Vrijeme godišnjih odmora sve je bliže, a neki sretnici među nama već su uspjeli spojiti neke blagdane i tako provesti određen broj dana na godišnjem odmoru. Godišnji odmor od prije 20ak i više godina znatno se razlikuje od godišnjeg odmora danas. Nekada davno otišli smo na ljetovanje i nismo imali pametne telefone sa sobom, to je značilo da imamo odmah od svih poslovnih briga.

Danas nažalost svi nosimo pametne telefone sa sobom na ljetovanje, što našim nadređenima ‘dopušta’ da nas kontaktiraju i pitaju za savjet i kada se želimo odmoriti od posla. To je problem, kojeg su svjesne mnoge velike kompanije koje nastoje korisnicima olakšati i poboljšati život, a među kojima su Facebook, Apple, Google, itd.

Upravo je ovaj potonji pripremio jednu veliku novost za svoj poznati servis, koja će korisnicima omogućiti da se ‘odjave’ s posla kada su na godišnjem odmoru. Naime, Google je predstavio novi dodatak za Google kalendar koji su nazvali ‘izvan ureda’ i koji korisnicima omogućava da na vrijeme obavijeste svoje kolege da neće biti dostupni u određenom periodu.

Da bi se opcija aktivirala, potrebno je u Google kalendaru podesiti vrijeme, odnosno datume za vrijeme kojih ćemo biti nedostupni, odnosno kada ćemo biti na godišnjem odmoru ili putu. U to vrijeme neće biti moguće zakazati sastanak s osobom koja je na odmoru, a o svemu tome druga osoba će biti obaviještena zahvaljujući Googleovom asistentu. Taj će asistent poslati poruku koju je korisnik prethodno sastavio i u kojoj će stajati činjenica da je osoba na odmoru i da nije dostupna za sastanke.


Neka unapređenja Google je donio i u području slobodnih sati na poslu i tijekom dana. Naime, do sada su korisnici bili vrlo ograničeni planiranjem vremena koje provedu na poslu, jer im je Google automatski postavljao vrijeme identično cijeli tjedan te nije bila dostupna korekcija pojedinih sati tijekom dana.

Sada korisnik može točno odrediti kako će provoditi vrijeme na poslu i kada će biti dostupan za sastanke, kada će raditi, a kada će imati vremena i za neke druge aktivnosti. Ovo će se svidjeti svima koji imaju neuobičajeno radno vrijeme i koji su fleksibilni po tom pitanju. Na kraju je potrebno samo još naglasiti kako su ove promjene za sada vezane samo uz korisnike G Suita – Google kalendara za poslovne korisnike.

Piše: M.Ž.

2 Komentari

  1. Mora Google smisliti neku aplikaciju kada moramo ići na zahod, inače koliko postajemo tupasti nećemo bez IoT znati u koje vrijeme moramo na zahod ?

    Kako reče Einstein, “što je tehnologija pametnija to je korisnik gluplji”!

  2. Slazem se sa Ivanom. Sad ljudi podesavaju neke automatske mailove, neke google kalendare… Kad si na odmoru, na odmoru si, sta sad ima neko da me trazi. Valjda bi trebalo neko da me mijenja, ili vremenom covjek postaje nezamjenljiv…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here