Kada ste se pridružili Instagramu, odnosno napravili korisnički račun, vjerojatno ste bili uzbuđeni. Nova društvena mreža, nove mogućnosti za otkrivanje, novi prijatelji za pratiti. No, kako mjeseci i godine prilaze, tako Instagram feed postane pretrpan, te vam dotična društvena mreža može pomoći ići na živce. I onda postoje dvije alternative – ili ugasiti Instagram profil i otići s mreže ili probati očistiti Instagram što je više moguće.

Mi ćemo vam u ovom tekstu pokazati što konkretno i praktično možete napraviti da biste smanjiligalamu” na Instagramu i vratili ga, što je moguće više, u prvobitno stanje. To znači čišćenje profila koji vas ne zanimaju, mute-anje određenih storyja i slično. Više o tome u nastavku teksta.

 

1) Otpratite sve profile s kojima nemate interakcije

Velika je šansa da na Instagramu pratite više profila/ljudi nego što biste trebali. I onda provedete hrpu vremena scrollajući kroz beskonačni feed u kojem je hrpa slika/postova nešto što zapravo i ne želite gledati nego ih samo preskočite. Udio “korisnog” i zanimljivog sadržaja je manji od 20 posto.

To je odlična prilika da krenete “unfollow-at” profile s kojima nema interakcije. Vidite nešto što vam se ne sviđa? Odmah otvorite dotični profil i stisnite “unfollow”. I tako redom dok ne očistite profil.

Instagram vam može pomoći u tome. Možete vidjeti s kojim profilima imate malo ili nimalo interakcije. Odite na profil, te kliknite na “Following”. Tu ćete vidjeti listu profila koje pratite.

Na vrhu te liste ćete vidjeti “Categories” koje uključuju “Least Interacted With” i “Most Shown in Feed”. To su liste koje će vam reći s kime ne komunicirate i tko vam “zatrpava feed”. Pa počnite čišćenje od tuda.

 

2) Obrišite ili arhivirajte stare slike

Ubrzo ćemo se vratiti na to da je Instagram bolje mjesto, ako na raspolaganju imate manje sadržaja, a veće kvalitete. No, isto tako je bitno da revidirate svoj profil. Treba li vam na njemu 300+ slika? Vjerojatno da ne treba.

Zato je uvijek korisno proći po svim slikama, te one za koje smatrate da vam više ne trebaju na profilu, možete arhivirati ili obrisati.
Brisanje slika ih trajno briše, odnosno nije ih moguće vratiti. No, sigurno na svom profilu imate slika za kojima nećete žaliti ako se obrišu.

Ako ne želite obrisati slike, ostaje vam druga opcija, a to je arhiviranje slika. To znači da će one otići u arhivu koju ćete samo vi moći vidjeti, dok drugi korisnici neće vidjeti te vaše slike.

 

3) Ažurirajte svoju biografiju i ostale podatke

Sljedeći korak ka boljem iskustvu korištenja Instagrama je unos podataka koji vam nedostaju. Odnosno, uvjerite se da su vam svi podaci koje ste napisali točni, a ako mislite da nešto još treba dodati ili editirati – napravite to.

Ljudi vole vidjeti uređene profile, a i dobro je imati na profilu točne informacije. Mnogi imaju brojeve telefona ili email adrese koje već godinama ne koriste. Nemojte biti poput tih ljudi.

 

4) Mute-ajte storyje ili postove koji vas ne zanimaju

Jeste li znali da možete mute-ati storyje ljudi koje pratite, bez da mute-ate njihove “regularne” postove? To je super jer postoje profili koji imaju super slike/postove, ali sa svojim storyjima zatrpaju sljedbenike. Tako da ih je ponekad bolje mute-ati, ili po hrvatski – utišati.
Kako to napraviti? Zapravo vrlo jednostavno. Otvorite profil za koji želite mute-ati storyje, te stisnite na “Following” box. Iz menija odaberite opciju “mute”. Koristite slider s kojim ćete odabrati želite li mute-ati postove i/ili storyje. Ponovite korake ako želite unmute-ati iste.

