Ako ste vjeran korisnik Facebook platforme već duži niz godina, onda vrlo vjerojatno mislite da ne postoji više ništa što bi vas kod Facebooka moglo iznenaditi. Ipak, to ovisi o tome koliko ste duboko išli u istraživanju onoga što sve Facebook vama kao korisniku nudi.

Facebook od mogućnosti zaista nudi puno toga. Neke od najnovijih mogućnosti su mogućnosti plaćanja putem Facebooka.  Budući da je onoga što na, po mnogima, najdražoj platformi za internetsko komuniciranje možemo učiniti, vrlo lako možemo nešto propustiti. U nastavku ovog članka reći ćemo nešto više o tajnim Facebook mogućnostima za koje možda jeste, a možda i niste znali!

privatnost na facebooku

Možemo li vidjeti tko gleda naše Facebook račune?

Je li vam se ikada dogodila situacija da ste došli na svoj Facebook profil i ondje primijetili neke objave, lajkove ili slične ”neobične” aktivnosti, za koje niste sigurni da ste ih vi odradili? Ako vam se takvo što dogodili, vrlo je vjerojatno da je netko ”prčkao” po vašem Facebook profilu. Ono što vam na najbolji mogući način može pokazati je li netko ostvarivao pristup vašem Facebook profilu bez vašeg znanja su postavke, odnosno ”Settings”.

Kliknite na piramidu koja je okrenuta odozgo prema dolje (nalazi se s desne strane prikaza izbornika). Nakon toga idite u ove postavke: Settings – Security and Login.

Druga mogućnost odozdo će vam pokazati sva logiranja u vaš Facebook račun, koja su trenutno aktivna. To znači da ovdje možete vidjeti sve uređaje sa kojih ste se ulogirali u vaš korisnički račun. U slučaju da vidite kako jedno od ulogiravanja nije vaše, odnosno da se niste vi ulogirali s nekog od uređaja, kliknite na tri točkice koje se nalaze s desne strane i odaberite opciju ”Log Out”.

Facebook-privatnost

Jeste li znali da možete ”skinuti” kopiju vašeg cijelog Facebook računa?

Ovo je isto tako jedna od novijih mogućnosti. Ako želite imati kopiju svega što ste ikada dosad objavili na Facebooku, onda je ova opcija prava opcija za vas. Jedino što trebate imati na umu, prije nego što ovo krenete raditi, jest to da će vam na vašem uređaju trebati poprilično mjesta za kopiju Facebook profila.

Idite pod postavke ili ”Settings” – ”Your Facebook Information – Download Your Information”. Tu ćete isto tako pronaći i opciju u vezi specifikacija količine podataka koju želite skinuti (ovisno o tome od kojeg i do kojeg datuma želite skinuti svoje podatke te mogućnosti odabira formata i kvalitete multimedijskih zapisa).

Unutar dijela ”Your Information” možete odznačiti sve one informacije za koje ne želite da budu uključene u vaš Facebook profil. Nakon što ste označili sve ono što želite da bude uključeno, kliknite na ”Create File”.

Facebook Legacy Contact

Kako postaviti ”Facebook Legacy Contact”?

Činjenica jest da nitko od nas neće živjeti zauvijek. Ovo je nešto na što posebice trebaju paziti stariji korisnici Facebooka (kao i svatko od nas, jer nikada se ne zna što se može dogoditi sutra). Kada i ako se dogodi neka nepredviđena okolnost ili ne daj Bože smrtni slučaj, dobro bi bilo kada bi netko mogao upravljati našim Facebook korisničkim računom. Za ovu svrhu postoji Facebookova ”Legacy Contact” mogućnost.

”Legacy” ili ”nasljedni” kontakt može biti bilo tko koga vi za to odredite. Naravno, preporučuje se da osoba koja će upravljati vašim Facebook korisničkim računom (što znači i vašim osobnim informacijama) bude osoba od posebnog povjerenja. Evo kako namjestiti ”Legacy Contact” unutar Facebooka:

  • Idite pod ”Settings” ili postavke.
  • Odavde idite pod ”General” – Manage Account” – ”Edit”.
  • Sada samo trebate pronaći ”Legacy Contact” i ondje utipkati ime (ili naziv) prijatelja s Facebooka, koji će upravljati vašim Facebook računom u slučaju nepredviđenih i/ili po život opasnih okolnosti.

 

Kako pronaći fotografije koje je ”lajkao” točno određeni kontakt?

Je li vas ikada zanimao što je ”lajkao/la” vaš dečko, djevojka, prijatelj ili netko četvrti? Kako biste otkrili koje fotografije je ”lajkala” bilo koja osoba, utipkajte ”words photos/videos liked by” i ondje utipkajte ime osobe koja čije vas preference zanimaju.

 

Nikada nemojte propustiti najvažnije vijesti!

Ako imate velik broj Facebook prijatelja, vrlo je vjerojatno da ste propustili velik broj onoga što su vaši prijatelji objavili na Facebooku. S obzirom na ogromnu količinu vijesti kojom smo bombardirani svakoga dana, lako je izgubiti ”nit”. Ipak, Facebook u sebi sadrži jednu mogućnost, zahvaljujući kojoj možete uvijek pratiti vijesti koje će vama biti najvažnije.

Kliknite na točkice koje se nalaze desno od ”News Feed” opcije i nakon toga kliknite na ”Edit Preferences”. Ovdje odaberite mogućnost unutar koje piše ”Prioritize What to See First” te nakon toga odaberite kontakte prijatelja čiji sadržaj želite najprije vidjeti. Sada će vam svaki puta, nakon što neki od odabranih kontakata nešto objavi, te informacije i objave odmah biti vidljive.

 

Kako kreirati ogromnu personaliziranu objavu?

Jeste li znali da na Facebooku možete kreirati vlastitu ”blog” objavu? Nakon što ga napravite, ta objava će izgledati poput svake druge objave koju biste i inače objavili na Facebooku (jedino što će ova objava biti velika). Kako biste kreirali objavu velikih dimenzija, za početak idite pod https://facebook.com/notes. Nakon što uđete pod te opcije, kliknite na opciju ”Write a Note” i moći ćete dodavati naslov, tekst i fotografiju. Tu objavu je naravno moguće sačuvati za kasnije.

facebook

Sav tekst sa svog Facebook profila okrenite ”naglavačke”

Na prvi pogled može izgledati kao da se radi o nekom drugom jeziku, no radi se samo o tome da je tekst sa Facebooka okrenut naopako. Okretanje teksta može biti jedan od odličnih načina kako sačuvati i dodatno pripaziti na svoju privatnost (pogotovo ako iz nekog razloga trebate svoj Facebook profil ostaviti otvorenim na neko duže vrijeme, bez vaše kontrole). Evo kako ovo možete napraviti:

  • Opet, kao i svaki puta dosad, idite u postavke, odnosno ”Settings”.
  • Iduća opcija je ”Language and Region” (ili jezik i regija) pa na ”Edit” ili izmijeni. Ako vam je Facebook namješten na engleski jezik, unutar opcija jezika kliknite na engleski jezik koji je okrenut naopako.
  • Sada samo kliknite na ”Save” ili spremi i sav tekst će se automatski okrenuti.

 

Facebook je s nama već dugi niz godina. Nekima se sviđa, neki od njega bježe kao ”vrag od križa”, no bilo kako bilo ne može se poreći Facebookova popularnost, koja je i dalje vrlo visoka. S obzirom na staž kojeg Facebook ima, poznavanje sitnica i tajni može biti od velike koristi i pomoći.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here