Ponekad dok radite nešto na računalu “ne želite biti DJ”, nego želite samo pustiti glazbu i uživati u njoj ili raditi nešto dok vam u pozadini glazba svira. U tom slučaju je najbolje upaliti Internet radio ili sličan Internet servis

Internet radio je postao vrlo popularna opcija za slušanje glazbe u zadnje vrijeme. Razloga za to je mnogo – možete neograničeno dugo slušati glazbu sa bilo kojeg uređaja koji ima pristup Internetu, možete slušati samo one žanrove glazbe koje volite, ne morate sami slagati svoje playliste ili puštati pjesmu po pjesmu, nego se samo trebate opustiti i pustiti glazbu neka radi u pozadini. U to vrijeme možete i raditi na računalu, raditi nešto drugo, a glazba će se neprestano vrtjeti dok vi radite. Zahvaljujući Internetu, danas postoje na deseci tisuća (Internet) radio postaja koje puštaju glazbu preko Interneta, što znači da ih možete slušati od bilo kuda. Trebate samo dovoljno brzu Internet konekciju. Čak ni ta konekcija ne mora biti izrazito brza – dovoljno vam je 1-2 Mbit/s da možete nesmetano slušati glazbu i surfati po Internetu. Pitanje je samo kako slušati te radio postaje? Postoje dva načina – ili preko Internet servisa ili preko aplikacije. Mi smo odlučili vidjeti što je najbolje od obje varijante, što je lakše koristiti, da li postoje kakve razlike u kvaliteti glazbe …

APLIKACIJE
Screamer Radio

screamer


Prva aplikacija za slušanje glazbe koju moramo spomenuti je definitivno Screamer Radio. Riječ je o besplatnoj aplikaciji putem koje možete slušati radio stanice diljem svijeta, a sav promet naravno ide preko Internet konekcije. Da biste ju koristili, sve što morate napraviti je skinuti ju sa službene stranice (www.screamer-radio.com), instalirati ju i to je to. Vrlo brz i jednostavan proces, a traje svega minutu. Screamer radio je izuzetno mala i jednostavna aplikacija, što ćete vidjeti i sami kada ju pokrenete. Sučelje se sastoji od menija pri vrhu aplikacije, malog prostora u kojem se nalazi nekoliko važnih informacija (ime radio postaje, link, status, kvaliteta glazbe koju slušate, točnije bitrate), prozor sa nekoliko gumbi za puštanje/zaustavljanje/snimanje glazbe, te bar za pojačavanje i stišavanje glasnoće. Vrlo jednostavno sučelje, kao što smo rekli. Ali ispod tog sučelja se krije mnogo toga.

Primarna svrha ove aplikacije je slušanje radio postaja, pa krenimo od toga. Preko padajućeg menija dolazite do odjeljka za odabir stanice. One su podijeljene po žanrovima, jeziku, mreži i regiji. To su „filtri“ koji vam pomažu da suzite izbor radio postaja koje želite slušati. Jedina zamjerka koju imamo je zapravo to – premalo je filtera za pronalazak glazbe, ali s druge strane, kada nađete dobru radio postaju, možete ju dodati u svoje faovrite pa će vam uvijek biti pri ruci. Ako nema radio postaje koju želite slušati i koju inače slušate, pošaljite link sa radio postajom ljudima koji stoje iza ove aplikacije i oni će ju dodati na listu radio stanica.

Ono što se nama izrazito sviđa su spomenuta jednostavnost, ogromna baza podataka radio postaja (vjerujte nam – nećete trebati dodatne radio postaje), nema reklama, možete snimati ono što slušate, samo morate pritisnuti tipku „rec“, možete aplikaciju sakriti u sistemsku traku … Sve u svemu, jedan od najboljih aplikacija u ovom kontekstu i ako tražite dobru aplikaciju, to je onda ova.

