Firefox 70 je nedavno pušten u javnost i možete ga skinuti s njihove web stranice. To ne bi bila nikakva vijest osim što je nova verzija donijela novu mogućnost koja bi vam se mogla svidjeti. Radi se o panelu u kojem možete vidjeti kako vas kompanije prate po webu i što možete učiniti po tom pitanju.

Novi Privacy Protection Report je izgrađen na Firefoxovom “Enhanced Tracking Protectionu” i pokazuje vam nekoliko stvari koje vas prate. To su redom: cross-site tracking cookies, fingerprinters, social media trackers i cryptominers. Većinu toga novi Firefox može blokirati, ali će vam dati detaljno izvješće o tome.

Ako ne znate čemu služe ove gore navedene “tehnologije”, objasnit ćemo vam. Cross-site tracking kolačići služe za prikazivanje reklama po webu i one bilježe što ste tražili po Internetu kako bi vam mogli pokazivati relevantne reklame. Fingerprinters su “otisci” koji su unikatni a vaš hardver i softver te služe kompanijama da vas identificiraju bez upotrebe kolačića.

Social media trackers su kolačići s društvenih mreža, a cryptomineri su kodovi koji koriste vaše računalo da bi rudarili kripto valute za druge. Nijedno od ovih nabrojanih ne želite na svom računalu, odnosno želite ih u što manjoj mjeri.

Privacy Protection Report također skuplja statistiku od drugih Mozillinih online sigurnosnih alata. Ako recimo koristite Firefox Lockwise za pohranu lozinki, vidjet ćete koliko korisničkih računa imate spremljeno i na koliko se uređaja ti podaci sinkroniziraju. Ako ste logirani u Mozilla Monitor, vidjet ćete koliko se vaših email adresa pojavilo u hakerskim napadima, odnosno u podacima koji su “iscurili” sa servera.

Zašto sve ovo Mozilla radi? Zato što je Mozilla jedna od rijetkih kompanija koja se trudi zaštititi korisnika i dati mu uvid u sve njegove podatke i gdje se oni koriste. Što više toga korisnik razumije, lakše će se zaštititi. I to je cijela poanta ove priče.
Firefox je do sada blokirao preko 450 milijardi kolačića i drugih “nametnika” na Internetu. Ne sumnjamo da će ta brojka i dalje rasti.

Poduzmite akcije

Privacy Protection Report nije nametljiv i on podatke skuplja u pozadini. To vam neće usporiti rad računala, web preglednika ili nečeg trećeg. Riječ je o “malim” podacima koji se spremaju kako biste ih vi mogli pogledati kada to želite. Da biste otvorili dotično izvješće, dovoljno je da stisnete ikonicuštita” kojeg ćete naći u gornjem dijelu ekrana, te potom odaberete opciju “Show Report”. Ili otvorite glavni meni Firefoxa i odaberite opciju “Privacy protection”.

Ovo izvješće nije napravljeno samo da pasivno skuplja podatke i prezentira vam ih na ekranu laptopa ili računala. Ono je tu da vam pomogne da poduzmete određene akcije i da vratite kontrolu nad vašom privatnošću. Odnosno da možete s tim podacima lakše donijeti određene odluke.

Nažalost, ili na sreću, danas se sve svodi na informacije i to je nešto na što jako moramo paziti. Ako vidite da je netko hakirao određeni web servis koji vi koristite, možete otvoriti Mozilla Monitor i vidjeti pogađa li i vas taj napad. Ako da – to je trenutak da odmah promijenite lozinku. Ako vas određene društvene mreže prate, na vama je da odaberete želite li to dopustiti ili ne. Pitanje je koliko su vam važne te informacije.

Naravno, ove spomenute akcije ne možete poduzeti dok gledate izvješće. Morate otići na web stranicu, na primjer, hakiranog servisa i tamo promijeniti lozinku ili na kraju obrisati korisnički račun ako vam ne treba. Ali Mozilla ne isključuje ni mogućnost da svoj Privacy Protection Report ne proširi s novim mogućnostima.

Nadalje, Mozilla će uskoro korisnicima dati i mogućnost da koriste FPN (Firefox Private Network). To je proxy servis s kojim ćete moći zaštiti, barem djelomično, svoj Internet promet u web pregledniku. Stoga, ako vam je stalo do vaših podataka, počnite koristiti Firefox i počnite se aktivno time baviti.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here