Reddit po mnogim kriterijima možemo nazvati zastarjelim medijom, no ova je platforma itekako popularna među raznim vrstama i tipovima korisnika. Dok su gotovo svi forumi odumirali i gasili se zbog društvenih mreža, Reddit se održao na sceni i dan danas ima svoju klijentelu koja svakodnevno komentira razno razne vijesti i novosti. Reddit iza sebe ima bogatu povijest, a iako kao mreža ne nude ništa ekskluzivno i inovativno, nekako se uspijevaju održati na životu i korisnici ih obožavaju. No, pitanje je koliko će ih obožavati nakon nedavnih hakerskih napada u kojima je haker uspio pokupiti mnoštvo računa i podataka o korisnicima.

Čelni čovjek sigurnosti Reddita prije nekoliko dana u javnost je izašao s podacima da se dogodio veliki hakerski napad na ovu mrežu. Iako sama platforma nije ugrožena i nisu izmijenjeni podaci koji su se nalazili na mreži, ovakav napad je zabrinjavajući s aspekta održavanja sigurnosti. Prema za sada dostupnim podacima haker je uspio upasti u sustav Reddita i to puno jednostavnije i različitije nego li to rade ostali haker. Naime, uspio je saznati tajanstveni kod s telefona jednog od zaposlenika i nakon toga se vrlo jednostavno logirao u Reddit. Pronašao je tamo bazu ih 2007. godina u kojoj su pohranjeni podaci korisnika, kao i kriptirane lozinke te svi logovi do toga trenutaka. Dakle, radi se o bazi koja krije mnoštvo podataka o korisnicima, no pitanje je da li će ti podaci biti od koristi hakeru.

Iz Reddita su najavili kako će svi korisnici čiji su računali bili hakirani dobiti nove lozinke, a istovremeno će putem poruke biti zamoljeni da se pridržavaju sigurnosnih mjera koje nalaže Reddit. Također, korisnici će moći i sami provjeriti da li je njihov profil bio napadnut i što im je činiti po tom pitanju. Iako je ovo bio relativno blagi napad nakon kojeg vrlo vjerojatno neće biti velikih problema, ovaj je napad pokazao kolika je ranjivost sustava i kako je jednostavno provaliti u nečiji račun i napraviti nemjerljivu štetu. Reddit je obećao kako će u budućnosti više pažnje posvetiti zaštiti podataka korisnika, što će napraviti na način da bazu podijele i razmjeste na više lokacija, ali i da kvalitetnije šifriraju sve dostupne podatke.

Piše: M.Ž.


Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here