Facebook je svoju popularnost izgradio zahvaljujući mudrom slušanju želja korisnika i prilagođavanju funkcija mreže upravo idejama koje su korisnici predlagali. Još od davnih dana Facebook predstavlja određeni korektor koji omogućuje zajednici da se fokusira na ono što je trenutno aktualno. Primjerice, kada je bio potres u Zagrebu korisnici u Hrvatskoj mogli su jednim klikom javiti bližnjima da su dobro. Sada, kada je korona ponovno aktualizirana, a stručnjaci tvrde da je nošenje maski i distanciranje jedini ispravan način čuvanja zdravlja – Facebook će se fokusirati na informiranje korisnika o nošenju maski.

Prema informacijama koje su dostupne, Facebook bi uskoro na svoj News Feed trebao pustiti dodatak koji je osmišljen kako bi korisnike konstantno poticao na nošenje maski. Na vrhu News Feed-a počet će se pojavljivati informacije nadležnog Centra za COVID-19, a koje će korisnike upućivati na načine zaštite uz koje će se suzbiti zaraza korona virusom. Za sada će ova opcija biti aktualna u SAD-u, no vjerujemo da će se vrlo brzo proširiti i na ostale zemlje koje su pogođene širenjem zaraze.

S obzirom na to da je Instagram zapravo dio Facebooka, slične će se obavijesti pojaviti i na samome Instagramu. Koristite li aktivno Facebook i Instagram već ste mogli vidjeti neka upozorenja o opasnostima korona virusa, a sada će se aktivnosti vezane uz to još dodatno aktivirati. Same obavijesti trebale bi biti sažete, a korisnike će se poticati da kliknu na linkove i odu do opširnijih i stručnih informacija nadležnih centara za suzbijanje zaraze.

Facebook je već neko vrijeme u borbi protiv lažnih vijesti vezanih uz COVID-19 zarazu, odnosno pandemiju. Uz određene vijesti koje su potencijalno lažne pojavljuju se upozorenja te se time jasno ističe korisnicima da vijesti možda nisu istinite. Kao referentna točka istinitosti informacija uzimaju se podaci sa službenih zdravstvenih institucija. Koliko sustav dobro funkcionira trebali bi procijeniti sami korisnici, a koji se također mogu priključiti borbi protiv lažnih vijesti označavanjem istih.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here