Kada bismo gledali utrošak vremena koje provodite na računalu, najpopularniji softverski komad svakako bi bili web preglednici. Naime, prosječan korisnik većinu vremena na računalu provodi na internetu, a za pretraživanje interneta mu je potreban web browser. Dakle, web browseri danas su itekako bitni za sve slojeve korisnike, a prilično je zanimljiv podatak kako baš i nema previše jakih konkurenata na tom području.

Najnoviji podaci za veljaču pokazuju kako je Google Chrome i dalje dominantan web preglednik – barem ako je vjerovati istraživanjima koje je objavila stranica NetMarketShare. Iako Google Chrome dominira na tržištu, zanimljivo je vidjeti da je njegov ukupan udio nešto pao te sada iznosi 66.89 posto.

Generalno gledajući, to je i dalje izuzetna prednost koju za sada teško može tko sustići, no budućnost nam možda donese neke nove poretke na tom tržištu. Ono što je mnoge pomalo iznenadilo je pozitivan rast Microsoftovog Edge preglednika jer je i sam Microsoft nedavno izjavio kako Edge nije najbolji preglednik na svijetu, a upravo je taj preglednik porastao na 4.79 posto.

Mozilla i dalje dobro kotira sa svojim Firefox preglednikom koji sada ima udio 9.39 posto, dok se na toj listi nalazi i sada već pomalo zaboravljeni Internet Explorer s prilično visokih 6.69 posto. Dakle, prema spomenutim brojkama jasno je vidljivo kako je Chrome i više nego dominantan preglednik na tržištu, a nema nekih izgleda da mu se netko od konkurenata uskoro opasno približi. Google je time zapravo zadao jedan veliki udarac Microsoftu jer ga je porazio na području softvera u kojem je još od davnih dana Microsoft dominantan.

Što se tiče samog Microsofta oni su nedavno najavili kako u potpunosti mijenjaju koncept Edge preglednika i kako će dosadašnji engine zamijeniti s Chromium-om čiji tvorac je Google. Dakle, Microsoft će kao temelj svojeg novog preglednika koristiti dijelove od kojih je sastavljen i Chrome, što je mnoge jako začudilo.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here