Zahvaljujući svojoj novoj ”Deep Entity Classification” mogućnosti, Facebook može gotovo trenutno detektirati lažne korisničke račune!

Facebook je danas jedna od najviše korištenih internetskih platformi za komunikaciju. Prema nekim istraživanjima, danas na Facebooku navodno postoji više od 2.8 milijardi aktivnih korisničkih računa. Na papiru, ovo zvuči jako dobro: to u teoriji znači da velik broj populacije ovog planeta koristi Facebook. No, je li to baš tako? Nažalost, nije.

Velik broj od tih 2.8 milijardi korisničkih računa zapravo uopće nisu računi pravih korisnika (to jest, ne koriste se za ono za što bi se Facebook računi trebali koristiti, a to je mrežna komunikacija), već se radi o lažnim računima, koji se koriste za različite ilegalne i na druge načine nedopuštene aktivnosti. No, Facebook je toga svjestan i čini se da je pronašao učinkovit način kako lažnim korisničkim računima stati na kraj!

Rješenje leži u novom alatu zasnovanom na umjetnoj inteligenciji pod nazivom ”Deep Entity Classification”

Facebook je nedavno otkrio nove alate kojima se želi boriti protiv lažnih i ”spam” korisničkih računa. Alat se temelji na AI-ju ili mogućnostima umjetne inteligencije i poznat je pod nazivom ”Deep Entity Classification” (ili kraće DEC). Radi se o alatu koji se u potpunosti zasniva na strojnom učenju, uz pomoć kojeg alat na vrlo lak i brz način može detektirati i obrisati lažne korisničke račune, kao i one korisničke račune koji se koriste radi slanja lažnih, uznemirujućih i ”spam” poruka.

Iz Facebooka tvrde kako se alat već pokazao više nego uspješnim te kako je sa Facebooka u prošloj godini obrisano više od 6.5 milijuna lažnih, korisničkih računa. Još jedna od mogućnosti DEC-a leži u tome što alat u sebi sadrži posebne algoritme koji sprječavaju stvaranje novih, lažnih, korisničkih računa. Pretpostavlja se kako je to samo početak te se očekuje još i veći uspjeh alata u detekciji i brisanju ”korisnika koji to nisu”.

Dosad, ”Deep Entity Classification” omogućio smanjivanje lažnih korisničkih računa za oko 30%

Iz Facebooka dodaju kako je njihov alat ”Deep Entity Classification” dosad uspio smanjiti količinu lažnih korisničkih računa za oko 30%. Tvrtka vjeruje kako gotovo pet posto od sveukupnog broja registriranih korisnika (što pravih, što lažnih) od 2.8 milijardi su zapravo lažni korisnici, odnosno da se radi o korisnicima koji na neki od mogućih načina krše pravilnike korištenja Facebooka.

Najčešći načini kako se Facebook korisnički računi zloupotrebljavaju uključuju slanje takozvanih ”spam” poruka (poruka koje u sebi uključuju reklamne sadržaje koji stvaraju zaradu svojim kreatorima ili poveznice na opasne internetske stranice), novih ”phishing” prijevara, koje uključuju pokušaje prijevare korisnika i navođenje na davanje osobnih podataka, na temelju čega prevaranti od korisnika mogu pokušati dobiti novac ili druge podatke.

 

DEC, prilikom skeniranja, provjerava više od 20.000 različitih varijabli

Kako DEC funkcionira i na koji način ovaj alat uopće detektira lažne korisnike? Neki od načina djelovanja uključuju, kao što to i sam naziv kaže, dubinsko provjeravanje korisnika. To se obavlja provjeravanjem podataka kao što su stranice koje je navodni korisnik označio kao da mu se sviđaju, grupa kojima se korisnik navodno pridružio, ostalih osoba kojima je korisnik poslao zahtjeve za prijateljstvo i koje su njemu poslale iste zahtjeve, no to su samo neki od parametara.

Facebook tvrdi kako DEC, u svojim skeniranjima, provjerava više od 20.000 varijabli. Facebook je samo u prošloj godini zahvaljujući DEC-u uspio otkriti nemali broj lažnih korisničkih profila iz Rusije, Irana, Myanmara i Vijetnama, kojima se na određene načine pokušavalo utjecati na oblikovanje javnog mišljenja u Sjedinjenim Državama.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here