Mozilla je na tržište izbacila novu verziju Firefoxa, točnije verziju 63. Ona ima naprednu zaštitu koja štiti korisnika od kolačića koji vas prate po Internetu, te sprječava treću stranu da prati vašu aktivnost između web stranica.

Nova, ažurirana verzija vam daje opciju da deaktivirate “third-party” kolačiće (engl. cookies), a da druge ostavite na računalo. Tako ne biste trebali svuda gledati iste reklame, pogotovo onog što ste guglali, ali ćete ostati logirani na stranicama gdje ste stisnuli opciju “Zapamti me”.

Ako ste već skinuli novu verziju Firefoxa, odite u “Firefox Options > Preferences”. Unutar sekcije “Content Blocking” stavite kvačicu u kućicu kraj koje piše “Third party cookies” i odaberite opciju “Trackers (recommended)”.

Mozilla je uz to napravila još nekoliko dodatnih stvari. Ako ste korisnik PC-ja, Firefox će vidjeti da li koristite Windows dark ili light temu i prilagoditi ga tome. Nešto slično su već prije napravili za Mac korisnike koji imaju MacOS Mojave.

Uz to, sada je moguće koristiti i glasovne naredbe za otvaranje novih tabova na Firefoxu ako ga koristite na iOS-u, te je tu još i nekoliko novih alata za web programere.
Oni korisnici koji su u Americi će vidjeti i novost kada otvore novi tab. Osim što će vidjeti preporuku za korištenje aplikacije Pocket, vidjet će još i preporuke za korištenje search opcije: Google i Amazon.

Ostali noviteti
Nova verzija Firefoxa dolazi taman kada je Mozilla krenula promovirati premium VPN servis unutar web preglednika. Ako se spajate na nesigurne (i javne) WiFi mreže, mali dio odabranih korisnika će dobiti popup reklamu koja će vam nuditi da se prijavite na ProtonVPN uslugu koja košta oko 10 dolara mjesečno. Ne brinite, i ovo se odnosi na US korisnike.

Mozilla je odabrala ProtonVPN (švicarsku kompaniju) jer imaju fantastičan proizvod, jako brinu o sigurnosti i obećali su da ne spremaju nikakve podatke o korisnicima. To je nešto što nikada ne možete biti 100 posto sigurni, ali očito Mozilla vjeruje ovoj kompaniji. U svakom slučaju, jako zanimljiv novitet!

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here