Transformacija društvenih mreža u posljednjih nekoliko godina je nevjerojatna i teško se uopće prisjetiti kako su neke popularne društvene mreže izgledale i funkcionirale samo prije nekoliko godina (kada TikTok još nije ni postojao, a Snapchat je drastično rastao). Facebook prije 10-ak godine uopće nije imao mogućnost dopisivanja putem chata, nije bilo video zapisa i storija, a korisnici su objave mogli sortirati prema vlastitoj želji. Danas sortiranje objava odrađuje algoritam samostalno, a mnogi su korisnici drastično smanjili broj objava na toj društvenoj mreži.

Dio vas vjerojatno će se s nostalgijom prisjetiti iznimno popularne igre FarmVille koja je bila jedna od glavnih preokupacija mnogih korisnika Facebook prije svega desetak godina. FarmVille je službeno lansiran 2009. godine, a godinu dana kasnije ta je igra brojila ogromnih 84 milijuna aktivnih korisnika. Mladi i stari, građani i seljaci – svi su tih dana na Facebookovim poljima i oranicama uređivali vlastita polja ne bi li osigurali što bolji urod i razvoj farme. Igra je to koja je zaludila korisnika Facebooka tih godina i činilo se kako popularnost te igre ne može pasti. No, tehnologija je prolazna i ljudi se mijenjanju pa je i iznimno popularni FarmVille iz mjeseca u mjesec polako padao u zaborav.

Kompanija Zynga tih je davnih dana vjerojatno živjela svoje najbolje dane jer hrpa korisnika ujedno je značila i mnoštvo prilika za zaradu. No, stigla je 2016. godina i popularni FarmVille je ispao s liste top 100 najpopularnijih igara na Facebooku pa se Zynga našla u određenim problemima. No, FarmVille i danas ima svoje privrženike i još uvijek je moguće kupovati određene stvari unutar igre.

No, sve to stat će 17. studenog ove godine kada Zynga namjerava ukinuti mogućnost kupnje unutar igre jer se bliži kraj ere za jednu od najpopularnijih igara ikada na Facebooku. Zanimljivo, igra se ne ukida jer su tako odlučili iz Zynge, već zbog toga što Adobe više neće pružati podršku za Flash Player na internet preglednicima – što znači da ni sama igra više neće biti funkcionalna. Uz dozu nostalgije možemo reći posljednje zbogom FarmVille-u, igri koja je obilježila život na Facebooku sada već davne 2010. godine.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here