RadioSure

RadioSure

Mnogi će reći da je zapravo RadioSure najbolji player kada je u pitanju slušanje radio stanica putem Interneta. Da li je to tako? Pa i je i nije. U nekim segmentima je daleko bolji od maloprije spomenutog Screamer radio, a u nekima baš i nije. Sve ovisi što preferirate i da li su vam važne neke sitnice koje ćemo spomenuti u nastavku teksta. Ne možemo RadioSure okarakterizirati kao najbolji player, odnosno aplikaciju, ali ju svakako možemo staviti u sam vrh istih. No krenimo redom.

Kada netko spomene RadioSure, nama prvo na pamet padne beskrajno velika baza radio stanica. Naravno da ona nije beskrajna, ali kada počnete pretraživati postojeću bazu od 17 000 radio stanica, ona se čini beskrajnom. Sve što možete zamisliti, ovdje možete naći. Ako ste ljubitelj rock glazbe, imate barem 100-200 radio stanica koje 0-24h puštaju samo tu vrstu glazbe. Ako volite neki drugi žanr, priča je ista. Nema tog žanra koji ne možete naći u njihovoj bazi radio stanica. Čak možete slušati i lokalni radio elitnih fakulteta kao što su Harvard, MIT i slični! Da, možete slušati isto što u tom trenutku svira u kantini dotičnih fakulteta. Naći ćete naravno i nekoliko popularnih Hrvatskih radio stanica, a ako neke stanice nema, možete ju sami dodati.

Ono što RadioSure čini izuzetno zanimljivim je njihova mogućnost reproduciranja najpopularnijih formata u kojima se emitiraju Internet radio stanice (mp3, wma, ogg vorbis, aac+ …). Ne možemo poreći ni da je zvuk, tj. kvaliteta možda i najbolja koju možete dobiti na ovaj način. Usudili bi se reći da je korak ispred Screamer radija po ovom pitanju. Nadalje, tu je mogućnost snimanja pjesama u zasebne datoteke (od pjesme koja svira na radiju s jednim klikom miša napravite si MP3 koji možete spremiti na računalo), možete snimati zvuk istovremeno na više radio postaja, možete se prebacivati sa jedne postaje na drugu u sekundi i još mnogo toga. Ovu aplikaciju možete pokrenuti na svim Windows operativnim sustavima, bez obzira da li su 32 ili 64 bitni.

INTERNET SERVISI

ir1

Osim ovih aplikacija koje vam služe za slušanje Internet radio postaja, postoje glazbeni servisi za „streamanje“ glazbe, odnosno servisi preko kojih možete bezbrižno slušati glazbu dan i noć. Kao što smo rekli, ne da vam se uvijek „biti DJ“ i odabirati si glazbu – ovako samo otvorite omiljeni web servis za slušanje glazbe, odaberete si žanr ili izvođača/bend koji želite slušati, stisnete play i to je to. Glazba svira dok vi nešto radite ili jednostavno uživate u dobroj glazbi. Na Internetu postoji jako puno ovakvih servisa, ali … uvijek postoji ali – živimo u Hrvatskoj, a većina (dobrih) servisa je ograničena ili na Ameriku ili na određene zemlje među kojima vrlo često nema Hrvatske. Neki od takvih servisa su Spotify i Pandora. Pandora je ograničena na Ameriku, Australiju i Novi zeland, dok je Spotify moguće slušati samo u određenim zemljama (u cijeloj Americi, Ujedinjenom Kraljevstvu, te diljem svijeta – Od Andore do Guatemale, ali među njima nema naše države). Zašto je to tako? Ne znamo, ali vjerujemo da postoji zakonska prepreka koja onemogućuje da nesmetano koristimo određene Internet servise.

Da li je moguće zaobići zaštitu?

