Privatnost informacija je danas, u vremenu kada je tehnologija razvijenija nego ikada prije, velika stvar. Bilo da ste običan korisnik koji pokušava zaštititi svoje informacije ili da ste netko treći tko te informacije pokušava dobiti, za informacije se danas svakako može reći da su ”big deal”. Tajne službe, vlade, Microsoft, Apple, različiti cyber-kriminalci, čak možda i vaši susjedi koji žive pored vas- svi oni bi željeli znati što je ono što vi kao korisnik interneta radite dok ste na internetu.

Iako je nemoguće u cijelosti zamaskirati sve ono što radite na internetu, postoje neki načini kako barem donekle zaštititi svoju privatnost. Najbolje mjesto za početi za zaštitom privatnosti jest preko internetskog preglednika koji koristite. Vaš internetski preglednik služi kao neka vrsta vašeg portala na internet. Sigurnije mogućnosti pregledavanja mogu značiti veliku razliku između vaše privatnosti. U nastavku članka ćemo nešto reći o četiri internetska preglednika koja će vam gotovo u cijelosti omogućiti anonimno pretraživanje interneta.

tor-browser

  1. Tor Browser

  • Dostupan za Windows, Mac i Linux

Tor mreža ima jednostavan cilj: privatno pregledavanje interneta i anonomna komunikacija. Sve u svemu Tor preglednik je jedan od najboljih internetskih preglednika koji su danas dostupni za korištenje. Malo kasnije ćemo reći i zašto je to tako.

Glavni cilj Tor mreže je u potpunosti zaštititi korisnika. Tor to čini na način da štiti podatke o lokaciji korisnika, povijesti pregledavanja, osobne podatke kao i internetske poruke koje korisnik razmjenjuje sa ostalim korisnicima. Još jedan način na koji Tor mreža štiti korisnika jest maskiranje podataka koje korisnik ”ispušta” za vrijeme pregledavanja sadržaja koje onda različiti ”botovi” prikupljaju kako bi radili različite analize prometa.

Na koji način funkcionira?

Analiza internetskog prometa je definitivno i nesumnjivo jedno od najboljih oružja koje kod sebe imaju svi oni koji na najrazličitije načine sakupljaju podatke o vama. Analize služe za praćenje svega onoga što vi na internetu radite. Sve što pregledavate i sve što vas možda zanima može se iskoristiti od strane tvrtki koje se bave oglašavanjem.

To onda može dovesti do diskriminacija u pogledu cijena na stranicama za kupovanje preko interneta u odnosu na mjesto gdje se nalazite. Nadalje te informacije mogu otkriti vaš identitet ljudima koji vam možda žele učiniti nešto nažao ili koji vas na neki način žele utišati.

Osnovno kriptiranje neće djelovati protiv analize internetskog prometa. Podaci koji se šalju preko interneta imaju dva osnovna aspekta: roba i usmjeritelj.

Pod robom se zapravo misli na podatke koji se šalju preko interneta (na primjer sadržaj elektroničke pošte), dok usmjeritelj pomaže da ti podaci dođu do odredišta. Roba uključuje podatke kao što su izvor, veličina i vrijeme kada je nešto poslano. Enkripcija može sakriti samo robu, no ne i usmjeritelja, a ovo je područje gdje Tor uskače.

Tor će poslati sav vaš internetski promet preko jako velikog broja pojedinačnih kanala i tunela da će jednostavno biti nemoguće pronaći usmjeritelja podataka od strane alata za analiziranje. Jednostavnije rečeno, umjesto da podaci idu izravno od točke A do točke B mreža će vaš promet poslati rutom koja izgleda kao labirint.

Mogućnosti preglednika

Kako biste ostvarili pristup Tor mreži trebate koristiti Tor internetski preglednik. Još jedna dobra stvar jest ta što ga ne trebate instalirati na svoj uređaj. Preglednik je u biti prijenosna (portabilna) aplikacija koju možete prenositi na svome USB sticku, što znači da ga možete koristiti bez obzira na to gdje se nalazite i o kakvom se računalu radi.

Epic Browser

  1. Epic Browser

  • Dostupan na Windows i Mac operacijskim sustavima

Epic preglednik za razliku od Tor preglednika ne koristi vlastitu specijaliziranu mrežu no bez obzira na to poslužiti će vam ako želite da internet sazna što je moguće manje podataka o vama. Epic to čini na nekoliko načina. Jedan od njih jest da ne snima povijest pregledavanja, nema DNS sakupljanja podataka (kao što su DNS internetski podaci ili cache memorija internetskih stranica), nema sakupljanja kolačića trećih stranaka i nema mogućnosti automatskog ispunjavanja.

Svaki puta nakon što zatvorite ono što ste pregledavali preglednik će automatski obrisati sve podatke koji su na bilo koji način vezani uz ono sadržaj koji ste pregledavali na internetu, kao što su preference, kolačići koje šalju Silverlight i Flash, i dr.

 

SRWare Iron

  1. SRWare Iron

  • Dostupan na Androidu, Windows operacijskim sustavima i Mac-u

SRWare Iron će biti poznat manje-više svima onima koji koriste Google Chrome internetski preglednik, s obzirom da SRWare koristi neke slične stvari. Uz to, SRWare je u stvari ”open-source” projekt koji je zasnovan na Chromium sučelju, što znači da je dosta onoga što ćete vidjeti na ovome pregledniku slično onome što možete vidjeti na Chromeu.

Glavna i najveća razlika između Google Chromea i SRWarea jest što SRWare koristi takozvani ”Iron” oblik zaštite. Glavna fora kod Iron zaštite jest u tome što vas ne traži način identifikacije putem ID-a (odnosno ne koristi jedinstveni korisnikov ID prilikom ulogiravanja).

Osim toga SRWare će vas poštedjeti i nekih drugih stvari koje su kod Chromea obavezne, što će dodatno poboljšati vašu sigurnost i anonimnost za vrijeme pregledavanja.

 

  1. Comodo Dragon preglednik

  • Dostupan za Windows operacijski sustav i Mac

Iako Comodo Dragon preglednik po kvaliteti ipak nije toliko kvalitetan kao recimo Tor preglednik i on ima neke vrlo zanimljive mogućnosti koje će vam omogućiti puno sigurnije pregledavanje i ono što je najvažnije- ne-ostavljanje za sobom tragova na internetu.

Neke od mogućnosti koje Comodo preglednik pruža vama kao korisniku su recimo automatsko onemogućivanje svakog oblika praćenja, pohranjivanja kolačića i ostalih vrsta i podvrsta mrežnih i straničnih ”špijuna”. Nadalje Comodo dolazi sa ugrađenom potvrdom domena. Ova potvrda domena je jedna od najsnažnijih i najboljih strana Comodoa jer će zahvaljujući njoj Comodo automatski prepoznati slabe od snažnih SSL certifikata.

Ako vam to nije dovoljno razloga zbog čega je dobro i poželjno koristiti Comodo, onda ne bi bilo na odmet reći i to da Comodo preglednik koristi i vlastiti antivirusni program koji će vas na vrlo kvalitetan način čuvati od raznoraznih internetskih prijetnji.

Comodo preglednik je zbog sučelja koje uvelike podsjeća na Google Chrome, dosta sličan SRWare Iron pregledniku, što dodatno olakšava stvar.

Zaštita na internetu je nešto oko čega se sami trebamo pobrinuti. Zašto omogućiti različitim sakupljačima podataka da imaju pristup našim podacima? Ograničimo ih u tome, zaštitimo svoju privatnost i sigurnost uz pomoć ova četiri preglednika.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here