Godina 2020. bila je itekako neuobičajena i intrigantna, a pokazala nam je koliko je moderno društvo zapravo ovisno o tehnologiji. Konkretno, u toj jedinstvenoj godini mnogi su upoznali blagodati tehnologije, a u velikom broju domova tehnologija je postala primarni način komuniciranja, rada i zabave. Porast broj korisnika raznih digitalnih platformi započeo je još u proljeće 2020. godine kada je započeo prvi val epidemije, a s njime stigla i prva karantena koja je mnoge “natjerala” u svoje 4 zida. No, pojačano korištenje tehnologije bilo je prisutno i narednih mjeseci, a prema novim podacima – sve je kulminiralo upravo na zadnji dan nove godine, odnosno na sam početak nove 2021. godine.

Tehnološke kompanije itekako su bile svjesne da se očekuje drastičan porast broja korisnika digitalnih usluga tijekom blagdanskih dana. Sve to popratile su pripremanjem dovoljne količine resursa kako bi svi korisnici mogli kvalitetno koristiti digitalne servise. Facebookovi timovi pripremili su dovoljne količine resursa za svoje popularne aplikacije jer su očekivali kako će na novogodišnju noć značajno porasti broj korisnika i količina usluga koju će ti korisnici koristiti. Dakako, bili su u pravu jer na Silvestrovo koje su mnogi dočekali kod kuće – oboreni su mnogi digitalni rekordi.

WhatsApp je sasvim sigurno jedna od najpopularnijih aplikacija za digitalnu komunikaciju, a u novogodišnjoj noći ova je aplikacija oborila veliki rekord. Naime, u novogodišnjoj noći zabilježeno je čak 1.4 milijardi video i audio poziva – što je najviše poziva ikada zabilježeno na ovoj platformi (u jednom danu). Uspoređujemo li tu brojku s istim danom u (pret)prošloj godini, radi se o čak 50% više poziva u jednome danu. No, uz WhatsApp koji je bio pod ogromnim opterećenjem uslijed dočeka nove godine, ništa manje opterećene nisu bile i ostale digitalne platforme Facebooka.

Na Facebook Messenger platformi ostvaren je rekord po pitanju grupnih poziva, gdje brojke za SAD pokazuju kako je došlo do duplo većeg broja poziva. Fantastične rezultate ostvarili su i ostali digitalni servisi, među kojima ćemo još izdvojiti Instagram i Facebook Live – gdje je realizirano nevjerojatnih 55 milijuna live prijenosa. Facebook je zbilja oborio sve rekorde u jednom danu, a nimalo ne sumnjamo kako će se isti trend nastaviti i u razdoblju pred nama.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here