Većina internet korisnika shvaća da rezultati koje prikazuje tražilica i redoslijed kojim su predstavljeni nisu slučajni. Na to u velikoj mjeri utječe povijest pretraživanja, riječi koje smo unijeli u tražilicu i mjera u kojoj se preklapaju s izrazima na web stranicama. Međutim, tražilice koriste ljudi različitih stupnjeva napretka u smislu novih tehnologija i Google je odlučio izaći im u susret.

Funkcija “O ovom rezultatu” postoji već neko vrijeme, ali zasad se odnosi samo na pretraživanja na engleskom jeziku. Poruka se odnosi na izvor informacija u rezultatima pretraživanja – cjelokupni tekst dobiva izvadak članka iz Wikipedije u obliku komentara. Usput, Google također pruža informacije o tome koliko je dugo obuhvaćao određenu web stranicu i daje korisniku informacije je li sigurno komunicirati s ovim rezultatom pretraživanja.

Sada je odlučeno proširiti ovu funkciju, ali ažuriranje se ne odnosi strogo na rezultat pretraživanja i njegov izvor, već na samu tražilicu. Opis prikazuje učinak ažuriranog “O ovom rezultatu” s primjerom. Fraza “kako ispeći ribu u pećnici” vodi do stranice s receptima, jer uključuje riječi “kako”, “ispeći”, “riba” i “pećnica”. Uz to, riječi unesene u tražilicu povezane su s riječima “sastojci”, “recept” i “pečeni”. Algoritam također uzima u obzir naše prebivalište i jezik koji smo koristili.

S jedne strane, ovo nije ništa presudno, ali kao što smo već spomenuli, manje iskusnim korisnicima može pomoći da shvate kako funkcioniraju Google tražilica i druge slične usluge. Gore opisani noviteti dostupni su samo za upite na engleskom jeziku i samo za korisnike u Sjedinjenim Državama, ali u sljedećim mjesecima trebaju se proširiti i na druge jezike i regije.

Piše: Marijan Živković

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here