Na Internetu je sve moguće, pa tako i ovo. Ako želite koristiti dotične Internet servise, možete ih koristiti preko VPN-a. Ako plaćate VPN konekciju na mjesečnoj bazi ili koristite neki besplatni VPN sa solidnom brzinom skidanja, možete koristiti i Pandroru i Spotify i Slacker … Sve što morate učiniti je spojiti se na VPN mrežu, tj. spojiti se na neki od servera diljem svijeta, a koji se nalazi u zemlji koju dotični servisi podržavaju (najbolje neka država u Americi), te tako preko VPN-a napraviti korisnički račun. I kada god želite slušati, recimo Spotify, spojiti se na VPN, upaliti Spotify i uživati kao sav normalan svijet. Spotify je samo jedan od primjera koji smo uzeli, daleko od toga da jedini on ima ograničenje na Hrvatsku.

Nažalost, sve je više Internet servisa koji imaju premanama određene restrikcije. Da li je ovo legalan način zaobilaženja zaštite? Je – VPN nije zabranjen za korištenje, samim time je legalno. Uostalom, servisi koji filtriraju, između ostalog Hrvatsku, filtriraju po IP adresama države. Hrvatska je dobila određeni set IP adresa koje Spotify blokira. Spajanjem na VPN vi dobivate IP adresu neke druge države i zato možete koristiti dotični servis. Preporučamo korištenje komercijalnih VPN servisa koji koštaju svega 2-3 dolara na mjesečnoj bazi. Jedino tako vam je zagarantirano da ćete se uvijek moći spojiti na VPN i imati „pristojnu“ brzinu skidanja (op.a. naš favorit je PrivatVPN).

Deezer

Deezer

Jedan od servisa koji možete bez ikakvih problema slušati u Hrvatskoj je Deezer. Priča o Deezeru započinje davne 2007.-e godine, no Deezr postaje popularan tek prije dvije godine kada se proširio na četiri glavna kontinenta na svijetu, te kada je potpisan ugovor sa preko 2000 diskografskih kuća. Mogli bismo reći da je Deezer jedan od glavnih konkurenata spomenutom Spotifyju. Dapače, Deezer je u nekim segmentima daleko napredniji od Spotifyja pa vam ne mora biti žao što ga ne možete koristiti. Koristite Deezer i to je to. Što Deezer zapravo jest? Pa Deezer je Internet servis koji u svojoj bazi ima preko 30 milijuna pjesama i daje vam sve te pjesme na raspolaganje i možete ih slušati koliko god želite. Sve što trebate je napraviti korisnički račun i spojiti se na isti. Trenutačno

Deezer imam oko 12 milijuna aktivnih korisnika, od čega je 5 milijuna premium korisnika, a Deezer je dostupan u 182 zemlje na svijetu. Na svu sreću, i mi smo jedna od tih zemalja.

Možda će vam se činiti čudno da možete besplatno slušati 30 milijuna pjesama, no to je tako. Svi ovi glazbeni servisi, ili barem velika većina, je potpuno besplatna, ali ako ste premium korisnik, onda imate dodatne pogodnosti. U ovom slučaju, „obični“ korisnici mogu slušati Deezer samo preko web sučelja (stranice), te će morati između pjesama poslušati tu i tamo pokoju reklamu. Premium i Premium+ korisnici imaju na raspolaganju i mobilnu i desktop aplikaciju, nemaju reklame i tako dalje. No, baza pjesama i dostupnosti istih je svima jednaka. Također, premium korisnici mogu slušati i glazbu u offline modu, tj. glazba im se skida na uređaj pa ju mogu slušati kad god požele, imaju veću kvalitetu pjesama – do 320 kb/s, mogu glazbu slušati preko Smart TV-a, preko HI-Fi sustava … Sve u svemu, Deezer je fantastičan Internet servis, bez obzira kakav korisnik jeste.

Toliko dobre glazbe imate na raspolaganju, da vas malo reklama ne bi trebalo smetati. Plus, dodatna mogućnost otkrivanja novih bendova je neprocjenjiva. Vjerujemo da ćete svaki dan otkriti barem jedan odličan bend baš po vašem ukusu. Probajte, nemate što izgubiti.

