U potrazi ste za super aplikacijom za uređivanje video materijala na pametnom telefonu? Pitate se da li je moguće urediti video za društvene mreže samo putem mobilnog uređaja? Koji su vam sva alati dostupni putem aplikacija za telefona te do koje mjere možete uređivati video na pametnom telefonu?

Popularnost videa iz godine u godinu raste i sve je izvjesnije kako će se takav trend nastaviti i u godinama koje su pred nama. Stručnjaci ukazuju na to da će video postati ključan medij u prenošenju poruke do mase ljudi, što je samo poticaj da se što prije uključite i počnete snimati vlastite video materijale.

Današnje društvene mreže jako forsiraju video materijale u raznim oblicima pa korisnici sve češće objavljuju takve materijale na tim platformama. Ako ste među osobama koje žele stvarati kreativni video sadržaj za društvene mreža, ali ipak želite održati jednu kvalitetu sadržaja – vrijeme je da se upoznate sa super aplikacijama za uređivanje video materijala.

Nekada vam je za video editiranje trebalo moćno računalo i hrpa znanja, dok je danas taj proces uređivanja jako kvalitetno prilagođen i onima s malom količnim znanja. Naime, posljednjih su godina razvijeni sjajni alati (aplikacije) za obradu video materijala, što je koncept uređivanja približilo i nestručnjacima.

Dakle, danas uz malo zalaganja i truda i vi možete postati montažer videa, a sve što vam treba je kvalitetna aplikacija za pametni telefon. Iako je većina aplikacija još uvijek oskudna opcijama, svakako im vrijedi pridodati pažnju. Dakle, u nastavku slijedi popis 12 super aplikacija za uređivanje video materijala na pametnom telefonu:

 

aplikacije za uređivanje videa adobe app

 

Adobe Premiere Clip

Fantastična aplikacija Adobe Premiere Clip stiže nam iz dobro znane porodice Adobe programa i radi se zapravo o vrlo popularnoj i besplatnoj inačici programa Premiere Pro. Iako je Adobe Premiere Clip zapravo ‘uvodna’ aplikacija u svijet video obrade, moramo naglasiti kako se radi o jednoj iznimno kvalitetnoj aplikaciji koja ima sjajne mogućnosti. Da bi korisniku olakšala rad, ova aplikacija u sebi sadrži dva osnovna načina rada: Freeform i Automatic.

Freeform način rada omogućava vam detaljnije uređivanje video materijala, dok je Automatic uglavnom vezan uz rezanje i spajanje više video klipova u jedan materijal. Aplikacija vam dopušta korekciju boja u vašim video materijalima, a možete dodati i vlastitu glazbu ili birati iz besplatne glazbene arhive. Sjajna stvar kod ove aplikacije jest  što je iznimno jednostavna za korištenje, a sjajno se sinkronizira i s ostalim Adobe programima.

Nažalost, ima i svoje manjkavosti – a ponajviše se to očituje u nedostatku nekih prilično osnovnih funkcija uređivanja videa (npr. rotiranje klipova). U globalu, radi se o aplikaciji koja je sjajna za osnovnu obradu video materijala, a koristiti je mogu korisnici Android i iOS uređaja.

 

KineMaster-–-Pro-Video-Editor

KineMaster

Za razliku o od Adobe Premiere Clip koja je fokusirana na bazično uređivanje video materijala, KineMaster se više priklonio strani profesionalnih editora pa vam nudi hrpu mogućnosti. Prije svega, unutar ove aplikacije moguće je obavljati sve osnovne radnje, a zanimljiva je činjenica da je to iznimno jednostavno raditi. Sučelje nije nimalo komplicirano i većina korisnika vrlo brzo će se snaći kod korištenja aplikacije.

Moguće je dodavati razne efekte, glazbu i tekstove, ali i koristiti postojeće arhive zapisa koje nudi KineMaster. Valja naglasiti da je uz hrpu mogućnosti i opcija koje nudi ova aplikacija jedan od najboljih odabira za korisnike Android uređaja. Ipak, sve ovo nije u potpunosti besplatno jer prilikom besplatnog korištenja aplikacija dodaje vodeni žig na video materijale. No, da biste u potpunosti iskoristili mogućnosti koje KineMaster nudi trebat ćete se pretplatiti na mjesečnu naknadu od 4.99 dolara, što će vam otključati sve opcije koje se putem aplikacije nude. KineMaster se uz Android uređaje može koristiti i na iOS sustavu.

 

android video aplikacije

Quik

Vjerojatno nećemo puno pogriješiti ako kažemo da je aplikacija Quik namijenjena upravo onome što joj i samo ime govori – brzom uređivanju video materijala. Quik je u svojoj osnovi vrlo bazična aplikacija koja ne nudi pregršt opcija, a zanimljiv je podatak da iz nje stoji tim koji se stvarao GoPro kamere. Aplikacija je osmišljena na način da korisniku omogući što brže i što jednostavnije uređivanje video materijala, kako bi se oni što prije mogli objaviti na raznim servisima.

