Ne možete si priuštiti premium VPN uslugu? Nema veze – to nije razlog da imate nezaštićeni Internet promet i da se ne pokušate zaštititi besplatnim VPN servisima. Pogledajmo kako i zašto.

Malo toga dobrog u životu je besplatno, ali što se tiče VPN-a, možete dosta dobro proći koristeći besplatne servise. Za neke naprednije stvari ćete morati platiti premium uslugu (op.a. Najčešće se cijene kreću od 5 do 15 dolara mjesečno, ovisno o usluzi), ali ako samo želite zaštititi svoj Internet promet možete izvući maksimum iz besplanih servisa. Stoga ako vas je cijena usluga odvraćala od VPN-a, definitivno biste trebali probati neke od ovih koje ćemo mi spomenuti u tekstu.

 

 

Što je VPN?


Sto puta smo ponovili što je VPN, ali budemo još jednom. Ako ste ikada imali “specijalni softver” za spajanje u lokalnu mrežu putem Interneta (daljinski), onda ste upoznati s VPN-om. VPN tehnologija vam kriptira konekciju (najčešće se zove “tunel”) između vas i vašeg VPN servera, odnosno mreže na koju se spajate. Samim time, sav Internet promet koji radite je kriptiran i nitko izvana ga ne može pročitati. Ne mogu vidjeti što ide kroz “tunel”.

VPN servisi o kojima mi pričamo su ista stvar, samo što se spajate na VPN servise onih kompanija čije usluge koristite i sav promet koji radite je kriptiran i ide preko dotičnih servera. To znači da ni vaš Internet provider ne vidi što vi radite na Internetu niti koje stranice posječujete.

Oni samo vide da se vi negdje spajate i to je to. Sav promet koji vide je kriptiran pa ne mogu vidjeti sadržaj istoga. Bonus na to sve je što dobivate IP adresu od VPN servisa kojeg koristite pa možete koristiti i usluge koje vam inače nisu dostupne jer živite u Hrvatskoj ili u ostatku Balkana.

Naravno, niti jedna tehnologija nije 100 posto neprobojna, no u praksi se pokazalo da je jako korisno koristiti VPN usluge i da je to jedini način da budete koliko-toliko sigurni na Internetu.

Osim VPN servisa tu je još i popularni Tor. te popularna aplikacija Signal za Android i iOS korisnike koji žele sigurne kanale za dopisivanje.

 

 

Korištenje VPN-a za gledanje Netflixa

Razni aktivisti se oslanjaju na VPN servise kako bi sakrili pravu IP adresu i kako bi izbjegli cenzuru koju im je nametnula određena Vlada. “Obični” ljudi koriste VPN kako bi kriptirali osjetljive online aktivnosti, pogotovo kada su na javnim ili tuđim Wi-Fi mrežama, te kako bi pristupili sadržaju koji nije dostupan u njihovoj zemlji.

Mi u Hrvatskoj teško možemo gledati američki Netflix jer živimo u Hrvatskoj gdje ta usluga nije dostupna, možemo gledati samo skraćenu verziju Netflixa koja se poprilično razlikuje od onog u Americi. Pa zašto ne biste gledali Američki netflix ako to želite?

S dobrom VPN uslugom možete. Spojite se na njihov Američki server, registrirate se na Netflix i gledate sadržaj koji inače nije dostupan gledateljima van Amerike. Ista stvar je i s BBC-jem i MLB-om koga to zanima.

Super je što ovaj način gledanja tog sadržaja ne kršite niti jedan zakon ili uvjet korištenja! VPN usluge koje mi možemo ovdje preporučiti su NordVPN, Avira Phantom VPN, Buffered VPN

 

https://nordvpn.com/

 

Korištenje BitTorrenta ili P2P na VPN-u

Da odmah kažemo što mislimo – mi ne mislimo da ima išta loše kod korištenja BitTorrenta ili P2P-a, ali isto tako smo protiv kršenja zakona i skidanja zaštićenog sadržaja. Na torrentima i raznim sličnim stranicama ima hrpa sadržaja koje legalno možete skinuti. Na taj sadržaj mislimo.

