Iako većina tehnološkog svijeta i dalje priča o Appleu i fokusirana je na njihov event, Google je objavio prilično važnu vijest koja je mnogima prošla ispod radara. Google je odlučio “ubiti” (ukinuti) još jedan od svojih produkata. Ovog puta na meti se našla još jedna Googleova email aplikacija – Google Inbox. Google je u svojoj objavi na blogu objavio vijest da će ugasiti dotični email klijent do kraja ožujka iduće godine.

Inbox je inače lansiran 2014. godine kao eksperimentalna alternativa Gmailu. Inbox je koristio vaš isti korisnički račun i prikazivao vam iste podatke, ali u specijalnom sučelju koje je bilo osjetno drugačije od Gmaila. Odnosno, Inbox je pokušao “izmisliti” neke nove stvari koje su korisnici htjeli koristiti. Tako je Inbox automatski grupirao emailove u kategorije za koje je mislio da će vam olakšati pretraživanje i čitanje istih. To su kategorije poput “Updates”, “Purchases” i slično.

Nadalje, osim što ste mogli pročitati mail, mogli ste ga i “snoozeati”, odnosno po hrvatski – odgoditi. To znači da biste za X sati ili dana opet dobili obavijest o ovom emailu, što je moglo biti korisno.

Ako se radilo o važnom emailu, mogli ste ga i “pinnati”, odnosno izdvojiti i “zalijepiti” za vrh inboxa kako biste uvijek vidjeli tu poruku. A nakon što pročitate email, niste ga arhivirali ili obrisali, nego ste stisnuli tipku “Done” i mail bi nestao iz vašeg Inboxa. U svakom slučaju, Inbox je imao hrpu korisnih mogućnosti koje bismo voljeli vidjeti i u klasičnomGmailu”.


Čak i sam Google priznaje da su o emailu jako puno naučili kroz ovu aplikaciju, te da su naučili što korisnici žele i vole i kako email klijent učiniti boljim. Problem koji mi vidimo je činjenica da je Inbox polako postajao popularniji od Gmaila, a Google se nije htio s time pomiriti pa su fokus ponovno prebacili na Gmail. To i oni sami kažu.

Sva sreća, Gmail je već do sad prihvatio neke mogućnosti Inboxa, a u budućnosti bi mogao još neke. Nadamo se da će ipak prihvatiti sve mogućnosti koje je imao Inbox, jer je definitivno nadmoćniji od Gmaila u svakom pogledu.

U svakom slučaju, ako ste koristili Inbox, imate još 5-6 mjeseci da se vratite nazad na Gmail. Google vam je čak napravio i “transition guide” za povratak na Gmail, pa bacite oko i na to.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here