Ono što će mnoge vrlo vjerojatno oduševiti je automatski način rada koji funkcionira zbilja fantastično i koji može napraviti sjajan posao bez vaše prevelike asistencije. Quik je sposoban pretražiti sjajne momente unutar video materijala, automatski ih izrezati na odgovarajućim dijelovima te spojiti u jedan fantastičan klip (uz automatsko dodavanje tranzicija). Dakako, korisnik sve to može i ručno napraviti, no još jednom naglašavamo kako je aplikaciju tu kako bi što više ubrzala proces montaže videa. Ovu aplikaciju možete preuzeti na svoje iOS i Android pametne telefone i to potpuno besplatno.

 

aplikacije za uređivanje videa imovie apliakcija

iMovie

Aplikacija iMovie jedna je od najpopularnijih aplikacija na našoj listi, no valja naglasiti kako je mogu koristiti samo korisnici iOS sustava. Ono što će mnoge korisnike privući ovoj aplikaciji je jednostavnost korištenja i izrazito intuitivno sučelje. Osmišljena je na način da je što više funkcija dostupno jednostavnim povlačenjem po zaslonu i zbog toga će se mnogi osjećati komforno prilikom njenog korištenja.

Napredni korisnici mogli bi osjećati određeni nedostatak alata jer iMovie ima ograničen broj mogućnosti, što je sasvim jasno s obzirom na to da se radi o aplikaciji za pametni telefon. No, rezanje klipova, dodavanje glazbe i efekata, snimanje audio sadržaja, ali i dodavanje raznih filtera – trebali bi biti dovoljni za privlačenje velikog broja korisnika.

Jedna od većih prednosti ove aplikacije jest što podržava rad s 4K rezolucijom pa ako vam je to potrebno svakako navalite. Možemo reći kako je iMovie fantastičan odabir za sve one koji tek kreću s editiranjem video materijala i kako će zahvaljujući ovoj aplikaciji naučiti osnove koje kasnije mogu primijeniti u nekim naprednijim aplikacijama. Kao što smo već napomenuli, iMovie je dostupan samo korisnicima Apple uređaja.

 

video aplikacije

InShot

InShot aplikacija je daleko više od osnovne aplikacije za uređivanje video materijala jer putem nje možete uređivati različite forme vizualnog sadržaja (npr. fotografije, kolaže, video). Baš kao što je namijenjena mnogobrojnim upotrebama, tako i sadrži mnoge značajke i mogućnosti pa će veliki broj korisnika tu pronaći nešto za sebe.

Na jednostavan način možete rezati klipove, usporavati ili ubrzavati video, dodavati tekstove i glazbu, a na raspolaganju su vam i razni filteri. Kao dodatak na sve to je i mogućnost rotiranja materijala, koja je prava rijetkost kod srodnih aplikacija za pametne telefone.

Definitivno možemo reći kako se radi o iznimnoj aplikaciji prepunoj opcija, no sve to sa sobom nosi i cijenu. Naime, kod besplatnog korištenja aplikacije pojavit će se vodeni žig na materijalima, a da biste taj žig maknuli morat ćete platiti 2.99 dolara. Mnogi će ovu aplikaciju prigrliti zbog činjenice da možete u jednom mahu napraviti mnoštvo uređivanja i to bez previše muke i učenja. Uz osnove uređivanja, korisnici imaju i neke napredne funkcije, a za kraj još samo spomenimo kako je aplikaciju moguće koristiti na iOS i Android uređajima.

 

aplikacije za uređivanje videa filmora go app

FilmoraGo

Vjerojatno neki među vama znaju kako je Filmora izrazito popularan alat za obradu video materijala na računalima. No, kako tehnologija napreduje i korisnici traže mobilnost ekipa koja stoji iza Filmora softvera napravila je i aplikaciju za pametne telefone poda nazivom FilmoraGo. Ova je aplikacija u potpunosti besplatna (za razliku od desktop verzije) i sa sobom ne donosi nikakve vodene žigove ni ostale oznake. Dakle, slobodni ste uređivati vaše video materijale kako i kada želite.

Što se tiče samih mogućnosti FilmoraGo ne ide previše u širinu već se bazira na nekim osnovnim zadacima koje prosječni korisnik treba prilikom uređivanja video materijala. Tako FilmoraGo nudi upravljanje klipovima, dodavanje tranzicija i osnovnu korekciju boja (putem dodavanja tema), ali i ostale bazične funkcije. Možemo zaključiti kako je FilmoraGo super aplikacija za osnovno editiranje video materijala na pametnom telefonu, ali i napomenuti kako je desktop verzija daleko naprednija i bogatija funkcijama. Kao što smo već rekli, FilmoraGo dolazi besplatno, a možete je preuzeti na Android ili iOS uređaje.

Ovom super aplikacijom zaključujemo prvi dio članka te vas automatski pozivamo da nastavite čitati 2. dio članka gdje ćemo nabrojati još 6 dodatnih aplikacija za uređivanje video materijala. Nadamo se da vam se dosadašnji popis sviđao, a nikako nemojte propustiti što donosimo u nastavku članka.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here