Kada kupujete određene predmete na velikim Internet trgovinama kao što su Amazon, Alibaba i slični, prilično ste sigurni da vam nitko neće zloupotrijebiti podatke vaše kartice, odnosno da su podaci koje im dajete sigurni. Barem mi vjerujemo da jesu. Ali kada se radi o nekom drugom web shopu – novom i najčešće malom – tada u to ne možete biti sigurni.

Odnosno, takva kupovina donosi određeni rizik i možete se samo nadati najboljem ili možete taj rizik minimizirati. Kada vi nešto platite, vlasnik web shopa ima vaš broj kartice, vaše osobne podatke i može dobiti CVV broj što mu je dovoljno da si plati ljetovanje na Karibima sa vašom karticom ukoliko na njoj ima novaca. Ako ništa – biti će novaca barem za avionsku kartu.

Šalimo se, ali stvarnost je takva da nikome ne možete vjerovati kod Internet kupovine, odnosno morate biti svjesni rizika kada dajete svoje podatke i pokušati ga svesti na minimum. Kako ga svesti na minimum? Korištenjem virtualne (kreditne) kartice kao što je Entropay (op.a. Ima ih više na tržištu, ali mi smo većinom koristili ovu). Kako one funkcioniraju? Čitajte u nastavku teksta.

 


entropay visa

 

Virtualna (kreditna) kartica

Prije nego se pozabavimo samim Entropayom, krenimo od definicije virtualne kartice. Virtualna kartica je zapravo virtualna kreditna kartica čiji je broj nasumično izgeneriran na osnovu vaše “prave” (fizičke) kartice. Ovisno o izdavatelju te virtualne kartice, vi svoju karticu možete “modificirati”.

Tako vam neke kartice dopuštaju da postavite maksimalni iznos za transakcije. To može biti npr. 100 eura i nitko vam ne može naplatiti više od toga, sve i da ima vaše podatke o kartici. Također, često možete postaviti i datum kada će vaša kartica isteći. Ako ju otvorite danas, možete staviti da ističe za 3 mjeseca ili 3 godine. Svejedno je. Entropay radi malo drugačije, no fantastična je stvar i korisno ju je imati.

 

 

Entropay – Virtualna VISA

Iako se Entropay reklamira kao virtualna VISA – što u neku ruku i jest – možemo reći da je Entropay smart online platforma koju možete koristiti za plaćanje stvari i usluga preko Interneta. Kada se registrirate na spomenuti servis, možete kreirati i “uništavati” virtualne kartice.

Točnije, ova platforma vam daje mogućnost da kreirate X virtualnih kreditnih kartica. Jednu možete koristiti za online shopping, drugu za plaćanje Internet usluga (npr. Netflix, Office365 …), a treću za plaćanje VPN servisa … i tako dalje. Možete i stvoriti karticu, platiti nešto online, te ju uništiti. I to je to. Vrlo jednostavna i moćna platforma koju je korisno imati.

Svaka kartica koju kreirate ima određenu valutu koju možete koristiti s njom (GBP, Euro, Dollar). Nakon što kreirate karticu, sa svoje “prave” kartice prebacite novac na virtualnu karticu i onda su novci na virtualnoj kartici. Zamislite da je svaka kartica jedan korisnički račun na kojem možete držati novac.

Kada ste prebacili novac možete ga koristiti za plaćanje usluga i predmeta na onim web shopovima koji prihvaćaju VISA kartice. Mi još nismo našli niti jednu trgovinu koja je prihvaćala VISA-u, da nije prihvatila ovu virtualnu varijantu.

I to je to. Imate svoj Entropay account sa virtualnim VISA karticama, svaka kartica ima određeni iznos novaca i sa tim karticama plaćate usluge i predmete. Naravno, sve što kupite, neće se vidjeti na vašoj pravoj kartici jer one nisu direktno povezane. Da, sa prave kartice ste prebacili novac na virtualnu karticu i tu svaka veza završava.

 

 

Zaštita i pogodnosti

Entropay se kune u online zaštitu, odnosno tvrdi da poštuje sve zakonske regulative kao i banke, te da štite vaše novce 24/7. Pošto su već dugo na tržištu, sigurni smo da su online zaštitu podignuli na dovoljno dobar nivo, iako ne preporučujemo da na ovim karticama držite previše novaca.

Držite maksimalno 100-injak eura/dolara pa ako ih i izgubite (op.a. A ne biste trebali!), da šteta nije prevelika. U prošlosti je navodno bilo takvih slučajeva gdje su ljudi gubili i po 1000 dolara, ali to je bilo prije dok Entropay još nije bio na ovakvoj razini.

Vjerojatno je imao nekih sigurnosnih propusta koji su kasnije popravljeni, mada nismo ni 100 posto sigurni u istinitosti priča koje kruže po Internetu. Mi smo imali samo pozitivna iskustva.

Korištenje Entropaya je besplatno, odnosno možete se prijaviti na službenim stranicama te u manje od 60 sekundi imati svoju virtualnu karticu! Fora, zar ne?

Koje su pogodnosti ove kartice? Neke smo već spomenuli, ali nije na odmet ih ponoviti. Kao prvo, možete novac držati u tri valute. To je korisno jer nekada ne želite raditi konverzije iz eura u dolare i obrnuto da ne gubite novac dva puta. Ovako ćete si odabrati valutu, uplatiti si novac i to je to.

Nadalje, štitite si svoju pravu karticu jer ne dajete njene informacije, nego informacije virtualne VISA-e koja ne može ići u minus. Možete potrošiti samo ono što se nalazi na njoj. To nas vodi do slijedećeg – možete kreirati i uništavati kartice kada god to poželite. Mi ne preporučamo da kreirate novu karticu nakon svakog Internet shoppinga, ali možete ako želite.

Ova kartica nema kao banka fiksne troškove, skrivene troškove, troškove konverzije, nemate nikakvih ugovora, birokracije. Postoje naravno određeni troškovi, ali nisu tajni i možete ih naći ovdje. Svaka usluga košta – tako i ova, no prilično je povoljna.

 

Kupovina nedostupnih usluga

Iako smo mislili da nećemo ovo spominjati, budemo, ali kratko. Znate kako su neke Internet usluge u Hrvatskoj slabije dostupne nego na Novoj Gvineji? Nažalost tako je, pa ove virtualne kartice možete iskoristiti da platite nešto što nije dostpuno u Hrvatskoj.

Pošto se radi o virtualnoj kartici i vašem virtualnom korisničkom računu, možete si staviti državu npr. Maltu i onda možete platiti sve usluge koje su dostupne na Malti i u ostatku svijeta. Mi smo tako platili Spotify (op.a. Iako se morate spojiti na VPN da vas Spotify ne “eliminira” na osnovu IP adrese iz Hrvatske), Apple Music i mnoge druge usluge. Ako imate potrebu za takvim uslugama, razmislite si o Entropayu.

 

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here