Novi Facebookov bug je Dao pristup trećoj strani ogroman pristup tuđim fotografijama i taj bug je bio aktivan 12 dana. Od 13. do 25. rujna. Facebook je obećao obavijestiti sve korisnike koji su bili potencijalno u opasnosti ili koji su definitivno bili “žrtve” ovog buga. Evo o čemu se radi i kako provjeriti da li ste vi među njima.

Ako trebate još jedan razlog da se jednom zauvijek maknete s Facebooka, mi ćemo vam ga dati. Facebook ni nakon toliko godina na tržištu i toliko zarađenih milijardi dolara i dalje ne zna čuvati privatne informacije na ovoj društvenoj mreži. Nedavno je otkriven bug u sklopu kojeg je “oštećeno” 6.8 milijuna korisnika, a putem kojeg su treće strane mogle doći do privatnih slika pojedinih korisnika. Točnije, spomenutih gotovo 7 milijuna korisnika!

facebook api bug

Isto tako, nedavno je kompanija na svom blogu objavila da dotična društvena mreža više nema bug, odnosno da su uklonili postojeći “photo API” bug koji je dozvolio trećim stranama da čak 12 dana imaju pristup informacijama (slikama) koje ne bi trebali vidjeti. No, nije samo da je bug dao pristup developerima third-party aplikacija pristup vašim slikama, nego i slikama koje ste podijelili na Facebook Marketu, unutar Facebook storyja ili koje ste uploadali na društvenu mrežu ali ih niste objavili.


Iz Facebooka su se naravno ispričali i rekli da zapravo je mali broj ljudi pogođen bugom (op.a. jer što je 7 milijuna naspram 1.7 milijardi korisnika), te oni koji su autorizirali photos API kada su koristili third-party aplikacije.

Facebook je obećao da će vrlo brzo izbaciti i alat koji će pomoći programerima da vide koje informacije su možda još iscurile prilikom eksploatacije ovog buga. Također, napomenuli su da rade na tome da se obrišu fotografije koje su “zabunom” otišle na krivu adresu.

Ako još niste dobili obavijest od Facebooka da su vam potencijalno neke fotografije “ukradene”, to je dobra vijesti jer vjerojatno niste upali u tih 7 milijuna oštećenih korisnika, no to ne znači 100 posto da ste sigurni. Provjeriti možete i preko Facebook Help Centra, ako ste logirani na ovu mrežu.

Kako to provjeriti? Lijepo – logirajte se na Facebook i kliknite na ovaj link, koji će vas odvesti na Facebook Help Centar. Ako vidite da vam pojedina aplikacija može pristupiti slikama, odnosno mogla je, možda je najbolje da ju obrišete sa svog korisničkog računa.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here