Koronavirus mnogima je poremetio planirana putovanja, posebice onima koji su pripremili kovčege za neke udaljene egzotične destinacije. Mnogi su se morali zadovoljiti nekim kratkim lokalnim putovanjima jer mnoge su granice širom svijeta zatvorene – pa putovanje baš i nije poželjna aktivnost.

Prema svemu sudeći, turistička sezona na Jadranu nije uopće prošla loše jer hrpe turista slijevale su se u srpnju i kolovozu na našu obalu – sve dok nismo postali “suviše opasni” da nas mnoge europske zemlje stave na svoje crvene liste. Činjenica je da su neka područja opasnija i više zaražena od drugih – pa je samim time i putovanje u ta područja opasnije (kako po druge, tako i po sebe).

Google se već uključio u mnogobrojne borbe protiv koronavirusa, a ovog puta će čini se jednu novu funkcionalnost ugraditi i u Google Maps – kako bi pomogao u borbi protiv širenja zaraze. Mediji su se raspisali o tome kako Google trenutno u beta fazi ima opciju označavanja područja u kojima vlada velika opasnost od koronavirusa.

Dakle, Google bi unutar karata u skorašnjoj budućnosti mogao označavati opasna područja, odnosno područja gdje ima jako puno oboljelih od koronavirusa. Time Google želi pomoći svima koji putuju da smanje potencijalnu mogućnost zaraze, no još uvijek nije potpuno jasno hoće li se ta funkcionalnost pojaviti u standardnoj verziji aplikacije i hoće li obuhvaćati čitav svijet ili samo SAD.

Opcija označavanja opasnih zona za sada je u fazi testiranja. Prema nekim navodima, Google podatke o broju zaraženih dohvaća iz službenih izvora među kojima su Wikipedija, New York Timesa, Sveučilište Johns Hopkins, Brihanmumbai Municipal Corporation, itd.

Na temelju tih izvještaja o broju zaraženih kreira crvene zone na karti kako bi korisnicima jasno dočarao gdje nije pametno putovati zbog povećane mogućnosti zaraze. Na koji će način točno biti opcija implementirana u samu Google Maps aplikaciju za sada nije poznato, no pretpostavlja se da će je biti moguće uključiti kao dodatnu opciju kada korisnik za time osjeti potrebu.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here