Zašto se baterija pametnog telefona prazni tako brzo pitanje koji si vjerojatno svatko od nas, s vremena na vrijeme, postavi. Tih 3.000 ili 4.000 mAh koliko baterija većine današnjih pametnih telefona u sebi sadrži, trebalo bi potrajati barem jedan cijeli dan? Tako barem piše u specifikacijama.

No nakon nekoliko mjeseci, vijek baterije opadne. Kod nekih telefona čak i ranije. Što je uzrok tomu? Možemo li nekako povećati trajnost baterije na našim pametnim telefonima? Odgovore na ova pitanja možete pročitati u nastavku ovog članka.

 

3.000 mAh ne znači puno ako uređaj nije softverski optimiziran

Znam, došli ste u trgovinu i vidjeli ste telefon kojeg želite kupiti nekoj vama dragoj osobi, za Božić. Jedna od stvari koja vam je ”upala u oči” vijek je trajanja baterije. Iz svog ili tuđeg iskustva pretpostavljate da, što je broj mili Amper sati veći, to će biti i veći vijek trajanja baterije uređaja. No je li to zaista tako ”crno-bijelo”? Baš i nije! Evo i zašto.

Iako brojevi kao što su 3.000, 4.000 ili čak 5.000 mAh zvuče odlično, oni u biti ne moraju značiti ništa. To što neki telefon ima u sebi bateriju od 3.500 mAh ne mora značiti da će trajnost njegove baterije biti bolja od trajnosti baterije od 2.600 mAh. Naprotiv, pokazalo se često puta da i neće. Osim broja mili Amper sati, ono što je itekako važno kod svake baterije jest kako pametni telefon crpi njezinu energiju.

To opet ovisi od uređaja i softverskog načina rada. Ako je uređaj odlično softverski optimiziran, čak i ako ima ”slabiju” bateriju, njegova baterija će trajati dulje od baterije na uređaju koji je slabije softverski optimiziran, a koji u sebi sadrži neku ”debelu” bateriju. Puno toga ovisi i o operacijskom sustavu koji se nalazi u uređaju.

Samsung Galaxy A80 zaslon

Najveći ”potrošač” energije baterije na vašem uređaju definitivno je zaslon

Kada govorimo o onome što najviše crpi energiju baterije, prvo što moramo spomenuti je zaslon uređaja. Zasloni današnjih pametnih telefona sve su veći, sadrže sve bolju razlučljivost i na sve bolji način prikazuju sadržaj. Iako Full HD ili QHD+ rezolucija zvuče odlično i premda će vam prezentirati vrhunske vizualne efekte, bez obzira igrate li igru, gledate li neki film ili čitate članke sa PCChip stranica, to ne dolazi bez cijene.

Stvari se dodatno ”pogoršavaju” po pitanju potrošnje energije baterije uređaja ako vaš uređaj ima neku od LCD ploča (budući da LCD zasloni na drugačiji način koriste energiju baterije u usporedbi sa OLED pločama). S obzirom na to da je zaslon najveći ”potrošač” energije baterije uređaja, sigurno mora postojati neki način kako možemo smanjiti tu potrošnju preko zaslona, bez gubljenja kvalitete slike i performansi. Postoji nekoliko načina, evo o čemu se radi:

  • Smanjite svjetlinu zaslona. Smanjivanjem svjetline zaslona drastično ćete smanjiti potrošnju energije baterije. Što je svjetlina veća, to je veća i potrošnja baterije, tako da je ovo prvi korak kojeg biste trebali poduzeti ako planirate uštedjeti energiju baterije svog pametnog telefona.
  • Koristite prilagodljivo osvjetljenje. Ovo je povezano sa onime što sam napisao iznad. Osim smanjivanja svjetline zaslona još jedna stvar koja će vam dodatno doprinjeti uštedi energije baterije uređaja je korištenje prilagodljivog osvjetljenja. Na taj način će uređaj sam, ovisno o potrebama, prilagoditi veću, odnosno nižu razinu svjetlosti.
  • Smanjite vrijeme automatskog zaključavanja. Budući da je zaslon najveći ”battery killer”, svako isključivanje zaslona uštedjet će energiju baterije. To vrijedi i za vrijeme koje je potrebno da se vaš uređaj sam zaključa. Ne bi bilo loše da ovo vrijeme stavite na 30 sekundi (ili da sami zaključate uređaj i/ili isključite njegov zaslon kada ga ne koristite) ili na manje, jer i na ovaj način možete uštedjeti koju minutu trajnosti baterije.

  • Koristite crne pozadine (ili pozadine s tamnim bojama), nemojte koristiti ”žive” pozadine. Iako ”žive” pozadine izgledaju lijepo, one itekako crpe energiju baterije. Slično vrijedi i za različite šarene pozadine koje volimo koristiti. Ako vaš uređaj ima OLED ili Super AMOLED zaslon, još jedan način uštede energije bit će ako koristite crnu ili pozadinu tamnijih boja. AMOLED zasloni aktiviraju svaku točkicu zasebno (dok se kod LCD zaslona aktivira cijeli zaslon). Što je manje točkica na ekranu aktivno i uključeno, to je manja potrošnja energije.

airplane-mode

Nemate signala? Prebacite uređaj na zrakoplovni način rada.

