Zaposlenici tvrtke Trustwave koja je zadužena za cyber sigurnost nedavno je otkrila hakersku bazu podataka koja sadrži više od 2 milijuna ukradenih lozinki povezanih s popularnim servisima kao što su Facebook, Gmail, Twitter i Yahoo. Ti servisi, i mnogi drugi, su napravili reset računa otkako se pojavila vijest o krađi.

Kolekcija sadrži informacije za prijavu za 318,121 Facebook računa, 21780 Twitter računa, 54,437 Google računa te 59,594 Yahoo računa. Postoji i 320,000 drugih mail računa zajedno s ostatkom koji se sastoji od FTP i sličnih računa.

Mete su većinom bile osobe iz Njemačke, Indonezije, Nizozemske, Tajlanda i Singapura. Softver odgovoran za krađu ovih podataka je poznatiji kao Pony Botnet kontroler. Verzije 1.9 sadrži vrlo moćan keylogger koji hvata sve što korisnik upisuje na zaraženom uređaju.

Stvar koja je možda i strašnija od same krađe je činjenica da ljudi još uvijek koriste jednostavne lozinke za zaštitu internetskih računa. Istraga je pokazala da su najčešće lozinke bile „123456“, „123456789“, „1234“ i „password“. Naravno, u ovom slučaju ne bi pomogla ni najsigurnija lozinka na svijetu, ali imati jednostavan red brojeva ili riječi „password“ te „lozinka“ kao vašu lozinku je neodgovorno.


Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here