Facebook vrlo često pokušava neke nove stvari. Ponekad te neke nove stvari budu vrlo dobro prihvaćene od strane korisnika i javnosti, a ponekad se dogodi situacija da na internetu osvanu podaci korisnika i da se onda ljudi pitaju ”otkud sad to”? Facebook se, otkako je nastao sada već davne 2004. godine pa do današnjih dana, dosta promijenio. Svakih godinu-dvije Facebook osmisli neke nove, ”velike” stvari kojima se žele stvari dovesti na novu razinu.

Ove godine na red je došao glas korisnika. Ne glas u smislu glasovanja u vezi nekih stvari, kao što to biva na izborima, već glas u smislu govornih algoritama koje Facebook po novome planira nadograditi. Štoviše, kako bi nadogradio i poboljšao govorne algoritme svojih baza podataka, Facebook želi snimiti glasove svojih korisnika. Kako vam to dosad zvuči? No, pričekajte malo. Facebook vam za to snimanje vaših glasova želi platiti.

O čemu se točno radi? Facebook osmišljava svoje nove proizvode i usluge (od kojih je jedna od njih Facebook Portal). Kako bi te usluge navodno bolje mogle funkcionirati, Facebook želi snimiti glasove svojih korisnika kako bi onda zahvaljujući tim glasovima poboljšao funkcionalnost svojih novih usluga i proizvoda (opet, od kojih je jedan Facebookov Portal).

 

Facebook, zajedno sa Googleom i Amazonom navodno neovlašteno snimao glasove zaposlenika i klijenata

Prošla godina bila je vrlo nezgodna za tehnološke divove kao što su Facebook, Google i Amazon. Razlog toga bile su vijesti koje su govorile o tome kako ove tri tvrtke navodno neovlašteno snimaju glasove svojih zaposlenika, ali i potencijalnih klijenata. Ti zvučni isječci navodno nisu procurili daleko u javnost, no doveli su do postavljanja nekih vrlo važnih pitanja u vezi sigurnosti i privatnosti svih onih koji koriste usluge i proizvode ove tri tvrtke.

Kako bi takvim stvarima stao maksimalno na kraj i kako se više nitko ne bi morao pitati snima li ga Facebook ili ne, Facebook je od nedavno odlučio stvari učiniti potpuno transparentnim. Ako dopustite da vas Facebook snima, za to ćete dobiti posebne ”novčiće”, koje možete zamijeniti za pravi novac.

 

Kako stvari funkcioniraju?

Iz pouzdanih izvora moglo se saznati kako za snimanje glasa korisnika Facebook koristi poseban program koji se zove ”Pronounciations”. Radi se o jednom dijelu posebne Facebookove aplikacije za istraživanje tržišta koja se zove ”Facebook Viewpoints” (radi se o aplikaciji koja se koristi za provođenje ispitivanja i istraživanja među korisnicima, nakon čega korisnici bivaju nagrađeni za to što su sudjelovali u istraživanju).

Koji su preduvjeti sudjelovanja u ”Pronounciations” aplikaciju i novom Facebookovom istraživanju? Kao prvo, morate se nalaziti u Sjedinjenim Američkim Državama, morate imati barem 18 godina i morate imati minimalno 75 prijatelja na Facebooku. Svi koji ispunjavaju ove preduvjete moći će sudjelovati u istraživanju.

Istraživanje se sastoji od snimanja razgovora i odgovora na pitanja, nakon čega korisnik dobiva 200 bodova. Nakon skupljenih 1.000 bodova korisnik dobiva iznos od 5$ na svoj PayPal korisnički račun. Ono što je važno ovdje napomenuti jest to da je ”Pronounciations” tek prvo od takvih Facebookovih istraživanja i da je zbog toga rezervirano samo za Sjedinjene Države. Iz Facebooka navode kako u budućnosti planiraju još takvih istraživanja u kojima će sudjelovati i druge države svijeta.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here