Svaki puta kada se pametni telefon spaja na mrežu on iskoristi određenu količinu električne energije iz baterije. Ta potrošnja je u normalnim okvirima (opet, to ovisi najviše o softverskoj optimiziranosti uređaja) sve dok je god uređaj spojen na matičnu mrežu.

Stvari postaju teže po vijek baterije ako vam vaša matična mreža nije u dosegu, a uređaj se pokušava spojiti na nju. Iz tog razloga, svaki puta kada vam se dogodi da vam je vaša matična mreža izvan dosega, uređaj ili isključite ili ga stavite u zrakoplovni način rada.

huawei 20 pro igranje

PUBG na pametnom telefonu? Ne ako želite uštedjeti na bateriji.

Današnji se pametni telefoni (pogotovo perjanice) gotovo mogu nositi s performansama računala i konzola. Ovo je dobra vijest za sve gamere i one koji to žele postati na Android i iOS uređajima. To pokazuju i sve veći broj naslova, koji, osim za konzole i Windows računala, izlaze i za mobilne platforme.

No igranje svih igara (čak i onih 2D, a pogotovo igara tipa PUBG ili Call of Duty) potrošit će jako puno energije baterije uređaja, bez obzira na to o kojem se uređaju radi. Stoga, ako vam je vijek trajnosti baterije važan, suzdržite se od igranja igara na pametnom telefonu (barem dok niste blizu punjaču).

 

Koje sve aplikacije rade u pozadini mog uređaja?

Svaki pametni telefon u sebi sadrži neke aplikacije. One su nužan segment svakog uređaja. Bez njih ne bismo mogli niti koristiti naše Android i iOS telefone. No, osim koristi koje daju korisniku, svaka će aplikacija djelomično potrošiti energiju baterije.

Neke aplikacije (poput YouTubea) troše više energije, dok neke troše manje (ovo pogotovo vrijedi za Android telefone, budući da iPhone telefoni na malo drugačiji način upravljaju radom aplikacija). Najbolje što možete ovdje napraviti (ako imate Android telefon) jest da instalirate aplikaciju kao što je Greenify i da preko nje sve one aplikacije, koje trenutno ne koristite, stavite u hibernaciju. Na taj način dodatno ćete dobiti na vijeku trajanja baterije.

kako upravljati računalom sa mobitela

Isključite Bluetooth, Wi-Fi i redovito nadograđujte svoje telefone

Svaki od senzora (kao što su Bluetooth i Wi-Fi, uključivanje žarišne točke i NFC) dodatno će utjecati na smanjenje vijeka trajanja baterije, stoga ne bi bilo loše isključiti ih u postavkama kada ih ne koristite. Isto tako, redovito provjeravajte uređaj u pogledu dostupnosti nadogradnji.

Svakom novom nadogradnjom rješavaju se različiti problemi, poboljšavaju se performanse uređaja, a onda samim time i vijek trajanja baterije. S obzirom na ovo, s vremena na vrijeme (pogotovo ako imate iPhone ili Android uređaje tipa Samsung, Huawei, Nokia ili Googleov Pixel) provjerite je li za vaš uređaj dostupna kakva nova nadogradnja. Ako jest, instalirajte je, maksimalno nadograđen uređaj dodatno će doprinjeti uštedi energije baterije svakog uređaja.

mobitel u autu

Ne izlažite svoje uređaje previsokoj ili preniskoj temperaturi i sve u svemu pazite na svoje pametne telefone.

Čimbenik koji također utječe na smanjivanje vijeka trajanja baterije uređaja je temperatura. Preporučuje se da se pametne telefone ne izlaže temperaturi nižoj od -20 i višoj od +45 stupnjeva. Dobra stvar je da smo daleko od svake od te dvije krajnosti, no nije na odmet znati (pogotovo ako planirate na skijanje).

Posljednji, no nikako manje važan savjet u vezi uštede energije baterije i povećavanja vijeka trajnosti odnosi se na pažljivo korištenje. Svako oštećenje, svaki pad, svaki udarac može oštetiti neku od komponenti uređaja (čak i ako se to ne vidi) i može utjecati na cjelokupan rad. Svoje telefone dobro zaštitite i pažljivo ih koristite, jer i to može doprinjeti većem i duljem vijeku trajnosti baterije.

Piše: I.H.

1 komentar

  1. “postavite da se ekran zaključa za 30 sekundi…” ima li šta mrže nego kada nekome pokazuješ fotografiju na mobitelu, pa se zacrni ekran za 30 sekundi , pa ga moraš otključati 🙂
    Kupiti idući mobitel sa što većom baterijom i što boljim, manjim procesorom (7nm), poželjno OLED ili AMOLED vrsta ekrana, a trikovi sa 30 sekundi …

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here