Jeste li znatiželjni koje vaše omiljene web stranice imaju alternativne servere na dark webu? O dark webu smo već pisali, pa nećemo previše ulaziti ponovno u tu tematiku. Ali se nadamo da znate što je dark web i kako funkcionira.

Prošli tjedan je neprofitna organizacija koja stoji iza popularnog web preglednika – Tora – izbacila novi update koji će vam pomoći da lakše posjećujete .onion web stranice. Odnosno, ako stranica koju posjetite ima .onion alternativu, Tor će vam pomoći da otvorite upravo tu “alternativnu” onion stranicu. To ćete moći napraviti manualno ili automatski. Ovisi kako podesite postavke Tor preglednika.

TOR v9.5

Ova nova mogućnost dolazi s Tor-om 9.5 koji je dostupan za skidanje. Korisnici će moći iskoristiti “pogodnost” koju smo spomenuli u uvodu, a to je da kada posjete tradicionalnu web stranicu, a ona ima onion alternativu, otići na istu. Kada posjetite XY.com web stranicu koja ima i alternativu na dark webu, u URL traci ćete vidjeti ikonicu koja će reći “.onion available”. Ako kliknete na istu, Tor će vas preusmjeriti na nju. Također, kao što smo rekli, to može biti manualna ili automatska radnja.

Pitanje je zašto biste posjetili XY web stranicu i onda otišli na njenu onion alternativu? Odgovor je vrlo jednostavan, a to će vam reći i Tor – “There’s a more private and secure version of this site available over Tor network via onion services”. Stranice na dark webu ne moraju nužno biti sigurnije i bolje, ali u mnogim slučajevima su “privatnije” od onih na javnom webu.

Ova promjena “obećava” korisniku da potpuno iskoristi Tor-ovu zaštitu koja štiti vašu privatnost, čini vas anonimnima, te će spriječiti ISP (op.a. Vašeg davatelja usluge – Internet Service Providera) da vas prati na Internetu. Dobiti ćete kriptiranu web stranicu na koju ćete doći putem Torove mreže gdje će se izgubiti vaš digitalni trag. S druge strane, to ponekad traje malo duže, odnosno loading time je duži nego ako posjetite klasičnu https web stranicu.

Općenito, ako nas pitate, dobro je koristiti Tor web preglednik i koristiti “setup” koji vam oni nude. Tako ćete barem djelomično otežati ISP-u i drugim “institucijama” da prate što radite po Internetu i da skupljaju informacije o vama. I ne – ne mislimo da nešto skrivate. Ali to ne daje pravo ikome da skuplja podatke o vama i prati što radite po Internetu. Pa iako samo igrali online igrice i čitali vijesti. Zato je doro koristiti onion web stranice kada je god to moguće.

Isto tako, onion web stranice nije moguće posjetiti preko klasičnog web preglednika kao što su Chrome i Firefox. Treba vam web preglednik koji radi na Tor mreži, a Tor web preglednik je upravo to. Ako želite naučiti više o Toru, svakako preporučujemo da posjetite njihovu web stranicu i informirate se o tome.

Onion servisi su dizajnirani da funkcioniraju van klasičnog Interneta. Točnije, onion adrese će vas odvesti preko Tor mreže na dio Interneta koji se naziva “dark web”. I te stranice neće dati vaše metapodatke prema “van” kao public Internet.

Zanimljivo je da neke popularne web stranice kao što su The New York Times, BBC, Pornhub … imaju svoje alternativne web stranice na dark webu kako bi im mogli pristupiti i korisnici koji ne žive u “slobodnim i demokratskim” zemljama. Posebice u onima gdje se aktivno nadzire aktivnost korisnika Interneta.

Za kraj, spomenimo još da takve stranice imaju “čudne” nazive. Odnosno imaju mnogo nasumičnih znakova u svojoj adresi. Tako Pornhubova onion adresa glasi – “http://pornhubthbh7ap3u.onion/”.

Zato skinite Tor i koristite ga i za svakodnevno surfanje Internetom. Ne moraju svi znati što i kada posjećujete na Internetu.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here