Dakle, imate PayPal račun, kupujete robu na amazonu ili ebay-u i prebacujete novac ovamo-onamo prijateljima i obitelji, sve bez da plaćate i kune ili centa. Kako je to moguće? Kako si PayPal može priuštiti da za vas odrađuje sve te transakcije bez da vam naplati sve to?

Ili ste se možda zapitali kako je PayPal uprihodio 3.239 milijardi dolara u trećem kvartalu 2017. godine, što je oko 21 posto više nego u istom razdoblju 2016. godine? Dakle PayPal se “kupa” u novcu i nastavlja svoj rast i do današnjih dana. Odakle onda sav taj novac dolazi?

U ovom ćemo članku malo istražiti kako PayPal i Venmo (posebna usluga za plaćanje u PayPal-ovom vlasništvu) ubiru svoj prihod. Možda ćete se iznenaditi.

 

Kako PayPal zarađuje?

 

Investiranje novca

Kad imate novac na svom PayPal računu, on zapravo tamo ne miruje. Recimo da na računu imate 1000 dolara. PayPal može uzeti taj novac, uložiti ga u dionice i obveznice i zaraditi na povratu tog ulaganja. U trenutku kad povlačite svoj novac, PayPalova investicija možda je narasla s 1000 na 1020$, što im omogućuje da odu s ‘besplatnih’ 20$. S obzirom na milijune klijenata, ovo se svakako isplati.

Ovakva praksa je jasno zabilježena i u PayPal-ovom ugovoru s korisnikom:

‘PayPal kombinira vaš novac s novcem drugih klijenata i investira ta sredstva u likvidne investicije u skladu sa zakonima o slanju novca. PayPal je vlasnik kamata i drugih zarada na tim investicijama.’

 

Naplate transakcija

Kad god se novac šalje od jednog korisnika drugom, to je transakcija. Gotovo svaka transakcija se plaća, bez obzira na to kakav PayPal račun imali: 2,9% + 0,30$ po transakciji.

Ovo se ne primjenjuje kad šaljete novac prijateljima ili rodbini iz svog balansa, ali se primjenjuje ako šaljete novac koristeći debitnu ili kreditnu karticu. No, slanje novca na ovaj način uključuje i PayPal-ovu zaštitu kupaca, pa promislite dvaput prije nego je koristite kao rupu u sustavu. Jer slanje novca “rodbini” nemožete prijaviti kao “lošu kupovinu” i u takvoj situaciji je gotovo nemoguće napraviti povrat novca. To dobro zna i paypal, stoga se mnogi odlučuju prilikom slanja novca korisititi papypal zaštitu i platiti navedene dažbine kako bi se osigurali od prijevara.

Neke usluge nisu dostupne kod nas, a paypal ih uredno koristi za uvećanje svoje dobiti. Tako npr. naplaćuje korištenje usluge “PayPal Here”, što je kombinacija mobilne aplikacije i čitača kartice, koje omogućava procesuiranje offline plaćanja:

– 2,7% po ‘provučenoj’ ili check-in transakciji

– 3,5% + 0,15$ po upisanoj ili skeniranoj transakciji

S obzirom na to da je PayPal u trećem kvartalu 2017. procesuirao 1,9 milijardi platnih transakcija, lako je zbrojati koliko se može zaraditi samo na ovim pristojbama.

 

Međunarodne pristojbe

PayPal zarađuje mnogo novca na transakcijama među zemljama. Da biste primili novac iz druge zemlje, postoji pristojba od 1,5% međunarodne transakcije, koja se primjenjuje čak i kad je novac u vašoj valuti. Ovo je jedan od mnogih razloga zašto su svjetske online šoping stranice često skuplje nego što je deklarirana cijena.

Da biste primili novac u drugoj valuti, tu je i 2,5% pristojbe na promjenu valute, uz trenutno važeči tečaj, a na to se dodaje i međunarodna pristojba koju smo gore spomenuli.

Ova međunardona pristojba i rpomjena valuta je ogromna i igra najznačajniju ulogu u PayPal-ovim prihodima. U trećem kvartalu 2017. gotovo pola prihoda bilo je od međunarodnih tansakcija.

 

Pristojbe za ‘povlačenje’ novca

PayPal ne naplaćuje ništa za izradu računa ili ‘povlačenje’ novca na bankovni račun, ali npr. u Americi postoji i mogućnost otvaranja PayPal Cash MasterCarda kojim se može ‘povlačiti’ novac na šalteru ili iz bankomata. Naravno to nije besplatno. Naknadne za to i nisu tako male:

– 3,00$ naknade za transakciju preko šaltera

– 2,50$ naknade za ‘povlačenje’ iz bankomata

Poslovni PayPal računi mogu koristiti PayPal Business Debit MasterCard:

– 3,00$ naknade za transakciju preko šaltera

– 1,50$ naknade za ‘povlačenje’ iz bankomata

Sve u svemu još jedan veliki i konstantan prihod za PayPal.

 

PayPal Payments Pro

U nekim državama postoji i ova dodatna paypal uluga. Profesionalne online trgovine kao i pojedinci koji žele profesionalno iskustvo kupovine i prodaje mogu se uključiti u PayPal Payments Pro, koji nudi integrirane transakcije, procesuiranje međunarodnih plaćanja, procesuiranje plaćanja debitnim i kreditnim karticama i još razne druge prednosti mogu koristiti ovu uslugu.

Ova usluga naravno opet košta fiksnih 30$ mjesečno, što i nije tako puno. Ali kad uzmemo u obzir milionski broj korisnika matematika je jasna. Paypal i na tome ima velike prihode. Kad sve to uzmemo u obzir onda nije čudno zašto je paypal tako profitabilna tvrtka, unatoč tome što nam nudi neke stvari i besplatno, postoji dosta načina gdje zbog svoje popularnosti i velikog broja korisnika, paypal može uprihodovati lijepu količinu novaca.

Piše: A.M.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here