Mozilla je počela nuditi svojim korisnicima opciju da obriše sve njihove privatne podatke, ali i telemetrijske podatke, koju većina i ne smatra zapravo privatnim podacima. Ukratko, Mozilla je odlučila otići korak dalje od konkurencije i zaštititi vas koliko god je to moguće.

Što je CCPA?

U Kaliforniji je donesen zakon koji se zove CCPA ili “California Consumer Privacy Act”. On je na snagu stupio 1. siječnja ove godine. U tom zakonu, država Kalifornija želi dati svojim građanima mogućnost da sami upravljaju svojim osobnim podacima i da se na njihov zahtjev ti podaci mogu obrisati.

Zvuči poznato? Da, zakon je jako sličan europskom GDPR-u (General Data Protection Regulation). Očito je da će se uskoro i Amerika morati “sinkronizirati” s Europom i ponuditi korisnicima mogućnost da upravljaju svojim podacima. Kalifornija je krenula među prvima, no sigurni smo da će i druge savezne države donijeti slične zakone.

Što se Mozille tiče, oni su podržavali GDPR i CCPA od početka i već godinama se brinu za privatnost svojih korisnika, tako da ovaj potez i nije toliko iznenađujuć.

Mozilla nudi svim korisnicima da obrišu svoje podatke

Kao rezultat ove direktive ili zakona, Mozilla je odlučila da će ju primijeniti na sve korisnike koji koriste Firefox, ne samo one u Kaliforniji. Da, Mozilla skuplja mali set podataka o vama, većinom telemetrijske podatke, no ako skinete Firefox v72, onda ćete naći i upute kako obrisati podatke. Na linku pročitajte više o tome.

Mozilla voli naglašavati rečenicu da skupljaju zapravo jako malo podataka i da se većina tih podataka odnosi na performanse i telemetriju, a ne na vaše osobne podatke.
Ako koristite private browsing mode, odnosno incognito mode, onda se čak ni to malo podataka ne skuplja. Uz to, u postavkama možete isključiti opciju prikupljanja telemetrijskih podataka i tako se zaštititi od toga, ako vas to smeta.

U svakom slučaju, ažurirajte se na najnoviju verziju Firefoxa i unutar istoga ćete imati mogućnost da zatražite Mozillu da obriše vaše telemetrijske podatke. Oni će to prihvatiti u nekom razumnom roku i obrisati sve što imaju o vama.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here