Ponaša li se vaše računalo čudno u zadnje vrijeme? Ako je odgovor da se ponaša, to bi vrlo lako moglo značiti da je na neki način sigurnost vašeg računala ozbiljno ugrožena. S obzirom da su se u zadnje vrijeme internetom počeli širiti različiti štetni programi (ili malwarei) nije niti čudo da sve veći broj osobnih računala pati od sve češćih simptoma koji pokazuju da nešto nije u redu.

Čak i u slučaju da se na vašem računalu nalazi nekakav sigurnosni softver, kao što je antivirus ili anti-malware ne znači da ono ne može pokupiti nešto štetno. Niti jedan sigurnosni sustav nije 100% siguran baš kao što niti jedan štetni program nije nemoguće obrisati ili se od njega zaštititi.

No, što kada se pojave neki znakovi koji ukazuju da nešto s računalom nije u redu? Koji su to znakovi? Ako moje računalo pokazuje neke od tih znakova, što onda? Ne brinite, mi smo tu da vam pomognemo. U nastavku ćemo objasniti koji su najčešći pokazatelji koji mogu upućivati da vaše računalo ima nekakav štetni program i kako se riješiti istoga.

 

Za vrijeme pregledavanja interneta vaš internet preglednik stalno ili vrlo često ”bez razloga” biva upućen na drugu internet adresu


Istina, to ako se za vrijeme pregledavanja interneta vaš internet preglednik prebaci na neku drugu stranicu ne znači odmah da se radi o malwareu. Ipak, ako pokušavate upisati nešto na Googleovoj tražilici i odjednom se računalo prebaci na neku drugu internetsku stranicu, lako je moguće da je vaše računalo pokupilo nekakav malware i da imate problem.

 

ekstenzije u chromeu

 

Ono što je ovdje korisno za znati jest da se napad uz pomoć upućivanja na neke druge internetske stranice vrši uz pomoć ekstenzija koje se nalaze u vašem internetskom pregledniku. Ako posumnjate na bilo kakav problem, otvorite postavke vašeg internet preglednika i ondje onemogućite ili obrišite ekstenzije koje niste instalirali ili za koje niste sigurni da ste ih instalirali.

 

Reklame koje se odjednom pokazuju svagdje

Reklame i reklamiranje stvari koje vidimo na internet gotovo svakog puta kada otvorimo neku stranicu može biti zamorno i dosadno. Osim toga, može usporiti rad internet preglednika i otežati nam pregledavanje. Ono što reklame isto tako znaju učiniti (odnosno ne same reklame, već oni koji su ih postavili) jest da korisnika pokušavaju dovesti do kojekakvih sumnjivih internetskih stranica.

 

preusmjeravanje interent stranica

 

Ako vaše računalo u zadnje vrijeme reagira na način da odmah nakon otvaranja neke stranice ili za vrijeme otvaranja pokrene hrpetinu reklama ili ako se pokuša pritom i prebaciti na neke third-party stranice, vrlo je vjerojatno da je vaše računalo zaraženo nekim malwareom.

 

Neka nepoznata aplikacija šalje čudna i zastrašujuća upozorenja o ”virusima”

Jeste li ikada vidjeli na svome računalu nekakvo naglo upozorenje u kojemu piše kako je na vašem računalu pronađen virus koji je iznimno opasan i kako taj virus može otkloniti samo specifična vrsta antivirusnog programa? Ako jeste znate da se radi o lažnim znakovima za uzbunu i da je vrlo vjerojatno da to upozorenje nema ama baš nikakve veze s virusom o kojem se govori.

Radi se o jednoj vrsti prijevare koja je nekim slučajem instalirana na vaše računalo u obliku štetnog programa. Program, nakon što se učita i nakon što ”shvati” da je računalo spojeno na internet, se odmah pokušava spojiti sa onime tko god ga je osmislio i učitao na vaše računalo. Jedna od takvih prijevara se ogleda u vidu lažnih obavijesti o virusima.

 

upozorenja virusa

 

Čak i ako odete na tu stranicu na koju vas upozorenje savjetuje i čak i ako skinete antivirusni program s te stranice, vidjeti ćete da se radi o prijevari. Osim što ćete se trebati registrirati na tu stranicu (što nerijetko uključuje i plaćanje i naravno ostavljanje osobnih podataka), antivirusni program neće zapravo raditi ništa jer odande nećete skinuti nikakav antivirus već samo još jedan štetan program.

 

Neobične objave koje se mogu pojaviti u vašem sandučiću elektroničke pošte ili na društvenim medijima

Malware programi koji za svoj fokus imaju društvene medije kao što je Facebook ili bilo kakve druge stranice društvenih medija za cilj imaju stvaranje lažnih objava. Recimo, korisnik dobije obavijest o objavi na Facebooku kako je viđen s nekom drugom osobom na nekoj lokaciji.

 

Fake-Facebook-Chat

 

Ili dobije obavijest sa upitom – ”jeste li to zaista bili vi?” uz njegovu profilnu sliku. To je samo još jedan način na koji malwarei pokušavaju doprijeti do vas. Ne dopustite im (i pazite što stavljate na društvene medije).

 

Alati operativnog sustava na računalu ne rade kako treba ili ne rade uopće

Naravno, ono što velik broj korisnika radi, nakon što otkriju možebitnu prisutnost nekakvog štetnog programa jest da pokrenu Task Manager ili Upravitelj zadacima ne bi li ondje provjerili neku neobičnu aktivnost i tako je isključili.

Ako vam se dogodi da nakon što pokušate pokrenuti alate operativnog sustava odjednom vidite da to ne možete učiniti (najčešće bi vam moglo pisati da su ti alati onemogućeni i da zahtijevaju administratorska pravaza ponovno omogućivanje), vjerojatno je riječ o malwareu.

 

malwarebytes anti malware

 

OK, moje računalo je vjerojatno zaraženo malwareom. Što nakon toga?

Ono što je najbolje i najpraktičnije što svaki korisnik može učiniti i prije nego što posumnja da je njegovo računalo zaraženo nekim štetnim programom jest naravno instalacija antivirusnog ili anti-malware programa. Danas postoji velik broj odličnih programa čija prvenstvena svrha jest otkrivanje i brisanje raznoraznih štetnih programa.

Antivirusi kao što su Kaspersky, Avira, AVG i Avast su sami po sebi vrlo dobri jer oni u sebi već imaju ugrađene neke osnovne anti-malware pod-programe koji se aktiviraju odmah nakon što instalirate antivirus. Naravno, ako ste spremni izdvojiti određenu svotu novca za aktiviranje premium svojstava antivirusa, tim bolje jer ćete na taj način dobiti dodatnu zaštitu i sebi i svom računalu osigurati ”mirno more.”

Malwarei su u posljednih nekoliko godina napravili više štete nego ikada ranije. To je samo još jedan od znakova upozorenja da je krajnje vrijeme da se svaki korisnik zaštiti na najbolje moguće načine. Osim instalacije kvalitetnog antivirusa, još jedan od oblika zaštite je i oprez.

Pazite koje internetske stranice ćete otvarati i gdje ćete ići. Ne ostavljajte osobne podatke ako baš nije nužno i ako se ne radi o stranicama za koje znate da su pouzdane. Pazite na svoju sigurnost i na sigurnost svojih podataka jer upravo su osobno podaci ono na što svaki malware najviše i najprije cilja.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here