No, baš zato mnogi VPN servisi blokiraju BitTorrente i P2P preko svojih servisa. To su oni manje popularni. Popularni servisi vam ne oganiračvaju korištenje ni u kojem smislu. Tu ćemo opet spomenuti NordVPN kao jedan od najboljih koje smo koristili kao i VyprVPN (jedan od skupljih koje smo isprobali).

Prije nego počnete koristiti besplatni VPN servis, pogledajte da li vam dozvoljavaju korištenje BitTorrenta preko njihovih servisa. Ako da – možete ga koristiti bez straha. Ponekad ti isti servisi imaju posebne servere preko kojih je ovaj promet dopušten.

 

Plaćeni VPN vs. Besplatni VPN

Besplatni VPN-ovi najčešće spadaju u dvije kategorije – ili su puni reklama ili imaju ograničenu količinu podataka koje možete iskoristiti (1-5 GB). Spuflux je onaj koji ima puno reklama ali nema ograničenja u smislu količine podataka i super je za BitTorrente i Netflix i sav drugi multimedijalni sadržaj koji želite streamati.

Hotspot Shield ima isto hrpu reklama i mali broj servera na koji se možete spojiti dok ne kupite premium uslugu. Spomenimo još samo TunnelBear (1 GB free), te Steganos Online Shield (500 MB).

Performanse su također važne kod odabira VPN servisa, pogotovo kada koristite nešto što je besplatno. CyberGhost je VPN koji je besplatan, ima reklame, ali i odlične performanse.
Kada plaćate VPN onda imate cijeli paket – odličnu brzinu (približnu onoj koju imate na svom routeru), nemate reklame, imate klijentske aplikacije, milijun servera za spojiti se, nema ograničenja nad protokolima ili podacima … ali to zadovoljstvo košta, kao što smo rekli, od 5 do 15 dolara mjesečno.

Mi smo uvijek za korištenje VPN-a, pa ako vam nije skupo, počnite ga koristiti. Svuda – na računalu, mobitelu, tabletu. Privatnost nikada ne smije biti narušena, a VPN vam koliko-toliko štiti. Od providera, tuđih pogleda, analiziranja vaših podataka i slično.

VPN tehnologija je postala mnogo dostupnija unazad par godina i postala je alat koji nam treba – i privatno i poslovno. Cijene u budućnosti neće ići baš puno dolje jer dobra oprema i usluga koštaju, ali se isplati investirati u to.

 

 

VPN-bazirani web preglednici

Jedna od invoacija je besplatni VPN kao plugin za web preglednik. AnchorFree Hotspot Elite Shield nudi pluginove za Chrome i Firefox i možete ih koristiti potpuno besplatno. Firefoxov nema nikakvih ograničenja, dok se preko Chromea ne možete spojiti na USA i UK servere. Svejedno je odličan VPN.

Opera recimo nudi VPN out-of-box kroz svoj web preglednik i radi gotovo savršeno. Barem su takva naša iskustva.
Ipak, budite oprezni s time jer takvi VPN servisi nude određenu (limitiranu) zaštitu. Oni mogu zaštititi samo podatke u web pregledniku, ali ostali podaci su bez zaštite i prolaze bez kriptiranja (npr. BitTorrent).

 

Ono što vam mi možemo preporučiti je – nađite besplatni ili premium VPN koji vam se sviđa i koristite ga što više. Osim što ćete zaobići pojedinu restrikciju (Netflix, BBC, Spotify …), uz to ćete i zaštititi svoje podatke.

Također, važno je napomenuti – koristite provjerene (popularne) VPN usluge koje koriste milijuni korisnika kako biste bili sigurni da vam podaci stvarno zaštićeni. Pročitajte malo recenzije i mogućnosti pojedinih usluga i bit će vam sve jasno. Ili pročitajte ovaj tekst.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here