Protekla 2018. vjerojatno je bila najburnija godina u povijesti Facebooka. Hakeri, nezakonite distribucije podataka, provlačenja po sudovima i Facebookove ispike (krug koji se ponavljao) obilježili su najpopularniju društvenu mrežu u godini na izmaku.

Mnogi su korisnici zbog toga Zuckerbergovoj platformi odlučili reći posljednje zbogom. Oni koji su Facebook napustili kažu kako nisu požalili svoju odluku. „Nimalo mi ne nedostaje“, rekli su bivši članovi društvene mreže.

Jedan od njih je Mark Richardson iz San Francisca koji je obrisao svoj profil zbog zaštite privatnosti. „Sretniji sam bez Facebooka. Beskrajni uvid u ljudske misli i živote imao je negativan utjecaj na moje mentalno stanje. Nije me briga što moj bivši kolega kuha za večeru, ili što nekadašnji prijatelj iz razreda misli o Donaldu Trumpu“, kazao je Richardson.

Usprkos skandalima, Facebook sada ima više korisnika nego što ih je imao na početku 2018. godine. Čak 2.2 milijarde ljudi ima profil na društvenoj platformi, a kompanija je u protekloj godini uprihodila više od 55 milijardi dolara.

Rives McDow iz Los Angelesa mrežu je napustio 2017. godine, ponovno, zbog zaštite privatnosti i to, tvrdi, nije utjecalo na njegov život. „Postoji mnogo načina za obavljanje svih stvari koje nudi Facebook, a većina načina je mnogo osobnija i uključuje izravniji kontakt s ljudima nego što ga nudi Facebook“, zaključio je McDow.

Dennis Lee iz Oregona rekao je kako je sretan što nikad ni nije otvorio profil na Facebooku. „Što sam više učio o njihovom sustavu i poslovnom modelu, više sam se brinuo o vlastitoj sigurnosti, pa sam odlučio da neću sudjelovati… Dopuštanje masovnog nefiltriranog toka sadržaja i ljudska priroda jednostavno nisu dobra mješavina“, navodi Lee.

Zaključili su i da postoji život poslije Facebooka, piše portal USA Today. Hoće li hrvatski korisnici uskoro početi pratiti trendove Amerikanaca koji brišu svoje profile na mreži, ili bismo Facebooku trebali dati još jednu šansu…?

Za kraj pogledajte priču jednog YouTubea koji objašanjava zašto je napustio Facebook:

Piše: D.S.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here