5) Koristite “Close friends” kako biste limitirali vašu publiku

Ponekad želite podijeliti story s određenom grupom ljudi. Instagram vam je omogućio funkcionalnost koja se zove “Close friends”. I to je super funkcija ako nešto želite podijeliti isključivo s prijateljima, a ne sa svima koji vas prate na Instagramu.

Da biste dodali ljude na svoju “Close friends” listu, tapnite na ikonicu Profile u donjem desnom kutu i odaberite Close Friends iz sidebara. Dodajte ljude koje želite i to je to.
Sada imate listu “bliskih prijatelja” i kada imate spreman story koji želite s njima podijeliti, dovoljno je da u donjem lijevom kutu stranice tapnete na opciju “Close friends”. I samo će oni moći vidjeti dotični story.

Ljudi koji su na vašoj close friends listi će znati da ste ih stavili na vašu listu, jer će vidjeti zeleni krug oko ikonice vašeg profila, odnosno vaše profilne slike.

6) Pratite koliko vremena provodite na Instagramu

Jeste li zabrinuti da trošite previše vremena na Instagramu? To možete vidjeti tako da bacite oko na “Your activity” page, koji je lociran u desnom sidebaru na vašem profilu. To pokazuje koliko ste u prosjeku vremena trošili na Instagram dnevno u zadnjih tjedan dana. Ako želite vidjeti statistiku za određeni dan, samo tapnite ekran i držite prst na baru u grafu.
Ako želite “srezati” vrijeme provedeno na Instagramu, možete si postaviti dnevni limit, odnosno iskoristiti funkciju “Set Daily Reminder”. Recimo odaberite koliko minuta dnevno želite biti na Instagramu (npr. maksimalno 20 min) i kada prekršite to vrijeme u danu, doći će vam obavijest da ste potrošili to vrijeme. Naravno, Instagram će vam i dalje raditi normalno, a na vama je da odlučite želite ga i dalje koristiti ili je dosta Instagrama za taj dan.

 

7) Ograničite ili blokirajte toksične osobe

Ako imate “problema” s određenim korisnikom, Instagram vam daje alat da ga “ušutkate”. Slabija opcija je tzv. ograničavanje (engl. restricting). Kada nekog “ograničite”, praktički ste ga bannali. Tj. kada dotična osoba komentira vaše slike/postove, komentari se neće pojaviti dok ih vi ne odobrite.

Nadalje, osoba ne može vidjeti jeste li online ili jeste li pročitali njegove/njezine poruke i neće vidjeti notifikacije za njihove komentare.

Da biste nekog ograničili na ovaj način, posjetite njegov/njezin projekt, tapnite na Menu u gornjem desnom kutu i odaberite opciju “Restrict”. Osoba neće znati da ste ju ograničili na ovaj način. Ako želite maknuti ograničenje, opet napravite isto, samo uklonite ograničenje.

Druga opcija je blokiranje. To je potpuna blokada korisnika koji više neće vidjeti vaše postove, vaše komentare, neće vidjeti uopće vaš profil, niti će vam moći slati poruke.

8) Očistite “Explore page”

Instagramov “Explore page” vam pomaže naći nove korisnike koje biste mogli zapratiti. No, kako funkcionira taj algoritam? Na osnovu vaših pretraga i aktivnosti, što znači da taj algoritam s vremenom postane beskoristan. Možda ste neko vrijeme pratili isključivo sportske profile, no sada vas zanima nešto drugo. Ipak, Explore page će vam i dalje “gurati” profile sa sportskim sadržajem. Neće ako očistite pretrage.

Prvo, kada vidite neki post koji vam se ne sviđa ili nije relevantan, kliknite na menu posta (gornji desni kut) i odaberite opciju “Not Interested in This Post”. To će sakriti ovaj i slične postove.

Nadalje, da biste skroz resetirali explore page, dovoljno je da odete u Settings > Security > Search history. Stisnite “Clear all” i to je to.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here