Što je Facebook Lite? U suštini, radi se o “oskudnoj” verziji Facebook aplikacije za Android i iOS uređaje. Iako joj nedostaju određene mogućnosti, i dalje se radi o fantastičnoj alternativi “standardnoj” Facebook aplikaciji.

S druge strane, svi znamo da Facebook o nama ima jako puno informacija, odnosno da skupljaju hrpu informacija o nama. Je li situacija s Facebook Liteom bolja? To ćemo vidjeti u nastavku ovog teksta, te ćete vidjeti koje su prednosti i mane ove aplikacije. Nakon toga ćete se možda odlučiti da punokrvnu Facebook aplikaciju zamijenite Lite verzijom …

Što je Facebook Lite?

Facebook je otkrio ovu “Facebook Lite” aplikaciju još 2015. godine. Ona je napravljena praktički iz nule kako bi dobro radila na slabijim uređajima, te u dijelovima svijeta gdje je Internet konekcija jako loša.

Ovo je aplikacija za sve ljude na svijetu, ali većinom će se koristiti u Africi, te dijelovima svijeta gdje je telekomunikacijska infrastruktura slava. S druge strane, ova aplikacija vam štedi mjesto na mobitelu, te dobro radi i na 2G konekciji.

Prednosti Facebook Lite aplikacije

Vjerojatno prva i najveća prednost između Facebook Litea i Facebooka je u veličini. Facebook Lite prilikom instalacije skida svega 10 MB. Na našem uređaju aplikacija je nakon instalacije uzela oko 2.3 MB. Ako to usporedite s “regularnim” Facebookom i 167 MB, očito je da se radi o prilično velikoj razlici.

Nadalje, Facebook Lite ne preloada slike kako što to radi Facebook. To znači malo duži loading time kada scrollate po svom feedu, ali i manje potrošenog Internet prometa. Vidjet ćete da se i videi ne pokreću automatski, odnosno da nemaju opciju “autoplay” nego ih morate sami eksplicitno pokrenuti. Tek onda će se skinuti i reproducirati. Uz to, morate biti na Wi-Fi-ju inače Facebook Lite neće ni skinuti video sa servera.

Možete uštedjeti i još više podataka ako odete u postavke ove aplikacije. Scrollajte dolje do “Media and Contacts” dijela. Tu možete odabrati i kvalitetu slika koje će se skidati na uređaj. Ako odaberete slike niske kvalitete, uštedjet ćete si Internet promet. I klasična Facebook aplikacija ima neke opcije za “štednju prometa”, ali daleko je to od ovoga što nudi Lite verzija.

Korisničko sučelje

Facebook Lite nije samo “wrapper” oko mobilne web stranice – to je potpuno redizajnirana i nativna aplikacija. Što se samog sučelja tiče, ono nije toliko loše, samo je drugačije od onog na što smo navikli. I dalje imate bazične, odnosno osnovne tabove: News Feed, Friend Requests, Messages, Videos, Notifications i Options. Ne možete swipe-ati između tih tabova, nego morate tapnuti na svaki tab da biste ga otvorili.

Nadalje, Facebook Lite ima meni i search bar na vrhu ekrana, dok “standardna” Facebook aplikacija meni ima na dnu ekrana. Čak ćete u Lite verziji vidjeti da je i tekst nešto manjeg fonta nego u klasičnoj aplikaciji, ali to je samo mali detalj. Vjerojatno je to napravljeno zbog toga što pretpostavljaju da slabiji uređaji imaju i manju rezoluciju.

Ostalo je više manje isto. Imate taj “polu-moderni” izgled aplikacije, a feed je kakav je. Postovi koje vidite su isti oni koje biste vidjeli i na webu i u normalnoj Facebook aplikaciji. Samo je još razlika u ikonicama koje su ili druge boje ili malo drugačije. Ali sve u svemu, Lite verzija aplikacije je i dalje jako upotrebljiva.

Sigurnost i privatnost

Facebook je platforma koja voli (i živi) od vaših podataka. I voljeli biste biti sigurni da su ti podaci zaštićeni i da ih ne daju trećim stranama. Za početak, Facebook ima online alat s kojim možete verificirati postavke privatnosti, ali nije loše ni baciti oko na sve permissione, odnosno dozvole vaša mobilna aplikacija ima.

Razlika između Lite i “normalne” verzije? Gotovo da je i nema. Točnije, full-sized verzija ima dozvolu za korištenje biometrije i vezanog hardvera, može vam mijenjati audio postavke, koristi Google billing servis i može se upariti s Bluetooth uređajima. Nikakva dramatična razlika u ovom segmentu. I ova verzija aplikacije skuplja podatke o vama.

Messaging

Facebook Lite je imao ugrađen messaging sustav u aplikaciju. To je značilo da ste mogli slati i primati poruke kroz ovu aplikaciju, te niste morali imati dvije odvojene aplikacije. Problem je što sada više to nije tako. Ako želite slati poruke, morat ćete skinuti aplikaciju “Messenger Lite” za Android ili iOS.

Ako probate Facebook Lite, onda svakako probajte i Messenger Lite. Koja je razlika? Gotovo da je i nema. Lite verzija izgleda kao da ima malo manje nabacanih podataka na ekranu, ali praktički podržava sve kao i “čista” Messenger aplikacija. I u Lite verziji imate emotikone, stickere, GIF-ove i sve što dolazi s time. Nema se tu ništa posebno za istaknuti nažalost.

Kako skinuti Facebook Lite?

Facebook Lite se širi po svijetu i još nije nažalost dostupan u svim zemljama svijeta. To ne znači da neće uskoro biti. No, trenutačno je dostupan u sjevernoj Americi, dijelovima Azije, južnoj Americi, Africi i dijelovima Europe. Play Store i App Store aplikacije su vidljive svima, ali ako ne živite u zemlji koja je podržana, dobiti ćete poruku da aplikacija nije kompatibilna s vašim uređajem.

Android | iOS

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here