Hoće li 2021. godina biti obilježena novim ekstremno velikim brzinama interneta? Mogu li europski telekom operateri uspjeti u naumu da do kraja 2021. godine pokriju većinu teritorija 5G mrežama? Koja će biti prva zemlja sa 100% pokrivenosti i što se po pitanju brzog interneta događa u Hrvatskoj?

Godinu 2020. zasigurno ćemo pamtiti po epidemiji korona virusa. No, u tehnološkom sektoru godina je bila obilježena mnogim zanimljivim inovacijama, a najviše pažnje ukrao je 5G internet. Naime, početak godina donio je veliku prepirku zagovornika i protivnika 5G mreže koji su u nekoliko navrata čak spaljivali odašiljače i pokretali prosvjede.

Nakon što se strka oko 5G mreža malo smirila, telekom operateri su krenuli u realizaciju svojih planova oko implementacije 5G interneta. Uz brzo širenje novih 5G mreža na teritoriju Europe i Hrvatska se krajem ove godine mogla pohvaliti dostupnošću 5G mreže u nekoliko velikih gradova Lijepe Naše.

Iako ponovno malo kaskamo za ostatkom Europe i svijeta, veseli nas činjenica da smo u 2020. godini dobili prve 5G mreže – zahvaljujući kojima korisnici mogu isprobati kako će izgledati surfanje na mobilnim mrežama budućnosti. No, valja naglasiti kako su trenutne 5G mreže u Hrvatskoj izgrađene na staroj tehnologiji za 4G mreže pa samim time brzina prijenosa podataka nije nešto značajno veća od samih 4G mreža. Ipak, radi se o prvim verzijama 5G mreža i trebamo biti zadovoljni što mnogi Hrvati u ovom trenutku imaju pristup toj usluzi budućnosti.

Uz same 5G mreže u Hrvatskoj se sve više radi i na razvoju optičkih mreža koje će postati temelj kvalitetnog interneta u mnogim domovima i poslovnim objektima. No, o svemu vezanom uz 5G i optičke mreže saznajte više u nastavku članka.

internet konekcija

Rasprostranjenost 5G u svijetu

U svijetu je prelazak na 5G započeo već prije koju godinu, a možemo reći kako je u nekim gradovima i državama sada već razvijena istinska i ekstremno brza 5G mreža. Kako to obično biva, liderske pozicije u razvoju i implementaciji 5G mreža trenutno drže ekonomski najnaprednije zemlje svijeta – koje bi brzom integracijom 5G mreže još mogle dodatno učvrstiti svoj status gospodarskog lidera. Ovdje valja istaknuti istočne zemlje koje su trenutno i predvodnice u razvoju uređaja za 5G tehnologiju pa samim time razvoj 5G mreža kod njih ide iznimno brzo, ali i SAD koji je omogućio 5G u mnogim krajevima zemlje.

No, bez obzira na to što mnoge zemlje svijeta brzo uvode 5G mreže, potrebno je naglasiti kako ne ide sve bez problema. Prvi udarac planiranom razvoju 5G mreža najprije je zadala korona, a nakon toga i SAD koji je zabranio kineskim kompanijama da sudjeluju u razvoju 5G mreža u SAD-u. No, takva odluka SAD-a manifestirala se i na mnoge druge zemlje – među kojima je bilo dosta europskih zemalja koje su odlučile bojkotirati Huawei i ZTE da budu predvodnici implementacije novih 5G mreža. Odustajanje od suradnje s kineskim kompanijama i promjene planova implementacije uzrokovale su mnoge zastoje pa se u većini zemalja zapravo kasni s planiranim uvođenjem 5G mreža.

Unatoč svemu možemo reći kako je situacija u svijetu sve bolje po pitanju rasprostranjenosti 5G mreža. Mnogi veliki gradovi (ali i oni manji) sada imaju pristup 5G mrežama, s tendencijom daljnjeg rasta brzine prijenosa podatka. Naime, u mnogobrojnim slučajevima brzine 5G mreža postavljene su na relativno male brzine (malo brže od 4G mreža), no planiranim daljnjim ulaganjima i razvojem podići će se brzina interneta na preko 1Gbps.

