Jeste li se ikada zapitali kako u pozadini funkcioniraju svi ti informativni portali kojih danas ima malo more? Budući je da svakodnevno (bolje rečeno svaki sat) potrebno dodavati novi sadržaj na stranice, bilo je potrebno taj problem nekako riješiti da bi bio što jednostavniji za korisnike koji dodaju novi sadržaj. U godinama iza nas nastali su CMS sustavi čija je zadaća upravo olakšati dodavanje novog sadržaja na stranice, pri čemu se nimalo ne zadire u dizajn ili programski kod. Sve funkcionira na principu tekstualnog editora u kojem se uređaje tekst i dodaju multimedijski sadržaji, a nakon toga sve se javno objavljuje na web stranici. Trenutno postoji veliko mnoštvo CMS sustava, što javnih što privatnih, a među njima svakako se ističu WordPress, Joomla i Drupal.

Sva tri sustava bazirana su na sličnom principu, a ono gdje nastaje ključna razlika jest mogućnosti kojima obiluju i zajednica koja ih održava. Najpoznatiji i najpopularniji svakako je WordPress koji je u proteklih nekoliko godina uspio čak udvostručiti svoj opticaj na internetu, dok su konkurenti pomalo stagnirali. Ono što daje krila WordPressu jest zasigurno velika zajednica koja na dnevnoj bazi izbacuje nove nadogradnje i vizualna rješenja, koja su uglavnom besplatna. Tako da sada u nekoliko klikova i možda kojih 50-ak dolara (ako želite izgledati profesionalnije) možete izgraditi oku primamljivu i nadasve funkcionalnu web stranicu.

U konkretnim brojkama WordPress trenutno kotira jako dobro. Među CMS sustavima WordPress grabi čak 58.7 posto tržišta, dok ostatak uglavnom ide na Joomlu i nešto slabiji Drupal. No, uz to što polako preuzima konce u svoje ruke na području CMS-ova, još je jedan podatak zanimljiviji – udio na ukupnom tržištu. Trenutno je u svijetu među javno dostupnim stranicama i web shopovima, čak 25 posto upogonjeno WordPressom. Dakle, jedna četvrtina interneta bazirana je na ovom popularnom CMS-u, a napredak teće nezaustavljivo jer se WordPress sve više probija na područje web trgovina. Interesantan je i podatak da je trenutno čak 57.4 posto stranica na internetu bez CMS sustava, što svakako daje veliki prostor za širenje i upotrebu jednog takvog kvalitetnog alata kao što je WordPress.


Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here