Twitter se iz godine u godinu razvija i možemo reći kako su na ovoj društvenoj mreži predstavljene mnoge zanimljive novotarije, koje su se pokazale iznimno popularnima među korisnicima. Dio tih novotarija završio je i na drugim društvenim mrežama. No, isto tako je dio novih funkcija završio na Twitteru, a tu između ostalog vrijedi spomenuti pojavu ne kronološkog rasporeda objava, gdje objave više nisu sortirane po vremenu nastanka, već po logici algoritma za sortiranje.

Iako su korisnici obožavali kronološki prikaz objava, s vremenom su prihvatili kako je možda i bolje da samo one najpopularnije objave iskaču u prvi plan. Ipak, takav način funkcioniranja vremenske crte iznjedrio je u prvi plan neke korisnike čiji vam se sadržaj možda i ne sviđa. No, najnovija opcija koju testira Twitter vezana je upravo uz korekciju objava na vašoj vremenskoj crti – ali na jedan specifičan način.

Svaka društvena mreža svojim korisnicima predlaže račune i korisnike koje bi bilo vrijedno zapratiti, a sve te ideje nastaju na temelju algoritma koji prepoznaje interese korisnika. Za razliku od preporuka za praćenje, Twitter je odlučio testirati opciju na nepraćenje. Konkretno, napredni algoritam Twittera pronalazi koje vam osobe nisu na vrhu prioriteta i čiji sadržaj ne konzumirate puno pa vam na temelju toga sastavlja popis osoba koje biste trebali prestati pratiti. Iako se na taj način potiče ukidanje povezanosti među korisnicima (što je protivno ideji društvenih mreža), Twitter je naglasio kako je cilj toga korisnicima omogućiti da počiste svoju vremensku crtu od profila čiji sadržaj ionako ne vole konzumirati.

Nova funkcija za sada je testirana na malom broju korisnika, a početno testiranje trebalo je osigurati informaciju da li su korisnici uopće zainteresirani za korištenje funkcije prestanka praćenja drugih korisnika. Iako rezultati tog testiranja nisu poznati, jasno je kako će prije bilo kakvog uvođenja Twitter ovu funkciju morati isprobati i na većem uzorku korisnika, što bi trebalo pokazati da li korisnici zaista žele prestati pratiti ljude koje su prethodno dodavali.


Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here