Telegram, aplikacija za chat nastala u kolovozu 2013. godine, doživjela je enorman rast broja korisnika u proteklih nekoliko dana. Softver kojeg su svojedobno pokrenula braća Nikolai i Pavel Durov je u roku od 24 sata dobio tri milijuna novih usera. Razlog? Pad Instagrama i Facebooka.

Naime, korisnici dviju najpopularnijih društvenih mreža u srijedu su počeli prijavljivati probleme s pristupom platformama. Facebook je istog dana objavio kako su svjesni problema i rade na njegovom otklanjanju.

Sutradan, u četvrtak, kazali su kako je problem nastao zbog promjene konfiguracije servera, te da su bugove otklonili. Međutim, servis DownDetector ukazao je na to da su teškoće s radom mreža i dalje prisutne, pogotovo u zapadnoj Europi.

S Instagramom su najviše problema imali Europljani i Amerikanci

Korisnici su, naravno, nestrpljivi i zbog grešaka u radu Facebooka i Instagrama ubrzo su se prebacili na novi komunikacijski alat – Telegram. Radi se o besplatnoj aplikaciji koja broji respektabilnih 200 milijuna korisnika. Služi za slanje poruka, a vrlo je slična Whatsappu, koji je, baš poput druge dvije ranije spomenute mreže u vlasništvu Facebooka, doživio zastoje u radu.

Čak tri milijuna korisnika je tijekom četvrtka i petka pristupilo softveru, potvrdio je Pavel Durov. Telegram, inače ruska tvorevina sa sjedištem u Londonu, trenutno funkcionira na temelju donacija usera, umjesto reklama kao što je to slučaj s Facebookom.

Dodatno, Telegram je uvijek naglašavao važnost zaštite podataka ljudi kao ključnu stvar pri korištenju društvenih platformi. Enkripciju je uveo gotovo tri godine prije Whatsappa, što dokazuje kako je Telegramov porast novopridošlica, usprkos tome što nije bio očekivan, itekako logičan.

Želite li saznati više o Telegramu? Pogledajte video koji objašnjava kako se aplikacija koristi:

Piše: D.S.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here