Neonacističke grupe mogu ostati na Facebooku jer je najveća društvena mreža zaključila da oni ne krše standarde zajednice, piše the Independent. Zahtjeve da se uklone stranice koje vode skupine međunarodnih white supremacist organizacija, poput Combata 18 i Misanthropic Divisiona, Facebook je jednostavno odbio odobriti.

Iz kompanije u Menlo Parku korisnicima su poručili da stranice prestanu pratiti, odnosno stisnu unfollow, ako ih smatraju uvredljivima. Odgovor je bio isti i nakon prijavljivanja racističke skinhead grupe Be Active Front USA te neonacističkog British Movementa, pokazao je izvještaj Counter Extremism Projecta (CEP).

Nacizam im ne smeta

Fašistički simboli, slike Adolfa Hitlera te vrijeđanje ljudi na temelju rase i spolne orijentacije samo su neki od sadržaja koje grupe i dalje bez posljedica među sobom dijele.

Zuckerberg i društvo ne žele izbrisati stranicu grčke podružnice organizacije Combat 18, usprkos tome što njihova naslovna fotografija prikazuje čovjeka koji izvodi nacistički salut ispred zida na kojem se nalazi svastika.

„Facebook služi trećinu svjetske populacije, to je najveća platforma koja postoji. No, poslovni model tvrtke je sadržaj na platformi, a ne sadržaj izvan platforme, pa, ako nema jasnog, stalnog pritiska javnosti na pitanje desnog ekstremizma, nećemo vidjeti značajan napredak“, rekao je viši direktor CEP-a Hans Jakob Schindler.

Britanska vlada zato planira objaviti white paper o poduzimanju mjera protiv „šteta na internetu“. Pitanje ekstremizma na društvenim mrežama pojavilo se nakon što Facebook nije uspio spriječiti livestream napadača u Novom Zelandu, gdje je u terorističkom napadu 15. ožujka ubijeno 50 ljudi. Uklonili su ga tek kada je prijavila policija.

„Nijedan korisnik nije prijavio video tijekom emitiranja uživo“, rekao je potpredsjednik Facebooka Chris Sonerby. Stream je ukupno imao oko 4000 pregleda kada ga je mreža uklonila.

Uklanjaju svaku osmu ekstremističku stranicu

CEP je između rujna i studenog prošle godine promatrao 40 stranica iza kojih stoje desničarski ekstremisti. Do kraja 2018., pet stranica je uklonjeno, a preostalih 35 zajedno je skupilo više od 2300 novih lajkova. Kada je CEP prijavio dotičnih 35 stranica, Facebook je rekao da će ukloniti šest, ali je odbio izvješća za druge.

„Pregledali smo stranicu koju ste prijavili, i premda to nije u suprotnosti s našim specifičnim standardima zajednice, razumijemo da je stranica ili nešto što se na njoj dijeli još uvijek uvredljivo za vas i druge“, odgovorio im je Facebook.

‘Ubijte svog lokalnog dilera droge’ 

Jedna američka trgovina, koju je CEP prijavio, na Facebooku je prodavala majice s natpisom „ubijte svog lokalnog dilera droge“, uz naljepnice koje prikazuju pucanje u glavu antifašista.

„Kada se neonacističkim skupinama koje jasno krše politiku platforme dopušta održavanje stranica, to postavlja ozbiljna pitanja u vezi predanosti Facebooka prema vlastitim politikama“, stoji u zaključku CEP-ova izvještaja.

Glasnogovornik vodeće društvene mreže poručio da je kompanija želi da Facebook bude sigurno mjesto te da će nastaviti istraživati štetu, terorizam i govore mržnje izvan platforme. Hoće li se nešto doista promijeniti? Tek ćemo vidjeti…

Piše: D.S.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here