Google je odlučio promijeniti pravila poslovanja pa su po novome uveli da će korisnici besplatno moći koristi do 15GB prostora između servisa Gmail, Google Drive i Google Photos. Do sada je iz ove opcije bila isključen servis Google Photos gdje su korisnici mogli pohranjivati veće količine fotografija, no Google je odlučio prekinuti takvu praksu – pa sada ograničenja od 15GB vrijedi za sve servise. Konkretno, to znači da će korisnici na raspolaganju ukupno imati 15GB prostora kojeg mogu dijeliti između tri servisa: Gmail, Google Drive i Google Photos.

Nova pravila za pohranu počinju vrijediti od sredine 2021. godine, a Google će korisnicima omogućiti prijelazni period u kojem mogu “spasiti” podatke koji premašuju prije spomenutih 15GB prostora. Svi koji na Google Drive usluzi imaju više od 15GB podataka (fotografija) morat će što prije preuzeti svoje fotografije na lokalno računalo ili neki drugi uređaj – žele li te fotografije i dokumente sačuvati. Prijelazni period će trajati 2 godine (do 1. lipnja 2023. godine) tako da razloga za zabrinutost nema, no vjerujemo kako će se mnogi oglušiti na Googleova upozorenja pa samim time ostati bez vrijednih fotografija i podataka.

Uz to što će Google ograničiti ukupan besplatni prostor koji daje na 15GB, krenuti će i s brisanjem sadržaja na neaktivnim računima. Konkretno, ako dvije godine u komadu ne koristite neki od Google servisa – Google će s tog servisa izbrisati sav vaš sadržaj. Primjerice, ako dvije godine niste pristupili usluzi Google Photos – vaše će fotografije biti izbrisane.

Ako ste u međuvremenu koristili neku drugu uslugu (npr. Gmail) ti će podaci ostati, a brisat će se samo oni podaci koji servis se ne koristi. Dakako, Google će o eventualnom brisanju podataka pravovremeno obavještavati korisnike – s ciljem sprječavanja gubitka važnih i korisnih podataka. Dvije godine su poprilično dugo period i vremena za prilagodbu ima, no nemojte se opustiti pa sve ostavljati za zadnji čas – jer mogli biste zaboraviti na svoje podatke.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here