Ako se sjećate, u svibnju 2018. godine, Google je na svojoj I/O konferenciji prikazao Google Maps u “augmented reality” (hrv. proširena stvarnost) verziji. Ako se ne sjećate, možete pogledati ovaj video od 8 minuta koji će vam pokazati o čemu govorimo:

Tada je ova verzija mapa bila opisana s riječima “what if experiment”. Govorilo se – ovo je eksperiment kako bi izgledale Google Mape u AR verziji. Naravno, nije se ni govorilo o datumu jer se nije znalo ni hoće li se potrošiti više i jedan sat programirajući na tom proizvodu.

Ipak, Google je nastavio raditi na ovom proizvodu, jer su novinari iz “The Wall Street Journala” dobili verziju na testiranje. Točnije, dobili su Pixel 3 XL uređaj s instaliranom alpha verzijom AR Google Mapsa.

Ta verzija je gotovo identična onoj koja je prikazana na Google I/O konferenciji. Ima novu 2D AR mapu, GPS-and-compass map system za 3D prikaz, te mod u kojem gledate kroz kameru ulice oko sebe i imate hrpu objekata koji vas usmjeravaju kuda trebate ići i slično.

Izvor: The Wall Street Journal

Hoćemo li uskoro šetati po gradu i gledati ulice kroz kameru?

Ove nove mogućnosti pokušavaju riješiti neke od problema koje možete imati kada koristite Google Mape u velikim gradovima. Jako naseljena područja s puno POI-ja (engl. Point of Interest), može dovesti do toga da Google Mape ne znaju kuda vas usmjeriti. GPS nije toliko precizan da vas na malom području može uvijek dovesti do određene točke. Često može, ali ponekad i ne može.

Da ne govorimo o njegovoj preciznosti kada uđete u zatvorene prostore (npr. velike trgovačke centre) ili u podzemnu željeznicu. Čak i ako ste na ulici u – recimo – New Yorku, a okruženi ste visokim zgradama, postoji šansa da će GPS jako sporo raditi. Odnosno da će mu trebati par minuta da vas uspije precizno locirati i usmjeravati.

Ista stvar je s ugrađenim kompasima u mobitelima koji ne znaju pokazati smjer dok se vi ne počnete kretati. A osoba koja koristi kompas stane da bi pogledala smjer, pa nemate nikakve koristi od njega. Iako, dobro pitanje je – tko se danas orijentira s kompasom. Ima I takvih osoba, ne osuđujemo.

Izvor: The Wall Street Journal

Nova verzija Google Mapsa koristi 3 elementa kako bi vas pozicionirala na mapi. Koristi kombinaciju GPS-a, kompasa i upaljene kamere. Kao što bi se osoba orijentirala tako da gleda oko sebe i pokuša se orijentirati prema nekim obilježjima (na ulici i na zgradama), tako radi i ova aplikacija. Ona skenira građevine oko vas i pokušava prepoznati određena obilježja kako bi znala u kojem ste smjeru okrenuti. Google je to na svojoj konferenciji zvao VPS, odnosno “Visual Positioning System”.

Projekt poput ovog samo dodatno podiže snagu ovog proizvoda. Google mape su već sada jako detaljne i imate jako puno podataka o svakoj ulici, svakom gradu i državi, a sada biste mogli imati i mnogo više detalja koji će dolaziti s kamera osoba koje će šetati po tim ulicama. Google će moći dobiti još detaljnije informacije o tome gdje se nalazi koja trgovina, kako izgleda ulaz u istu, kroz kuda ste došli do nje i slično.

Google Maps AR – fantastičan “use case”

Novinari koji su testirali aplikaciju su rekli da nakon što su stisnuli gumb “Start AR” i upalili kameru, za svega par sekundi su bili točno locirani. Odnosno govore da je preciznost fenomenalna. Što dovoljno govori o tome da Google i dalje radi odličan posao.

S druge strane, Google tvrdi da je ovo još debelo proizvod u razvoju i da UI nije gotov, kao ni poslovna logika u pozadini. I dalje nema govora ni o datumu potencijalnog izlaska na tržište. Očito je da će Google kad tad izbaciti AR verziju mapa na tržište, ali još ne znaju kada.

Iako, određeni skeptici govore da Google mnogo puta izgradi neki proizvod do kraja, uđu u fazu testiranja i onda to odbace i zaborave da su dotični proizvod ikada napravili. Nadamo se da se to neće dogoditi s ovim proizvodom.

Osim novinara, Google Maps AR će moći testirati lokalni vodiči i ljudi koji mnogo feedbacka daju Googleu o gradovima u kojima rade. Najčešće su to turistički vodiči po metropolama koje znaju svaku ulicu u širem centru grada. Mi ostali ćemo morati pričekati još određeno vrijeme. Odnosno neodređeno vrijeme jer ne znamo kada će ovaj proizvod ugledati svjetlo dana.

Izvor: The Wall Street Journal

Ono što je nama zapravo najzanimljivije u cijeloj ovoj priči je činjenica da je Google iskoristio AR na odličan način i napravio fantastičan “use case” za ostale kompanije koje razmišljaju o ulasku u ovu sferu IT-ja. U svakom slučaju, jedva čekamo da i mi probamo ovaj proizvod i da otkrijemo neke nove zanimljivosti o ulicama oko nas putem ove aplikacije.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here