Uobičajena je stvar da socijalne mreže nastoje uvesti što više novosti i mogućnosti za vlastite korisnike. Uglavnom je riječ o nekim softverskim promjenama, promjene u dizajnu i slično. Posljednjih godina, Facebook ostvaruje veliki napredak kroz različite suradnje i novosti koje pridodaju u svoj proizvod, no ovaj put su napravili iskorak u posve novom smjeru.

Iz Facebook-a su objavili da su došli do sjajnih rezultata u planu s kojim žele ljudima omogućiti da mogu pisati tekst samo pomoću vlastitih misli. Radi se o istraživanjima koje su razvile algoritme koje stroj može naučiti i nakon toga pretvarati moždane vijuge u govor. Za sada je testirano na ljudima oboljelima od epilepsije te se prije operacije moglo znati sve o napadajima kod određene osobe ali i iz čega napadaji proizlaze.

Cilj prema kojem Facebook ide jest mogućnost razumijevanja i pretvaranja 100 riječi u minuti. Znanstvenici iz univerziteta California, San Francisco ispitali su pacijente jednostavna pitanja s nekoliko ponuđenih odgovora na koja su oni morali odgovoriti jasno i na glas. Ono što je sjajno jest da su algoritmi uspjeli razumjeti 75% pitanja koja su bili pitani i 61% odgovor koji su odabrali pacijenti.

Ovo je veoma bitno jer algoritmi shvaćaju da postoje dvije strane razgovora i pomoću toga može shvatiti kontekst cijelog razgovora. Tako će ono što govore ljudi s govornim manama biti dekodirano, stavljeno u kontekst i osoba s kojom će pričat će ih u potpunosti razumjeti. Istraživač David Moses je rekao: “Jako je bitno da imamo na umu da smo ovo postigli s ograničenim rječnikom- ali u budućnosti se nadamo da ćemo poboljšati fleksibilnost kao i točnost prevođenja iz naših moždanih vijuga.”

U međuvremenu, tvrtka Neuralink (vlasnik Elon Musk) se već prijavila Američkim regulatorima za dozvolu da mogu početi testirati svoje moždane naprave na ljudima. Neki iz tog područja smatraju kako bi se trebalo pauzirati s istraživanjima u ovom području zbog etičkih razloga i mogućnosti koje bi kasnije u budućnosti moglo stvoriti.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here