Facebook je nedavno uklonio opciju u postavkama koja kontrolira što kompanija radi s vašim slikama i kako koristi svoj “facial recognition” na slikama koje objavite na ovoj društvenoj mreži. Odnosno, čim objavite sliku, ona automatski prolazi kroz njihove filtere i analizu, te vam može preporučiti da tagirate prijatelje na slikama.

Također, Facebook će vas obavijestiti ako netko uploada sliku na kojoj ste vi (“Hey, someone posted a photo you’re in”) ili ako netko uploada vašu sliku kao svoju profilnu sliku. Iako to može biti korisno, postoji opcija kako to možete isključiti kako Facebook ne bi koristio vaše lice u svojim bazama podataka.

Naša preporuka je da isključite ovu opciju, ali izbor je isključivo na vama. Zašto bi Facebook imao vašu sliku i koristio ju za svoje potrebe i optimizaciju svog facial recognition algoritma? Poznato je da Facebook ne mari previše za privatnost svojih korisnika iako na “sva usta” govore da im je privatnost korisnika na prvom mjestu.

Kako to isključiti, čitajte u nastavku teksta.

Isključite automatsko prepoznavanje lica na mobitelu

  1. Otvorite Facebook aplikaciju
  2. Tapnite na menu gumb (ikonica s tri linije)
  3. Scrollajte dolje i selektirajte “Settings & Privacy
  4. Kliknite na Privacy Shortcuts
  5. Selektirajte Control Face Recognition
  6. Tapnite na sekciju koja vas pita može li Facebook koristiti opciju za automatsko prepoznavanje lica
  7. Odaberite opciju Off

Isključite automatsko prepoznavanje lica u web pregledniku

Ako koristite Facebook na računalu, odnosno preko web preglednika, posjetite settings stranicu. Kliknite na Edit kraj “Face Recognition” opcije i odaberite NO.

Kada isključite ovu opciju, Facebook će automatski prestati skenirate vaše slike sa svojom facial recognition tehnologijom. To ne znači da ne možete i dalje tagirati prijatelje na slikama, samo što Facebook neće automatski preporučiti koga da tagirate.

 

Piše: B.P.

1 komentar

  1. Ovo sve postaje jezivo. Kamera i mikrofon na mobitelu, TVu, laptopu. Računalni algoritmi koji omogućavaju nadzor nad svime nekolicini ljudi. I dođe li do neke revolucije, napetosti, rata ili sličnoga evo nas kao u knjizi 1984?

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here