Google je iznimno uspješna tvrtka u stvarnom i virtualnom svijetu. No, mnogi će se složiti da je pokretanje društvene mreže Google Plus bio jedan od najneuspješnijih projekata u njihovoj povijesti.

The Wall Street Journal u ponedjeljak je izvjestio kako su podaci stotina tisuća korisnika Google Plus platforme u protekle tri godine bili ugroženi jer se Amerikanci nisu potrudili zaštititi privatne informacije istih. Uz to, odlučili su da javnost neće obavijestiti o ranjivosti podataka.

Kao odgovor na njihovu priču, Google je objavio da će Google+ konačno ugasiti. Ipak, u svom su blogu kazali da su samo osnovne informacije poput imena, e-mail adrese, zanimanja, spola i dobi bile otvorene za javnost, te da osjetljive informacije nisu isplivale putem njihove društvene mreže.


„Nismo pronašli dokaze da je bilo koji developer bio svjestan ovog buga ili zlouporabe API-ja, te nismo pronašli nijedan dokaz da su podaci bilo kojeg profila zloupotrijebljeni“, izjavili su.

Google+ je s radom krenuo u lipnju 2011. Prema podacima portala Dustn.tv, društvenu mrežu u 2018. mjesečno koristi oko 395 milijuna ljudi, a do danas je registrirano više od dvije milijarde profila. Najveći udio čine korisnici stari između 15 i 34 godine (28%), a na mreži se nalazi čak 55% stanovnika SAD-a.

Da platforma doista već dugo odumire, dovoljno govori informacija da su je čelni ljudi Googlea prestali koristiti prije nekoliko godina. Larry Page posljednji je put na mreži nešto objavio u kolovozu 2015., dok je CEO Sundai Pichai zadnji puta bio aktivan početkom 2016. Sergey Brin ne objavljuje ništa od rujna 2017. godine.

Stoga je vijest da će se Google+ ugasiti u kolovozu 2019., stigla potpuno očekivano. Pogledajte video o razlozima njegova gašenja:

Piše: D.S.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here