Nedavno je GitHub predstavio veliku novost za svoje korisnike i to je vjerojatno najveća promjena koja je napravljena otkad je Microsoft kupio GitHub. Korisnici koji imaju besplatni (free) korisnički račun sada mogu kreirati privatne repozitorije. Do sada to nije bilo moguće, pa ste morali koristiti druge servise.

GitHub je “dom” velikom broju open-source projekata. Neki od njih su stvarno veliki i koriste se diljem svijeta. Dobar primjer je “Node.js server-side Javascript platform”. Osim velikih projekata, na GitHubu se nalazi i hrpa manjih i privatnih projekata koje programeri rade, a ima i eksperimentalnih projekata koji bi htjeli “ostati” privatni, a ne javni.

Nažalost, do sada su ti projekti bili “open-source”, htjeli oni to ili ne, jer im GitHub nije dao izbora. Za one koji ne znaju, ako niste plaćali GitHub, mogli ste kreirati samo javne repozitorije koje onda svi mogu vidjeti. To je bila neka vrsta trade-offa – koristite besplatno GitHub, pa onda dijelite kod s drugima.

Sada svaki korisnik GitHuba koji ne plaća istoimeni servis može kreirati neograničen broj privatnih repozitorija, ali postoji jedno ograničenje. Maksimalno 3 osobe mogu raditi na tom projektu. Bez obzira na to, ovo je fantastična stvar. Posebice za manje timove i startupe koji ionako nemaju puno programera.


S ovom promjenom, GitHub će i u ovom segmentu moći parirati jedinom pravom konkurentu, a to je BitBucket od Atlassiana. Oni već godinama imaju mogućnost da korisnici koji ne plaćaju njihov servis imaju neograničen broj privatnih repozitorija, samo što kod njih na takvom projektu može raditi 5 osoba, a ne 3 kao kod GitHuba.

Što se tiče “komercijalnog” dijela GitHuba i on se mijenja. Ako ste plaćali GitHub, imali ste dva modela po kojima ste mogli plaćati. Jedna cijena je bila ako ste kod držali u njihovom cloudu, a druga cijena je bila za “on-premise” produkt. Sada se obje cijene spajaju u jednu i taj model će se zvati – GitHub Enterprise product.

Kada je Microsoft kupio GitHub, prva izjava koju je dao CEO GitHuba je bila da će Microsoft učiniti sve da poboljša GitHub i kako bi korisnici bili zadovoljniji. Ovo je prvi korak u tom smjeru, jer postoji još mnogo stvari na koje Microsoft može utjecati. Ipak, nećemo biti sitničavi zasad i bit ćemo zadovoljni ovom promjenom koja se dogodila.

Jedini je problem što će sada hrpa projekata koji su bili javni, postati privatni, pa se taj kod više neće moći vidjeti. Bez obzira na to, zadovoljni smo ovom odlukom, jer ćemo i sami “zatvoriti” naše repozitorije. Jedva čekamo nove poteze Microsofta koji se tiču GitHuba.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here