TuneIn radio

TuneIn-radio

TuneIn radio je vrlo jednostavan servis. On nije klasični Internet servis za slušanje glazbe kao što je Deezer nego je to web servis na kojem možete preslušavati razne Internet radio postaje. Da ne bi bilo zabune – treba razlikovati te dvije vrste servisa. Znači, jedna služi za radio postaje, a druga za direktno slušanje glazbe (bilo izvođača, bendova ili neke napravljene playliste).

Kada posjetite web stranicu www.tunein.com, sve što morate napraviti je registrirati se. To možete sa jednim klikom miša ako posjedujete Facebook, odnosno Google+ korisnički račun. Nakon što TuneIn dođe do vaših podataka, pritisnite tipku „Create account“ i to je to. Spremni ste za korištenje. Nakon što se spojite na TuneIn radio, vidjeti ćete iznimno jednostavno web sučelje. Prvi vrhu ekrana imate dvije opcije – Explore koja će vam dati mogućnost da „pretražite“ TuneIn, točnije da vidite najpopularnije domaće stanice, strane, da preslušate vijesti i slično. Browse tipka vam omogućuje pretraživanje radio stanica po regijama, odnosno lokaciji, po žanru glazbe, po tipu radio postaje (glazba, sportski radio, talk show radio postaja …).

TuneIn nam se sviđa upravo zbog toga – sve je nekako intuitivno i jednostavno za korištenje. Samo odabere radio postaju koja vam se sviđa, pritisnete play i to je to. Par sekundi morate pričekati da se radio pokrene i nakon toga možete satima slušati glazbu. Mi smo probali slušati i domaće radio postaje (Narodni radio, Antenz Zagreb, TotalniFM …) i sve radi savršeno. Isto kao i strane radio postaje. Ako ne želite nešto komplicirano, TuneIn vam je odličan izbor.

uListen

uListen

Za kraj smo ostavili jednu specifičnu Android aplikaciju. Riječ je o neslužbenoj YouTube aplikaciji, odnosno YouTube playeru. Od nedavno je dostupna na Google Playu, pa ju možete skinuti ukoliko koristite Android operativni sustav. Riječ je o mobilnoj aplikaciji koja napokon dopušta korisnicima da „slušaju“ pjesme na YouTubeu, a ne da moraju gledati video isječke, odnosno najčešće spotove pjesama. uListen vam omogućuje da „streamate“ samo zvuk na mobitel i tako štedite megabajte.

Zašto biste morali gledati pjesme? Od sada više ne morate. Najbolje od svega je što uListen može raditi u pozadini mobitela, pa možete nešto drugo raditi dok vam glazba svira. Unutar aplikacije imate naravno mogućnost pretraživanja glazbe te odabirom na pjesmu, aplikacija „povlači“ samo zvuk koji vam pušta na mobitelu. To je odlično iz razloga koji smo malo prije spomenuli – mnogi YouTube koriste kao mjesto za slušanje glazbe. Ono što se nama mnogo više sviđa od slušanja jedne pjesme je slušanje playliste.

Znate da na YouTubeu mnogi korisnici naprave playliste koje možete preslušavati. U jednoj playlisti može biti od dvije do 100+ pjesama. Puštanjem playliste na mobitelu slušate pjesme jednu za drugom, a da pri tome ne morate ništa raditi. Možete i sami sastaviti playlistu, spremiti ju na svoj YouTube korisnički račun, te ju preko ove aplikacije reproducirati. Nadalje, možete neograničeno mnogo pjesama ili playlisti dodati na svoje favorite, te tako vrlo brzo pustiti si omiljenu glazbu. Te favorite možete exportati, odnosno importati na neku vanjsku lokaciju, što zna biti vrlo korisno. To je jedna vrsta backupa koju ova aplikacija nudi. Za kraj spomenimo još i „Sleep timer“ koji će vam još X minuta puštati glazbu, a nakon toga će se ugasiti. Idealno za slušanje glazbe prije spavanja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here