Bez obzira na to kakve Android uređaje imate, jesu li to ”čisti” Androidi (bez bloatwarea i ostalih dodatnih stvari) ili ne, nakon što svoj uređaj prvi puta počnete koristiti vidjeti ćete da on dolazi s nekim predefiniranim aplikacijama i mogućnostima. One se mogu odmah koristiti, što je dobro pogotovo ako niste jedan od onih korisnika koji se vole previše baviti instaliranjem novih aplikacija i provjeravanjem ima li kakva bolja alternativa u Googleovoj Trgovini.

Neki korisnici će odmah nakon što dobiju svoj novi uređaj u ruke htjeti instalirati novi internetski preglednik ili preglednike e-pošte, ali ono što je zanimljivo jest to da velik broj korisnika ne obraća preveliku pozornost na primjer na aplikacije galerija slika ili upravitelja datoteka. Ovo je pogotovo slučaj ako imate ”čisti” Android.

No, ono što je svakako dobro jest to da u Googleovoj Trgovini možete pronaći podosta kvalitetnih alternativa i za ovakve aplikacije. Bez obzira na to jesu li takve aplikacije brže, bolje, imaju li više mogućnosti ili pak intuitivnije korisničko sučelje, postoje dobre alternative i za ovakve vrste Android aplikacija. Koje su to alternative- pročitajte u nastavku članka.

Files Go

Files Go

Velika većina predefiniranih upravitelja datoteka iliti File Managera koje možemo pronaći u Android uređajima sa ”čistim” sustavima su dosta osnovne prirode. To znači da takve aplikacije korisnicima dopuštaju samo najosnovnije mogućnosti, kao što su kopiranje, rezanje datoteka, micanje po uređaju i brisanje istih. Takve aplikacije su u osnovi digitalni kabineti za datoteke.

Ovo nije nužno loše, pogotovo ako su vam ove osnovne funkcije dovoljne. Ipak, ako želite nešto više, bolje i da to izgleda malo ljepše, a ne onako jednostavno i generično, skinite si Files Go aplikaciju. Osim osnovnih funkcija kakve imaju i predefinirani upravitelji zadacima, Files Go dolazi sa još nekim dodatnim mogućnostima. Zbog toga je Files Go u biti vrsta osobnog pomagača koji će organizirati vaš digitalni život na vašem Android uređaju.

Google-Files-Go

Jedna od defnitvno najboljih mogućnosti koje Files Go nudi svojim korisnicima jest mogućnost uštede prostora na uređaju. Kroz samo nekoliko klikova vi kao korisnik možete uštedjeti dosta prostora na svome uređaju. Kako? Files Go će potražiti za dvostruke datoteke, bilo kakve aplikacije koje ne koristite (a koje su instalirane na vašem uređaju i koje ste možda zaboravili obrisati), cache memoriju i druge stvari koje mogu zapuniti prostor vašeg uređaja.

Nadalje, Files Go će vam čak i ponuditi mogućnosti u vidu toga koje datoteke bi bilo dobro obrisati prije nego što na vašem uređaju počne ponestajati slobodnog mjesta. Files Go nudi i mogućnost pohranjivanja uz pomoć cloud usluge, dijeljenje podataka uz pomoć kriptirane zaštite i još neke dodatne stvarčice. Sve u svemu, Files Go je vrlo dobar upravitelj datoteka kojeg ne bi bilo loše imati na svom uređaju, pogotovo ako je uređaj sa ”čistim” Androidom.

Curator

Curator

Stvar kod velike većine aplikacija galerija na Androidima jest ta da će većina njih organizirati fotografije koje se nalaze na vašem uređaju na način da će ih poredati po datumima. Ovo je sasvim OK sve dok ne poželite potražiti točno određenu fotografiju, a ne možete se sjetiti kojeg ono datuma je ona fotografirana, što će onda dovesti do toga da bjesomučno listate fotografijama pokušavajući pronaći tu određenu sliku.

Curator želi takve stvari promijeniti nabolje. Aplikacija organizira fotografije na način da ih poreda po određenim kategorijama, kao što su ljudi, mjesta, stvari i sl. Osim toga, korisnici imaju i mogućnost da sami tagiraju one fotografije koje žele kako bi imali veću i bolju kontrolu nad organizacijom tih fotografija. Način na koji Curator to čini jest pomoću implementacije algoritma koji analizira svaku fotografiju i na taj način pokušava odrediti subjekt.

Ono što Curator čini još boljim od ostalih, sličnih aplikacija jest činjenica da aplikacija radi i sve svoje mogućnosti pokazuje u izvanmrežnom načinu rada. Jedina negativna stvar u vezi Curatora jest ta što je aplikacija još uvijek u svojoj beta fazi. No bez obzira na to, ako vam treba odlična aplikacija za organiziranje fotografija, isprobajte Curator.

AMDroid

AMDroid

OK, možda mislite da je običan sat sa alarmom upravo to- sat sa alarmom. To je nešto što u sebi ima svaki Android uređaj i ako je tako, što će mi neki drugi sat sa alarmom? Da, velika većina predefiniranih satova koje imate na svojim uređajima svoju namjenu- buđenje korisnika obavljaju sasvim dobro. No ako spadate u skupinu onih koji se teško bude, ne bi bilo loše isprobati AMDroid.

Ono gdje se ova aplikacija dosta ističe jest u području mogućnosti. Prilikom namiještanja alarma možete postaviti mnoštvo različitih stvari, od postupnog povećavanja glasnoće, do toga da si možete postaviti da vam aplikacija da čak i matematičke problemem ili logičke zagonetke kako bi vas onemogućila da ponovno zaspate i da jednostavno samo stisnete ”snooze”.

Neće moći. Ako želite ugasiti alarm u AMDroidu morati ćete riješiti zadatak iz matematike. Naravno, ovo možete onemogućiti, ali ako ste jedan od onih koji vrlo često nakon što čuju alarm se vole okrenuti na drugu stranu, ova budilica bi mogla biti ono što će vas osoviti na noge i dići iz kreveta.

Picai APP

Picai ili Camera FV-5

Većina korisnika nema nikakav problem sa predefiniramom aplikacijom kamere na svom uređaju i to je u redu. Iako su ”default” aplikacije obično prolagođene hardveru, ono što je kod njih minus jest da baš i nisu bogate mogućnostima. Zato su tu aplikacije kao što su Picai i Camera FV-5.

Picai na primjer koristi algoritme za prepoznavanje scena. Svaki puta nakon što fotografirate neku fotografiju aplikacija će je analizirati i dati vam preporuke za najbolje tehnike procesuiranja fotografije. Jednostavnije od recimo Instagrama, a opet precizno i bogato mogućnostima.

Camera FV-5 vam daje još veću kontrolu nad fotografijama. Camera FV-5 će vam dati gotovo profesionalno sučelje, zbog čega je ova aplikacija još recimo bolja od Picai, baš zbog većih mogućnosti koje daje.

Musicolet app

Musicolet

Ako više preferirate slušati glazbu recimo u MP3 formatima, i nije vam toliko važno ”streamanje” glazbe, a niste zadovoljni sa malo opcija koje vam nude predefinirane aplikacije za glazbu, isprobajte Musicolet.

Minimalističko sučelje, dosta korisnih mogućnosti, ugrađeni ekvilajzer, podrška za datoteke stihova pjesama te dosta opsežan ID3+ editor – Musicolet je prava stvar za sve one koji od glazbe žele još više. Uz to, aplikacija je potpuno besplatna i nema niti jednu reklamu u sebi, što je dodatan razlog da ju skinete i počnete koristiti.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here