Kupnja novog telefona znači i prilagođavanje telefona sebi u početku, slaganje postavka i slično. U svemu tome još je jednu sjajnu priliku pronašao Google i dolazi s novim način kako zaraditi na jednostavan način. I ono najbolje, iz svake zemlje ima različitu (bolju ili slabiju) zaradu.

Od 2020. godine, kada kupite novi android uređaj, na početku ćete dobiti ponuđena 4 različita pretraživača. Onaj za kojeg se odlučite i odaberete ga, bit će vaš zadani pretraživač. Google kao vlasnik androida, bit će jedan od ponuđenih. No osim njega, još će 3 (za sad nepoznata) pretraživača biti moguća na odabir.

U slučaju da s popisa odaberete neki drugi pretraživač osim Googlea, taj je pretraživač Googleu dužan platiti određenu svotu. No Google je došao na zanimljivu ideju kako odabrati ostala 3 pretraživača. U svakoj zemlji u Europi, ostali će pretraživači imati aukciju. Na aukciji će pretraživači dati ponudu u kojoj će jasno stajati koliko su spremni platiti svaki put kad android korisnik odabere njih kao svoj zadani preglednik.

Ovako je Google pronašao sjajan način da zaobiđe probleme koje je imao u 2018. godini kad im je bila izručena kazna od 5 milijardi dolara zbog “ilegalnog povezivanja” Chrome-a, sustava i Google pretraživača. Na ovaj način, čak i ako nisu nečiji prvi izbor, Google svejedno zarađuje i to direktno od svojih suparnika. Google je ranije pokušavao opravdati povezivanje pretraživača i sustava i kao razlog je naveo monetizaciju koja im je, ako dvoje nije povezano, nemoguća – a novac im je potreban da nadograde sustav. To je odmah bilo odbijeno aludirajući na Google Play od kojeg je Google zaradio milijarde.

Vrijeme za prijavu pretraživača je do 13. rujna a do 31. listopada će se znati pretraživači čija je ponuda bila najveća i tko će se nalaziti na popisu u izborniku. Još jedan u nizu sjajnih poslovnih poteza kojim će Google ili postati još veći, ili samo zarađivati od svojih suparnika.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here