Često na tehnološkim portalima možete čitati vijesti o Facebooku i često to nisu pozitivni članci. Facebook već godinama ima raznih problema, od kojih je možda najveći onaj koji se tiče sigurnosti i privatnosti podataka.

Ako vam je dosadilo mislili o tome ili su vam općenito dosadile društvene mreže, posebice Facebook, možda je vrijeme za kraći ili duži rastanak od istog. Mi ćemo vam u ovom tekstu pokazati kako privremeno deaktivirati i “sakriti” vaš Facebook profil, te kako ga kompletno i nepovratno obrisati.

Ako mislite da će vam nedostajati Facebook ako ga obrišete – ne brinite. Uvijek možete napraviti novi account ako ima potrebe za time, ali kada prođete tu prvu fazu kada vam nedostaje Facebook, ubrzo shvatite da vam više i ne treba. Shvatite da možete živjeti i bez Facebooka. Ne trošite sate i sate scrollajući po beskonačnom feedu i lajkajući bespotrebne i dosadne postove i fotografije po stoti put.

Deaktivacija računa

Facebook vam u biti daje dvije opcije: deaktiviranje ili brisanje korisničkog računa.

Prva opcija je užasno jednostavna za iskoristiti. Ako ste na desktopu, odnosno na računalu i imate otvoren Facebook, u gornjem desnom kutu iz menija odaberite Settings, odnosno postavke. Kada se otvori novi prozor, iz lijevog menija odaberite treći opciju “Your Facebook Information”. Vidjet ćete hrpu opcija, ali zadnja u nizu je “Deactivation and deletion”. Stisnite “View” s desne strane.

To vas vodi na prozor u kojem možete odabrati jednu od dvije maloprije spomenute opcije – želite li deaktivirati ili obrisati korisnički račun. Odaberite prvu opciju, te zatim upišite lozinku. Kada potvrdite svoj identitet, doći ćete na još jedan ekran u kojem Facebook želi znati zašto deaktivirate korisnički račun, želite li i dalje primati emailove s ove mreže i slično. Ako ste sigurni da želite ovo napraviti, stisnite “Deactivate account” gumb i to je to. Profil je do daljnjeg deaktiviran.

Ako ste na mobitelu, proces je jako sličan. Navigirajte u Settings & Privacy > Settings > Account Settings > Personal Information > Manage Account > Deactivate.

Nakon što ste deaktivirali profil, odnosno korisnički račun, više vam nitko ne može poslati poruku, ne može posjetiti vaš profil, neće vidjeti vaše postove i komentare i slično. Točnije, ovim ste privremeno nestali s Facebooka. Hoćete li ponovno aktivirati profili ili ne, to ostaje na vama. Ali dok god je deaktiviran, nitko mu ne može pristupiti.

Ako se odlučite ponovno vratiti na Facebook i re-aktivirati profil, dovoljno je da odete na Facebook, upišete lozinku i korisničko ime, te ćete dobiti obavijest od Facebooka da je profil deaktiviran i pitanje želite li ga ponovno aktivirati.

Ako to potvrdite, ponovno ćete imati aktivan profil, svi prijatelji koje ste i prije imali, bit će povezani s vašim računom, svi postovi, slike i ostalo će biti gdje su bili i prije.

Brisanje računa

Obrisati Facebook korisnički račun možete na dva načina. Prvi je da posjetite ovu web stranicu, a drugi je da ponovno odete u Settings – Your Facebook Information – Permanently delete account. To će vam otvoriti još jednu stranicu na kojoj će vam Facebook ponuditi nekoliko opcija. Prva je da ipak deaktivirate račun, a ne da ga trajno obrišete. Druga je da skinete podatke koje Facebook ima o vama (postovi, slike, komentari …). Treća je stvarno brisanje korisničkog računa.

Ako ste odlučite trajno obrisati korisnički račun, samo stisnite tipku “Delete account”, potvrdite odabir lozinkom i to je to. No, ne ide sve trenutačno. Facebook će vaš korisnički račun staviti na listu za brisanje, ali to može potrajati 30 dana. Što znači da će vaši podaci još živjeti neko vrijeme na Facebookovim serverima. Vaši prijatelji ih neće vidjeti, ali neće još biti ni obrisani.

Ako se ne logirate na Facebook u tih 30 dana, Facebook će trajno obrisati vaš korisnički račun i to je to. Odluka je na vama.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here