Huawei je dobrano osjetio utjecaj američkih zabrana na svoje poslovanje, nakon što je predsjednik Trump zabranio poslovanje američkih tvrtki s tom kineskom kompanijom. No, američka administracija ne misli stati samo na zabranama za Huawei, već cijela priča ima svoj nastavak. Nedavno je u medijima naveliko zaživjela priča kako će TikTok morati otići s teritorija SAD-a ili kompanija mora prodati svoj američki udio nekoj kompaniji s područja SAD-a. No, sada priča ide dalje – a jedna od prvih aplikacija koja će dobiti zabranu je popularni WeChat.

Zanimljivo je kako nema nekog konkretnog objašnjenja zašto se WeChat miče s područja SAD-a, odnosno zašto američka administracija planira donijeti zabranu rada toj iznimno popularnoj aplikaciji. No, čini se kako stvari neće ići tako glatko jer se digla uzbuna po pitanju zabrane WeChata pa su u američku administraciju stigle mnoge pritužbe. Najprije su zabrinutost za ukidanjem WeChata iskazale obitelji koje komuniciraju putem te aplikacije sa svojom rodbinom, a sada je uslijedila i javna prozivka SAD-a od strane popularnih američkih kompanija.

Mnoge su američke tvrtke zabrinute kako bi zabrana korištenja WeChat aplikacije negativno djelovala na poslovanje tih tvrtki na kineskom tržištu. Konkretno, mnoge američke tvrtke smatraju kako će izgubiti kontakte sa svojim kupcima na istočnom tržištu – koje je iz godine u godinu sve važnije i kvalitetnije. Veliki broj popularnih američkih kompanija poslao je dopis u američku administraciju kako bi se konkretnije i smislenije raspravilo o potencijalnom odlasku WeChata SAD-a.

Među poznatim kompanijama nalaze se divovi poput Apple-a, Ford-a, Disney-ja, Walmart-a, itd.Zabrana poslovanja WeChat aplikacije na snagu bi mogla stupiti već za nekoliko tjedana, no nedavni dopisi možda malo ublaže spomenute restrikcije ili barem usklade nove uvjete sa željama koje odgovaraju popularnim američkim kompanijama. SAD i dalje nastavlja svoju žestoku paljbu po kineskim kompanijama, a kako će to u konačnici djelovati na razvoj gospodarstva SAD-a za sada je i dalje velika nepoznanica.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here