Google Maps jedna je od najpopularnijih Googleovih aplikacija, ali istovremeno i najpopularnija aplikacija za pregled karti i navigaciju. Radi se o aplikaciji koju koristi više od milijardu ljudi na svijetu, čime definitivno spada i među najpopularnije aplikacije na svijetu. Svoju popularnost može zahvaliti širokom rasponu mogućnosti, koji iz mjeseca u mjesec sve više raste. Google karte odavno nisu više samo karte, već su postale multifunkcionalna aplikacija koja vas uz navođenje upozorava i gdje je gust promet, gdje su nesreće, gdje dolazi do zastoja, ali i mnoštvom drugih korisnih parametara.

Ovog puta Google se potrudio i u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom proširio raspon svojih mogućnosti. Naime, Google je mogućnosti svojih karata obogatio s informacijama o putovanjima vlakom na području Hrvatske. Cjelokupna nadogradnja nastala je u sklopu usluge Google Maps Transit, a korisnicima HŽ Putničkog prijevoza trebala bi omogućiti lakše i kvalitetnije praćenje polazaka i odlazaka vlakova.

Krajnji korisnik sada ima mogućnost da upisivanjem željene relaciju u Google Maps sazna sve o putovanju vlakom. Dakle, moguće je planirati putovanje tračnicama, a sve što je potrebno je odabrati ikonicu vlaka koja je već dugo vremen integrirana u aplikaciju Google Karte. Google je ovom suradnjom s HŽ prijevozom napravio još jedan korak bliže ka svojoj misiji da putovanje i istraživanje svijeta učini jednostavnijim za krajnjeg korisnika, a svoju aplikaciju sveobuhvatnom.

Ovim pothvatom vrlo je zadovoljan i sam Google iz kojeg su naglasili kako je suradnja s HŽ prijevozom prošla iznimno kvalitetno i kako obje strane mogu biti itekako zadovoljne. Google Maps u svojoj bazi sadrži više od 7.000 prijevoznika, s više od 3.8 milijuna stanica i više od 20.000 gradova. U budućnosti planiraju s HŽ-om implementirati mogućnost koja bi pratila koliko određeni vlak kasni, kako bi pokrili i taj segment na zadovoljstvo korisnika.


 

Zagreb, 15. siječnja 2018. – Google je u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom svojim korisnicima omogućio besplatne informacije o mogućnostima putovanja vlakom u Hrvatskoj na Google kartama (Google Maps) u sklopu usluge Google Maps Transit.

Upisivanjem relacije putovanja na području RH u Google Maps, putnici sada svoja putovanja mogu planirati i vlakovima HŽ Putničkog prijevoza sukladno važećem voznom redu. Taj je odabir dostupan uz opcije vožnje automobilom/biciklom, drugim vrstama prijevoza i pješačenja.

raspored vlakova na google mapsu

 

Ova inicijativa rezultat je suradnje tvrtke Google i HŽ Putničkog prijevoza kojom se proširuju mogućnosti koje nudi Google Maps i koja korisnicima željezničkog prijevoza pruža korisne informacije. Googleova misija je Google Maps učiniti sveobuhvatnijima, preciznijima i korisnijima milijunima korisnicima koji do svojih odredišta putuju autobusima, vlakovima, metroima ili tramvajima.

„Sretni smo što HŽ Putničkom prijevozu možemo zaželjeti dobrodošlicu u Google Transit uslugu“, izjavio je direktor Googlea za regiju Adriatic Joško Mrndže te dodao: „Google Maps nastoji korisnicima pomoći u istraživanju svijeta koji ih okružuje. Kako bismo pomogli ljudima da se lakše i brže kreću u lokalnom okruženju želimo im dostupnima učiniti ne samo zemljopisne informacije o karti, već i informacije o javnom prijevozu te to smatramo iznimno važnim.“

Google Maps pruža putne informacije gotovo 7.000 prijevoznika na više od 3,8 milijuna stajališta i 20.000 gradova u 78 zemalja. Na području Zagreba već su dostupne informacije o javnom prijevozu.

google maps raspored vlakova

 

“Prisutnost HŽ Putničkog prijevoza na Google Mapsima omogućuje bolju vidljivost i veći doseg prema potencijalnim putnicima koji su korisnici te platforme, a koji za svoje planirano putovanje nisu nužno razmatrali mogućnost putovanja vlakom. Uz to, usluga Google Transit nudi mogućnost ažuriranja servisnih informacija u realnom vremenu, što je osobito važno radi informiranja putnika u slučaju izvanrednih događaja koji uzrokuju kašnjenja, što planiramo uvesti u što skorijem roku”,  izjavio je Marko Knežević, šef Službe za infrastrukturne servise, podršku logistici i izvršenju prijevoza HŽ Putničkog prijevoza.

Google Maps koristi više od milijardu korisnika, od kojih više od polovice koristi mobilne uređaje. Usluga Google Maps Transit dostupna je putem aplikacije Google Maps za Android i iOS sustave, a korisnici Google kartama mogu pristupiti i na maps.google.hr.

Kako biste pristupili informacijama o prijevozu, posjetite stranicu maps.google.hr, kliknite „Upute“ i unesite polazište i odredište upisivanjem adrese ili naziva mjesta. Nakon toga  odaberite ikonu koja označava vrstu prijevoza, smjer kretanja, vozni red i ostale podatke koji možete jednostavno pretraživati. Google Maps će vam predložiti nekoliko opcija od kojih odaberite onu koja vam najbolje odgovara.

 

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here