Google Chrome će sada, od verzije 90, preusmjeravati vas po defaultu na HTTPS.

U nadmetanju za bolju privatnost i brzine loadanja web stranica, verzija 90 Google Chromea će po defaultu koristiti “https://“ kada navigirate na web stranicu koristeći “address” bar.

Bolja sigurnost kada koristite HTTPS

Kao što je najavljeno na Chromium blogu, Chromeov address bar će početi koristiti https:// po defaultu. To će, kao što smo rekli, biti dostupno na desktopu i Androidu od 13. travnja. iOS verzija Chromea će doći nakon toga, ali se još ne zna točan datum.

To znači da kada u Chromeu upišete adresu “pcchip.hr“, Chrome će automatski dodati ispred https:// kao defaultni protokol. Iznimka će biti IP adrese, single-label domene i rezervirani hostnameovi.

Do sada je standard bio http://, što je u prošlosti imalo smisla, ali sada svi web preglednici podržavaju HTTPS kao standard.

HTTPS je siguran protokol jer kriptira promet, što znači da neželjene treće osobe ne mogu presresti osobne podatke.

Također, to znači da će se i web stranice malo brže učitavati, ali ne previše. Odnosno to se ubrzanje mjeri u milisekundama. Razlog bržem učitavanju će biti što se do sada otvarala http stranica, pa se ona preusmjeravala na https. Sada toga neće biti.

Ako stranica ne podržava HTTPS, ili je verifikacija neuspješna, Chrome će se vratiti na HTTP protokol. To je nešto što vas previše ne zanima, ali je bitno za cijelu ovu priču. Do sada je HTTP bio “glavni” protokol, a HTTPS sekundarni. Sada će biti obrnuto.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here