Vježbanje je vrlo bitno. Možda i bitnije nego ikad prije. Mnogi od nas imaju uredske poslove na kojima sjedimo i po 8-9 sati dnevno i zato je bitno da se što češće krećemo. Neki vole hodati, neki trčati, no to su neke od najjednostavnijih vježbi koje možete napraviti.

Praktički vam ne treba nikakva oprema, a trčati možete bilo kuda. Samo izađite van i krenite. Ako vas zanima tempo kojim trčite, rutu koju ste pretrčali i koliko vam je za to trebalo, ne trebate ništa više od mobilnog telefona.

Zato ćemo vam mi u ovom tekstu pokazati nekoliko odličnih aplikacija koje se isplati isprobati. Čak i ako ste početnik. Zapravo, baš ćemo započeti s aplikacijom koja je idealna za one koji ne trče, ali namjeravaju početi.

Couch to 5K

Couch to 5K (ili skraćeno C25K) je aplikacija namijenjena početnicima. Kao što joj i samo ime kaže, ona će vas potaknuti da se maknete s kauča i istrčite 5 kilometara. Kako to radi_ Tako da imate vježbe po tjednima. Ona će vas voditi kroz vježbe te će vam govoriti da hodate, pa trčite, pa hodate i povećavati tempo do devetog tjedna. Zadnji tjedan je cilj istrčati svih 5 kilometara.

Moguće da nećete moći istrčati 5 kilometara za devet tjedana ali ne brinite. Ne morate ići na idući izazov dok ne uspijete riješiti trenutačni izazov. No, u svakom slučaju, odlična aplikacija koja vam dozira hodanje i trčanje dok ne dođete do zadanog cilja.

Osim ove aplikacije, tu je i Couch to 10K, 5K to 10K, trening za polu-maraton i još mnogo toga. Ako imate uređaj za mjerenje broja otkucaja srca, možete ga integrirati u ovu aplikaciju. Sama aplikacija je besplatna, dok se PRO verzija plaća. Sami vidite ima li smisla plaćati PRO verziju ili ne.

Endomondo

Endomondo je vjerojatno najpopularnija aplikacija za trčanje. Ili barem jedna od najpopularnijih aplikacija. Zanimljivo je da aplikacija nudi hrpu metrike i mogućnosti koje vam može biti zanimljive ako trčite. Neke od njih su fitness tracking, razne analize, podrška za wearablese, imate izazove koje možete “rješavati”, socijalnu komponentu …

Osim trčanja, tu je i podrška za druge vježbe osim trčanja. Ako vježbate i trčite, onda će vam to biti zanimljivo. Endomondo ima integraciju u druge aplikacije i servise kao što su MyFitnessPal, Google Fit, Wear OS i Samsung Gear.

Što se cijene tiče, ona nije idealna, ali nije ni tako strašna i plaća se na mjesečnoj ili godišnjoj bazi. Ako plaćate mjesečno onda košta 6 dolara mjesečno, dok godišnje to iznosi 30 dolara.

Google Fit

Mnogi tvrde da je Google Fit najbolja aplikacija na tržištu jer je besplatna i nudi hrpu mogućnosti. To uključuje praćenje vježbanja, kalorija koje ste sagorjeli, motiviranja da vježbate i dosegnete dnevne ciljeve, te se može spojiti na mnoge vanjske uređaje i servise (Wear OS, Nike+ Runkeeper, Strava, MyFitnessPal, Lifesum …).

Neki joj zamjeraju određene sitnice, no teško je kritizirati ovakvu aplikaciju. Besplatna je, nudi 95 posto onog što treba prosječnom rekreativcu i vjerujemo da ćete biti zadovoljni njome. Svakako probajte pa vidite je li vam dovoljna ili ne.

Nike+ Run Club

Nike+ Run Club je također vrlo dobra aplikacija za one koji trče. U biti, pokriva većinu osnovnih stvari koje tražite kod ovakvih aplikacija. To uključuje da će ona pratiti rutu kojom trčite, vrijeme i distancu koju ste otrčali. Dodatno, možete dobiti tjedne i mjesečne izazove koji bi vas trebali motivirati da ne odustanete od trčanja i svojih ciljeva koje ste si zadali.

Ti ciljevi nisu isti kod svih korisnika, pa je teško napraviti aplikaciju koja će zadovoljiti sve ciljane skupine. Ono što je nama zanimljivo kod ove aplikacije je socijalna komponenta poput leaderboarda. Možete se “natjecati” s drugim korisnicima aplikacije i vidjeti kako oni trče i koliko trče.

Nike+ Run Club ima I podršku za Wear OS. Jedini problem na koji smo naišli je što se ponekad aplikacija “potrga”. Odnosno, dođe update za aplikaciju koji ju potrga, pa onda dođe novi update koji to popravi. Ali budite strpljivi, ipak je besplatna aplikacija.

Map My Run

Map My Run je aplikacija koja je iznimno popularna među trkačima i ima oko 40 milijuna korisnika. Kao što sami ime kaže, ona će “mapirati” rute kojima trčite, pokazati vam vašu statistiku, ciljeve koje set si postavili i slično.

Besplatna verzija ove aplikacije je za početnike i napredne korisnike. Zašto? Jer prati preko 600 različitih aktivnosti. MVP verzija košta 6 dolara mjesečno, odnosno 30 dolara godišnje i nudi još neke dodatne funkcionalnosti. Koje? Stisnite na link i pogledajte sami.

Runtastic

I za kraj spomenimo još aplikaciju koja vjerojatno ima najviše mogućnosti ugrađenih u ovakvu aplikaciju. Zapravo, ova aplikacija ima sve što vam treba. To uključuje fitness tracking, live tracking, glasovnu “motivaciju”, ciljeve, podršku za razne dodatke, podršku od drugih aplikacija i još mnogo toga.

Premium verzija je ono što nam je čudno kod ove aplikacije. Točnije, način na koji hendlaju pro verziju. Neke mogućnosti su skrivene iza “paywalla”, odnosno morate ih platiti ako ih želite koristiti, dok neke mogućnosti samo dođu i postanu dio besplatne verzije.

Također, ima i čudan način pretplate. 3 mjeseca korištenja aplikacije košta 15 dolara, 6 mjeseci košta 20 dolara, dok godina košta 35 dolara. Ali generalno, ovo je najbolja aplikacija ako nas pitate.

 

Piše: B.P.

1 komentar

  1. Huawei Helath aplikacija zato mi je super.. Povezala sam ju i sa satom i pratim aktivnost, instalirala sam ju preko Huawei AppGallerya.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here