tko je izumio internet

Više od milijun Hrvata s pristupom 5G mreži

Iako Hrvatska već uobičajeno kaska za ostatkom svijeta kada je po pitanju razvoj tehnologija, vijesti vezane uz implementaciju 5G mreže u Hrvatskoj ipak nisu tako loše. Naime, Hrvatski Telekom je u drugoj polovici godine započeo svojevrsni prelazak na 5G mrežu, a usluga je trenutno dostupna u čak 14 gradova diljem Hrvatske. U prvom valu implementacije 5G mreže Hrvatski Telekom obuhvatio je velike gradove s puno ljudi da bi sada započelo širenje 5G mreže i na manje sredine. Važno je spomenuti kako HT za sada ne radi prelazak na novu opremu, već 5G mreže razvija na temelju postojeće opreme koja se nalazi na terenu. Samim time, brzine prijenosa podataka na trenutnoj 5G mreži nisu značajno veće od 4G mreža, ali će s vremenom to postati.

Hrvatski Telekom čeka iduću godinu kada će Hrvatska raspisati natječaj za dodjelu frekvencijskih pojasa za uvođenje mreža novih generacija. Tada bi HT i ostali telekom operateri trebali dobiti dozvolu da krenu sa stvarnim implementiranjem 5G mreža – što će značiti uvođenje novih uređaja i podizanje brzina prijenosa podataka na razinu koja je optimalna za 5G mreža. Trenutne brzine 5G mreža u Hrvatskoj su nešto više od 4G brzina prijenosa pa je ve ovo više eksperimentalni pokus, nego li uvođenje ekstremno velikih brzina. No, Ht je napravio veliki iskorak i iznimno nas veseli činjenica da je započeo s uvođenjem tehnologije – kako bismo održali korak s razvijenim svijetom.

Komercijalna 5G mreža u Hrvatskoj trenutno je dostupna u 14 gradova, a novi signal omogućen je do više od milijun građana. Dakako, sama implementacija 5G mreža ne znači da će korisnici moći uživati u njima. Postoje 3 glavna uvjeta koja moraju biti zadovoljena. Prije svega, korisnicima je potreban dovoljno jak signal s odašiljača da bi se mogli spojiti na mrežu. Iako su veliki gradovi pokriveni signalnom, činjenica je da u nekim dijelovima grada 5G signala nema ili je izuzetno slab – pa tamo nećete moći uživati u novom 5G signalu.

Drugi uvjet jest da korisnik ima pametni telefon koji podržava povezivanje na 5G mrežu. Prema istraživanju Hrvatskog Telekoma trenutno se na 5G mrežu najviše spajaju korisnici Samsungovih uređaja (oko 50%), zatim korisnici iPhone uređaja (oko 20%) te korisnici Huawei i Xiaomi pametnih telefona. Treći važan uvjet kako biste se spojili na 5G mrežu jest da imate dogovorenu tarifu koja vam omogućava spajanje na 5G mrežu. Hrvatski Telekom u ovom trenutku pristup 5G mreži nudi besplatno unutar određenih tarifa, a nadamo se da će tako i ostati u budućnosti.

brzina interneta

Nizozemska među prvima s potpunom pokrivenosti 5G signalom

Iako su mnoge zemlje već najavile kako će u idućoj godini postići veliko pokrivenost 5G signalnom na čitavom teritoriju, Nizozemska je čini se napravila veliki iskorak po to pitanju. Naime, popularni nizozemski telekom operater Ziggo nagovijestio je kako će već ove godine osigurati pristup 5G mreži većini građana, a do srpnja pokrivenost novim 5G signalom trebala bi biti potpuna. To konkretno znači da će svi Nizozemci, bez obzira u kojem se kutku Nizozemske nalazili – imati pristup 5G signalu. Ziggo će ulaganje u novu 5G infrastrukturu sprovesti pomoću zajedničkog ulaganja Vodafonea i američke tvrtke Liberty Global.

Ziggo (Vodafone) će do kraja srpnja iduće godine iskoristiti sve potencijale postojećih frekvencijskih pojasa koji su mu dodijeljeni te će 5G mrežu dovesti u svaki kutak Nizozemske. Dakako, kao i kod ostalih zemalja brzina 5G internet u početku će biti nešto niža, ali će se s vremenom podignuti na željenu razinu. Nedavno su u Vodafone Test Centru uspjeli postići brzinu prijenosa podataka višu od 1Gbps pa su spremno najavili kako će iste brzine kroz dugoročni period biti dostupne korisnicima 5G mreže.

