U svojem širokom spektru usluga, Google već dugo vremena nudi i aplikaciju Google Letovi. Radi se o aplikaciji koja pomaže svim korisnicima da što jednostavnije i kvalitetnije rezerviraju let avionom, ali i organiziraju sam put na neku udaljenu destinaciju. Korak po korak Google istražuje nove mogućnosti te aplikacije, a nedavno su u cijeli proces uključili i umjetnu inteligenciju, koja je sada ponudila nešto sasvim novo na tržištu avio kompanija.

Google Letovi danas vam mogu pomoći da odaberete kartu za avion u pravom trenutku kako biste što više uštedjeli. Naime, Google koristi povijesne podatke avio kompanija i uspoređuje ih s trenutnim podacima te na temelju toga izvlači razne zaključke. Definitivno najvrjednija opcija do sada je bila mogućnost prikaza stanja cijene karte.

Konkretno, korisnici su do sada mogli vidjeti da li je trenutna cijena koju avio kompanija nudi realna i da li će ta cijena u budućnosti još padati ili rasti. Dakle, putnik je na taj način mogao optimalno odabrati kada će kupiti kartu i po kojoj cijeni.

google letovi hr


No, da je umjetna inteligencija jako kvalitetan alat pokazuje najnovija nadogradnja aplikacije Google Letovi. Naime, Google je ponovo odlučio iskoristiti povijesne podatke, ali ovaj put malo opsežnije. Razlog je vrlo jednostavan – kako bi mogli predvidjeti da li će neki avion kasniti ili ne.

Uspoređujući stare povijesne podatke letova i vremenskih prognoza te uzimajući u obzir trenutne vremenske prilike Google može putnicima dati informaciju da li će njihov budući let kasniti. Jasno, podatke koji se dobiju treba uzimati s rezervom i nikako se ne u potpunosti oslanjati na njih. Ovom novom opcijom Google je samo htio pomoći korisnicima da se pripreme adekvatno na scenarij kašnjenja leta.

Zanimljivo, prognozu da li će avion kasniti ili ne Google daje prije samih avio kompanija. Takva informacija do korisnika ide u slučaju da postoji više od 80 posto šansi da će avion kasniti. Ova novotarija svakako je pohvalna stvar, a još jednom pokazuje kako je umjetna inteligencija moćan alat koji ćemo moći koristiti u budućnosti.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here