Afera koja je nedavno izbila oko Facebooka se napokon smirila i u Facebooku se mogu pozabaviti novim stvarima, a jedna od njih je bila i naplata Facebooka. Iako je Facebook od oglašivača zaradio desetke milijardi dolara, njihov cilj je još više monetizirati korisnike, no izgleda da su odustali od klasične mjesečne pretplate. Vjerujemo da im ta ideja ne bi dobro prošla jer bi izgubili preko 50 posto korisnika. Pa iako ta pretplata iznosila i samo jedan dolar mjesečno.

Zato su u Facebooku, ako je vjerovati dobro informiranim izvorima, na tragu nove zarade, a to je putem vlastite kriptovalute. Nadalje, već se i priča da bi tu cijeli priču mogao voditi David Marcus – čelni čovjek Facebook Messengera.

Za sada nema detalja kako bi valuta trebala izgledati ni kako će se rudariti, niti kako Facebook planira zaraditi na istoj, no dugoročni plan je da se implementira Blockchain tehnologija u Facebook, a samim time i nus-proizvod – sama kriptovaluta.

Tome u prilog ide i činjenica da je Mark Zuckerberg rekao da je Facebook u nekim segmentima i dalje “startup” koji je voljan eksperimentirati s novim tehnologijama, pa čak i s Blockchainom koji je još u povojima u poslovnom svijetu.


Postoje čak i određena izvješća koja kažu da je unutar Facebooka osnovan novi tim koji je zadužen za “research & development”, te koji se bavi isključivo Blockchainom i načinom na koji bi se on mogao implementirati na ovu najpopularniju društvenu mrežu. Ipak, proći će još dosta vremena dok FB ne izađe s time u javnosti ne objasni što i kako će napraviti tako nešto.

Stoga, bez straha i dalje koristite Facebook – neće se naplaćivati u klasičnom smislu te riječi. Možda ćete nekada u budućnosti svoje vrijeme provedeno na Facebooku naplaćivati tako što ćete u pozadini rudariti kriptovalute ali i to je jako upitno.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here