Trenutna brzina 5G mreža u Nizozemskoj kreće se do maksimalnih 650 Mb/s, ali su prosječne brzine prijenosa ipak nešto niže. S druge strane, u Nizozemskoj je dostupna 4G mreža kod koje brzine dostižu do 350 Mb/s pa možemo reći kako će nova 5G brzina biti barem dvostruko veća od 4G prijenosa. Ovdje valja naglasiti još jednom kako je dugoročni plan osigurati brzine koje prelaze 1GB/s – što se na testiranjima pokazalo kao ostvariva misija.

Nizozemska bi time mogla postati prva zemlja u Europi koja će imati potpunu pokrivenost 5G signalnom. Dakako, potpunu pokrivenost zapravo nije moguće ostvariti, ali ideja je sve stanovnike zemlje povezati na novu generaciju mreža – i sve se čini da je Nizozemska na dobrom putu. Uz Nizozemsku, sličan pothvat najavile su i neke druge zemlje – među kojima vrijedi istaknuti Španjolsku koja bi prema svemu sudeći također do kraja druge godine trebala imati 5G internet na čitavom svojem teritoriju.

privatnost na internetu

Optički internet kao svojevrsna alternativa 5G mrežama

Fokus razvoja brzih mreža budućnosti u velikoj je mjeri okrenut ka razvoju novih 5G mreža. No, u Hrvatskoj se paralelno razvoju novih mobilnih mreža uvelike radi i na razvoju optičkih mreža. Zahvaljujući novim optičkim mrežama korisnici u mnogobrojnim domovima napokon će dobiti stabilan i brz internet koji će moći koristiti za poslovne zadatke, ali i zabavu. Optički internet donosi brzine preko 100Mb/s što je više nego dovoljno za mnoge potrebe korisnika koji žele uživati u raznim uređajima u svojem domu. Iako je optički internet do sada bio omogućen samo u većim gradovima, sve je viša ulagača koji optičke mreže šire diljem manjih gradova i ruralnih sredina.

Zanimljivo je vidjeti da optičke mreže ne razvijaju samo veliki telekom operateri već i neki manji nuditelji mrežnih usluga. Zahvaljujući tome, u 2020. godine veliki je broj gradova opskrbljen optičkim kablovima koji korisnicima garantiraju relativno brzu i stabilnu internet vezu. No, veliki pomak u cijeloj toj priči trebao bi se desiti u 2021. godini jer je Hrvatska blizu potpisivanja ugovora o dobivanju sredstava – za širenje interneta u ruralne dijelove Hrvatske. To konkretno znači da će i manje sredine s relativno malim brojem stanovnika u narednoj godini dobiti priliku uživati u brzinama optičke mreže. Dakako, razvoj optičke mreže u čitavoj Hrvatskoj teći će sporo, ali uz odobrena sredstva iz EU fondova – financijski dio razvoja većinski bi trebao biti osiguran.

 

Zaključak

Godina 2020. donijela nam je prvu komercijalnu 5G mrežu na teritorij Hrvatske, no ovime je razvoj novih mreža tek započeo. U idućoj će godini Hrvatska otvoriti natječaj za dodjelu frekvencijskog pojasa za novu 5G mrežu čime će započeti prava borba za 5G prevlast u Hrvatskoj. Za sada jedini pravi pokušaj imamo od strane Hrvatskog Telekoma – koji je 5G mrežu doveo u čak 14 hrvatskih gradova i time osigurao pristup 5G mreži za više od milijun Hrvatica i Hrvata.

Uz razvoj 5G mreže u velikom dijelu Hrvatske razvijaju se i stabilne optičke mreže koje dovode brzi internet u domove. Naredne godine Hrvatskoj bi trebala biti odobrena EU sredstva za dovođenje optičke mreže u ruralna područja – što će značiti osiguranje velikih brzina u gotovo svim dijelovima Hrvatske. Što se tiče samih brzina, optički internet postiže preko 100Mb/s, dok su trenutne brzine 5G mreža do 300 Mb/s. Kada jednom bude završena, 5G mreža korisnicima bi trebala osigurati brzine do 1Gb/s.

Veseli nas činjenica da je Hrvatska zakoračila u svijet modernih, stabilnih i brzih internet mreža. Bez obzira radi li se o 5G ili optičkim mrežama – nestrpljivo priželjkujemo daljnji razvoj novih mreža i povećanje brzina interneta.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here