Prošlo je 8 godina otkako se Instagram prvi puta pojavio na sceni. Bila je to tada malena aplikacija, koja je imala viziju, ali joj je nedostajalo korisnika. No, čini se kako je i sama vizija bila dovoljna jer je broj korisnika iz mjeseca u mjesec sve brže rastao.

Mnogi danas Instagram nazivaju svojevrsnim nasljednikom Facebooka, odnosno društvenom mrežom koja će obilježiti godine pred nama. Zanimljivost za one koji ne znaju, Instagram je već nekoliko godina u vlasništvu Facebooka, tako da i dalje sve ostaje ‘pod istim krovom’.

Instagram bilježi rapidan rast na svjetskoj sceni i trenutno je jedna od najbrže rastućih društvenih mreža na svijetu. Korisnici su prepoznali mrežu za fotografije kao odličnu priliku da svojim fanovima i prijateljima predstave svoj život. Rijetko kada imamo prilike razglabati o tome kako Instagram ‘diše’ u Hrvatskoj, odnosno koliko je to hrvatskih korisnika aktivno na Instagramu.

Nažalost, istraživanja su rijetka pa je tako ono od prije godine govorilo o tome kako u Hrvatskoj Instagram koristi (svega) 190.000 Hrvata. Iako se radi o velikoj brojci, to je i dalje bilo daleko ispod onih rezultata koje ostvaruje Facebook.

Tri su godine prošle i danas imam nove rezultate koji pokazuju kako se ‘krvna slika’ Instagrama u Hrvatskoj znatno poboljšala. Istraživanje je provela agencija Arbona, a podaci pokazuju kako je danas u Hrvatskoj na Instagramu aktivno više od 970.000 Hrvata. Dakle, broj Instagram korisnika u Hrvatskoj opasno se približava brojci od 1 milijun, što je daleko veća brojka nego prije 3 godine.

Rast broja Instagram korisnika je enorman i podaci idu u prilog tome kako će Instagram zaista biti najpopularnija društvena mreža u narednim godinama. Što se tiče konkretnih brojki, valja spomenuti kako je u Hrvatskoj više ženskih korisnica Instagrama, nego li muškaraca.

Najveći broj korisnika bilježi Zagrebačka županija (253.000), dok je najmanje ljudi Instagram koristi u Požeško-slavonskoj županiji (12.000). Zanimljivo, među gradovima na prvom mjestu se ne nalazi Zagreb, već je prvo mjesto zauzeo Split koji broji 71.000 korisnika. Ipak, Zagreb je vrlo blizu Splitu sa 67.000 korisnika i lako se može dogoditi kako će u narednom razdoblju preuzeti prvu poziciju.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here